schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenkaulubione składniki i z pewnością będzie smaczne. Można jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków salami, kilka pieczarek, ketchup, sól, pieprz, 2 gotowe ciasta francuskie, 2 pomidory, 3 ząbki czosnku, dwie garście startego
W kuchni u Monikischłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenkaskładniki: 200 g chałwy (ja użyłam chałwy domowej roboty przepis tutaj ) 200 g miękkiego masła 1 opakowanie wafli (5 listków) wykonanie: Masło ucieramy na puch. Chałwę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 600 g czerwonej porzeczki 100 g cukru wykonanie: Porzeczkę szypułkujemy, myjemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Gotujemy, aż
Domowy Smak JedzeniaPozostaw pod przykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni wiécej w kależności od mocy piekarnika). Piecz
codojedzeniagorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne
BullioSkoro w mojej diecie występuje minimalna ilość pieczywa, bez którego nie potrafię i nie chcę się obejść, doszłam do wniosku, że zamiast pompowanego pieczywa sklepowego zafunduję sobie jakieś solidne domowe. Mój wybór padł na bułeczki kminkowe z otrębami, na które przepis znalazłam TUTAJ . Bułeczki wyszły... treściwe, dość zwarte, ciasto nie wyrosło specjalnie, ale kładę to na karb drożdży, ponieważ poprzednie
Kuchenne zapiski Edytypieczenia lub natłuszczonej). Okazało się, że sporo tego ciasta jest więc ja je po prostu na dwie foremki podzieliłem. Jedną taką zwykła jak zawsze robię i drugą małą. U was to będzie zależało od tego jakie macie foremki. W sumie równie dobrze możecie po prostu uformować duży bochenek bez formy. I znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę
Marder&Marder Manufactureblaszki o wymiarach 31x12x8 posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania na noc. Chleb nie urósł za bardzo pomimo, że wyrastał 8 godzin. Po upieczeniu miąższ był raczej zbity, ale chleb w smaku ok. Zrobiłam powtórkę i dolałam tym razem więcej wody. Proporcje mąk i pozostałych składników pozostawiłam bez zmian. Wyszło lepiej, dużo lepiej. Przepis ostateczny jest taki : Mąka żytnia
apetytnapieczeniełyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut Zjadamy na ciepło, ale na zimno też są smaczną przekąską Podajemy z keczapem lub bez niego :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :) Składniki: 1/2 litra mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę (można za pomocą trzepaczki rózgowej). 2. Obrane
Kuchnia domowa Aniczasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciastka tylko
Świat Ciastaspożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić na blasze.Smacznego!Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie je mieć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś" 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem Sok wlewamy
Walijskie Pichcenie