ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:677/1217)

Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 288

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz.Spód: 1/2 szkl. mąki(...)gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią i połączą. Żółtka utrzec z połową cukru

Słodkości i nie tylko
Domowe wypieki - muffinki 133

się chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się(...)drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska będzie idealna dla malucha i dla starszego dziecka do szkoły. Banalnie proste - wiesz o co chodzi? Mieszamy suche + mokre składniki bez użycia miksera i do piekarnika! Jesień tuż za rogiem, pora na jesienne zapachy i smaki. Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak ciepłe ciacho, kocyk i herbata! Przepis na pyszne muffinki marchewkowo

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Szarlotka z chrupiącą bezą 126

żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli chcemy by beza wyszła grubsza dodajemy więcej białek lub po prostu robimy na mniejszej formie. Skala smaku - 10/10 Składniki na kruchy spód: 190 g mąki pszennej 3  łyżki cukru pudru szczypta soli(...)zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30  minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać

Kubki smaku
Sałatka makaronowa z mango i kurczakiem 187

Właśnie teraz mango ma najlepszy smak. Ten słodki, aromatyczny owoc można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Lubię mango w ciastach i koktajlach, jednak dzisiaj

Humanistka w kuchni
spaghetti dla leniwych 125

składniki: 400 g makaronu spaghetti 1000 ml bulionu 400 g pomidorów z puszki, bez skórek i pokrojonych 1 mała cebula 4 – 5 ząbków czosnku 3

Domowy Smak Jedzenia
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 135

Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek

Pychotkaaa
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 161

Przepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu

chili & sugar
Kotlety z udka kurczaka w cieście z płatkami migdałowymi 153

Gdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to

Ana Mari's world
Paszteciki z kapustą i grzybami (wigilijne kapuśniaczki) 1770

Pyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki

Kulinarne Przeboje
Marchewka na gazie-Carota su gas 150

szkl.mleka. Resztę wlewamy do dużego garnka i gotujemy. Do wrzącego mleka wrzucamy masło i obraną, startą na drobnej tarce marchewkę. Całą masę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut, często mieszając. Gotujemy , aż masa zmniejszy objętość o połowę. Marchewka musi się rozgotować, a masa zgęstnieć. Ale nie za bardzo. 5 minut przed końcem gotowania do masy(...)mieszając masę. Zaczyna ona szybko gęstnieć. Kaszy wsypujemy tyle, żeby masa przypominała bardzo gęsty sos. Do masy dodajemy dużą garść rodzynek i migdałów. Mieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto do wystygnięcia i zgęstnienia. To, połączenie czterech smaków: słodyczy cukru, marchewki, wanilii

w mojej kuchni
Ciasto marchewkowe z ananasem 137

rozpisywać i zaraz biorę się za ćwiczenia (killer) Składniki (na 6 dużych kawałków): 1 szklanka startej marchewki (na średnich oczkach) 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku, bez cukru) garść rodzynek 0,5 szklanki otrębów żytnich firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku(...)łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie ciasta z serkiem homogenizowanym na wierzchu ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 186

dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik(...)lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 295

soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej      Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 124

środku kładę ciasto, przykrywam folią spożywczą i dopiero wtedy wałkuję, następnie zdejmuję folię spożywczą i gotowe). Gotowe placki kolejno umieszczamy w piekarniku i pieczemy na jasno złoty kolor (w 190 stopniach C). Z wystudzonych placków ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. NADZIENIE: 500 ml mleka 40g cukru 80 g skrobi ziemniaczanej (ewentualnie 2 budynie białe, bez cukru o wadze(...)powinny mieć taką sama temperaturę. Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajmy cynamon i łyżka po łyżce budyń. Na sam koniec dodajemy mus jabłkowy, dokładnie mieszamy.      Składamy ciasto. Blachę, w której piekliśmy spody, wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta

Rozpustne gotowanie
ciasto "monte" 139

Ciasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę.  *blaszka(...)parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia