ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:678/1217)

Miodownik 432

mieszając, by się połączył i zostawić do wystygnięcia. Dodać jajka, sodę i dokładnie wymieszać. Tak wykonaną masę połączyć z mąką, margaryną i przyprawą do piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić(...)czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Jajka utrzeć z obiema mąkami i szklanką mleka na gładką, płynną masę bez grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zmiksowaną masę do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie

kuchcikownia
Wytrawne ciastka alpejskie 196

wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne(...)celu obieraczki do warzyw i za jej pomocą kroić cienkie plastry cukinii, tak jakby obierając ją cały czas z tej samej strony. Plasterki boczku lekko podsmażyłem na patelni, bez użycia tłuszczu, uważając, żeby nie zrumieniły się zanadto i pozostały miękkie.  Suszone pomidory wyłowiłem z zalewy i przełożyłem do blendera. Dodałem do nich dwa średnie ząbki czosnku i 30 gram

Wyprawy kulinarne
Biszkopt kakaowy 170

mojprzepisna.pl | Biszkopt kakaowy Biszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
Tort urodzinowy krok po kroku – przepis i dekoracje 102

zrobić? Robiłam już kilka tortów urodzinowych. Zawsze inspirowałam się zdjęciami w Internecie, pasującą kolorystyką i upodobaniami obdarowywanego (albo obdarowywanej). Skupiłam się także na prostych dekoracjach , które będę mogła przygotować bez większego doświadczenia. Właśnie dlatego w pierwszym torcie urodzinowym wybrałam białą bazę tortu i różyczki, a przy drugim trochę bardziej poszalałam, bo zrobiłam pada do gier z lukru plastycznego i zieloną(...)pieczenia do biszkoptu. Jeśli masa jest dobrze przygotowana, wyrośnie on bez większych problemów. Jednak kiedy nie masz pewności i boisz się, że przygotowany biszkopt nie urośnie albo robisz tort urodzinowy po raz pierwszy, dodaj proszek do pieczenia, a następnym razem spróbuj w ten sam sposób zrobić go bez niego. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 170 stopni, grzałka góra i dół. Białka

Rozdomowiona
Nominacje 127

wybaczycie Najpierw odpowiem na pytania autorki bloga   http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/ . . Są takie dni, że nie ma czasu na nic. Co przygotowujesz dla rodziny na obiad? Byle szybko, smacznie, najlepiej bez gotowych fiksów :) Jaki jest Twój najlepszy sposób na spędzenie pochmurnego, deszczowego dnia? Jak brzmi tytuł najlepszej książki, którą ostatnio przeczytałeś? (jeżeli nie ma ma - wybierz film) Jeżeli nominowałam Cię(...)boisz? Twój autorytet, osoba której postawa jest dla Ciebie wzorem do naśladowania to...? Co jest dla Ciebie (na ten moment) najważniejszym elementem Twojego życia? Ulubione narzędzie kuchenne? Znienawidzone narzędzie kuchenne, bez którego jednak nie umiesz sobie poradzić...? Kategoria kulinarna, w której najlepiej się odnajdujesz to...? (przystawki, dania mięsne/bezmięsne, desery/ciasta, bezglutenowe etc...) Gdy masz chwilę wytchnienia, jakiej muzyki słuchasz

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki urodzinowe 152

już nie raz mówiłam, nie lubię tortów. Po prostu ich nie lubię. I tym razem uznałam, że tradycyjny tort odpada. Postanowiłam przygotować dla moich jubilatów małe co nieco, bez kremu, ale mimo wszystko słodkie jak tort, bo to w końcu urodziny! Wyszły mi takie oto babeczki. Bardzo smaczne, chrupiący wierzch, mięciutki środek. No i gorzka czekolada <3 Polecam, jeżeli(...)dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 22 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Babeczki kurczaki 203

lentilki)Składniki na kruche ciastoSkładniki na lukierSkładniki na kremKruche ciasto przygotowujemy według przepisu. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu. Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego jak duże będą nasze kurczaki. Standardowa babeczka ma około 4,5 cm średnicy, dlatego ciastka na głowę można wyciąć większym kieliszkiem lub literatką.Lukier(...)kilka kropel żółtego barwnika spożywczego i przekładamy do worka cukierniczego lub woreczka strunowego. Woreczek w tym przypadku ma tę zaletę, że można nałożyć do niego biały lukier i zafarbować bez konieczności brudzenia dodatkowego naczynia. Obcinamy rożek woreczka, około 2 mm i wyciskamy lukier na ciasteczka. Lukier potrzebuje kilka godzin, żeby zastygnąć całkowicie, ozdoby przyklejamy, kiedy jest jeszcze mokry.Krem przygotowujemy według

Ciastkozercy
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 70

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 162

Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam  tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort a`la Kider Pingui 175

tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody wolał z ciastkami

Blondynka Gotuje
Pain de Campagne 193

wyciągnąć z lodówki. Odwrócić na posypany mąką blat i ostrożnie przełożyć ciasto do garnka. Autor przepisu zaleca pieczenie tych chlebów w specjalnych garnkach typu Dutch Oven, które wcześniej rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do 245 st.C. Pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez pokrywki. Ja piekłam na zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez

Nastoletnie Wypiekanie
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 154

piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka śmietankowe z marmoladą 189

łyżce obu mąk na zmianę cały czas miksując ciasto. Przełóżcie gotowe ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskajcie na papier do pieczenia okrągłe z kształtnymi i fantazyjnymi brzegami ciasteczka, na środek układajcie łyżeczkę marmolady, lekko ją wgniećcie, spłaszczcie. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, pieczemy ciastka na środkowej półce bez termoobiegu przez 13-15 minut. Smacznego kruchego

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka z lemon curd 203

składniki wkładamy do miski (masło kroimy na drobne kawałki), zagniatamy.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki, wałkujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy ciasteczka (musimy pamiętać żeby zrobić tyle samo z dziurką i tyle samo bez dziurki), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach jakieś

kruche babeczki