ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:681/1217)

Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 186

stworzyłam z myślą o jednej z moich przyjaciółek, osobie, z którą znamy się od bardzo dawna i razem przeżyłyśmy niejedną burzę. Grażyna jest wielbicielką cynamonu i kardamonu, wiec to ciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji(...)łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki. Do powstałego otworu wcisnąć namoczoną żurawinę i delikatnie docisnąć palcami. Jajka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), dodać kardamon i cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartinki z owocami 161

cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l)  375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło, żółtko i śmietana. Z tych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto trzeba rozwałkować

Lawendowe Niebo
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 125

łóżka przez W . Mocną, aromatyczną, pobudzającą. Kto mnie zna, wie, że bez tej kawy nie wstanę! 2. Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka

KUCHARNIA
Faworki (chrust) 865

grubość zależy tak naprawdę od naszych upodobań, ale im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym będą delikatniejsze i bardziej napuszone po usmażeniu. Tego rodzaju smakołyki najlepsze są w dniu przyrządzenia, nie martwcie się jednak, jeśli nie zdążycie zjeść całego chrustu jednego dnia. Wystarczy pozostawić go w temperaturze pokojowej bez żadnego przykrycia, a na drugi dzień jest ciągle smaczny i kruchy

Smakołyki Bereniki
Włoskie ciasteczka cantuccini 188

użyć białego) 250 g migdałów (ja użyłam ze skórką, ale powinno się bez) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przyrządzenia: Jajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku

upichcic
Tort czekoladowy z wiśniami 227

reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną

Kuchnia domowa Ani
Orkiszowe pierogi z dynią 160

Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godzinyciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i wykroić z niego krążki.Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół,zlepiając starannie brzegi.Gotować w osolej wodzie kilka minut po wypłynięciu.Odcedzićna suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii.Dodać maslo i listki szałwii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 328

posiekaną czekoladę.Po ok.2 minutach mieszamy na gładki, lśniący krem.Zalewamy nasze schłodzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Dekorujemy wg. własnego pomysłu!Pycha!Przepis powstał w ramach konkursu  organizowanego przez markę Paclan i Manufakturę Czekolady.Dzięki niemu mam szansę wziąć udział w fantastycznych warsztatach w Manufakturze Czekolady .Przyznaję bez bicia … mieszkam w Krakowie … przechodzę koło Manufaktury co kilka

Ostra na Słodko
Najlepszy piernik świąteczny 189

zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić  ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia

Praktyczna pl
Najszybsze kluski ziemniaczane 268

Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części.  Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek,  gdy wypłyną

prawdziwe jedzenie
Tort miodowy 383

nią, ale nie zauważył jednego szczegółu: była to masa o smaku kakao, a więc nieco inna w smaku i nie nadawała się w tamtym momencie do zaplanowanego przeze mnie ciasta krówka. Puszka z masą czekała więc na inną okazję, która nadarzyła się właśnie teraz, gdyż do tortu miodowego postanowiłam przygotować masę kajmakową, a dodatek kakao sprawił, że jest ona nieco(...)budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka)3 łyżki cukru2 żółtka100g masłamasa krówkowa/kajmakowa300g masy krówkowej o smaku kakao150g masłapłatki migdałów i maliny do dekoracji Wykonanie:BLATY MIODOWE- masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić- mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto- ciasto podzielić

Smakołyki Bereniki
Chleb z cebulką i oliwkami 129

Przykrywamy ręczniczkiem do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na końcu smarujemy ciasto chlebowe wodą. Pieczemy przez 50 minut na początku w temp. 200°C przez 30 minut, a po tym czasie zmniejszamy temp. do 190°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Ja piekę ten chlebek bez termoobiegu.Po upieczeniu wyjmujemy od razu z pieca i studzimy na kratce

Delicious Titbits
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami 146

święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów 2 jajka 3 białka 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie waniliowe bez cukru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić

Czerwień i błękit
Rolada żyrafa z kremem budyniowym i galaretką 263

Sylwester;)  Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;)  A teraz z innej beczki.  W tym ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę Wam aby ten Nowy Rok był lepszym od mijającego, aby spełnił Wasze marzenia, aby był rokiem bez trosk, zmartwień, pełnym miłości i prawdziwej przyjaźni(...)kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia i wysmarować go olejem. Gdy ciasto się upiecze wyłożyć je na przygotowany papier i jeszcze raz na papier na którym się piekło (chodzi o to aby kontury były na dole) zwinąć ściśle i pozostawić do całkowitego

Krakowskie smaki Ani
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 133

cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję, tak na pół centymetra. Część ciastek będzie mieć postać podobną do ciastek z sieci(...)orzechami. Obie blaszki piekę równocześnie, bez nawiewu, 10 minut i znowu dziesięć zmieniając blaszki miejscami, górną na dół i odwrotnie. Danisze są po prostu boskie lekko ciepłe, cudowne, jak pierwsze w historii zwycięstwo polskiej reprezentacji na Euro. To chyba jedne z najlepszych ciastek, jakie robię. W sumie danisze są świetne także dlatego, że takie ciasto można sobie nadziewać czymkolwiek

I tu będę miała takie te