Mamy dziś dla Was coś idealnego na upał lub po prostu na chwile kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika! Coś co dodatkowo nie będzie męczyło
Plate of JoyW związku z trwającą u Mopsika akcją, razem z dziewczynami umówiłyśmy się na pieczenie skandynawskich drożdżówek. A, jeśli nie wiecie, to zaraz Wam powiem - Skandynawowie za
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od
upichconamiód, jogurt naturalny itp. do polania placuszków Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu!) nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem, owocami leśnymi. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesmaku. W dodatku zrobiłam je z użyciem samych żółtek, dzięki czemu ma piękny kolor :) Na wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥ CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA . Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ przepis autorski // keksówka 20x11,5cm ~300g mąki pszennej ~30g drożdży świeżych ~70-80ml mleka ~55g masła ~90g cukru ~3 żółtka Mleko
chili & sugarKruche ciasto z budyniową pianką i owocami podbiło bez wątpienia nasze podniebienia. Po raz pierwszy robiłam je dwa lub trzy lata temu, ale pamiętam do dziś, jak mąż stał z łyżeczką i wyjadał je prosto z blachy ku mojej zgrozie, bo ciasto pieczone było na przyjazd gości. Od tamtej pory robiłam je wielokrotnie i za każdym razem kończyło się pilnowaniem(...)łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 budynie waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1/2 szkl. oleju Owoce 500 g owoców (maliny, jagody, borówka amerykańska) Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść ciasto szybko ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy
Mieszam w Garnkuostygnięcia. 3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki. 4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady. GANACHE: Śmietanę kremówkę
Kuchnia PaulettesPowoli przyzwyczajam moich do nieco innego ciasta niż to tradycyjne na białej mące pszennej. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie, więc bez obaw, że nie będzie zjadliwe. Właściwie jest to modyfikacja ciasta na pizzę, które już pojawiło się na blogu. Dodatki możecie dowolnie modyfikować. Ja od dawna miałam ochotę na brokuła, a i Staś też dawno nie jadł, więc tu jako
Niebieski kubek z kawasię też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej. Przezroczyste pojemniki pozwalają nam kontrolować stan zakwasu bez konieczności otwierania pudełka i napowietrzania ciasta. Do każdego pojemnika włożyć dużą męską garść ciasta z miski. Resztę ciasta przełożyć do keksówki. Zwilżyć dłonie i wyrównać nimi powierzchnię ciasta. Ewentualnie posypać ziarnami (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka
AZgotuj!Pokochaj olej rzepakowy. (Przypominam – konkurs z super nagrodami wciąż trwa, szczegóły tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody) Ciasto wyszło obłędnie puszyste i wilgotne. Myślę, że mogę je bez problemu porównać do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Oprócz tego, że jest pyszne to – o ile coś z niego zostanie – dość długo zachowuje świeżość. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu
UgotujmyTo.pldołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.190-200*C (termoobieg) ok.50-60 minut lub do miękkości.Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wydrążamy łyżką pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy do miski (bez skóry przy zwykłej dyni, Hokkaido można ze skórą) i miksujemy (ja używam do tego ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również(...)były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.Podajemy polane płynnym miodem lub syropem z agawy, lub klonowym itp.Smacznego
Smaczne ZdroweCzym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany
ciastkarnia na kruchym spodzieMazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest
Kuchnia ŁukaszaCiasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)Składniki:Ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 i 1/2 szklanki cukru- 250 g margaryny- 6 jajek- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka- 150 g margaryny- 10 łyżek cukru- 8 łyżek mąki pszennejoraz 1 kg śliwekPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchni