ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:253/1217)

Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 126

przyprawiany po meksykańsku z parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona

BaRepas
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 219

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia

głodny alergik
Domowe wegańskie płatki śniadaniowe CiniMinis 177

ciasto. Bardzo dobrze się z nim pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę to śmiało rozwałkuj ciasto bezpośrednio na niej, którą wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto powinno być możliwie jak najcieńsze. Wykrawaj kwadraciki wielkości około 1×1 cm. Jak widzisz, bez problemu można

greenscarf
Faworki z piekarnika 2590

przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru.  Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem.Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść ze 100 g pokrojonego masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka wielkanocna z jagodami 107

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie
Śmietanowiec w kruchym cieście 281

Super fajne ciasto na każdą okazję. Ładne, łatwe i  pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Praktyczna pl
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 140

łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części

Z Kuchni Do Kuchni
piernik staropolski (dojrzewający) - etap I 139

dodawać do masy. W miarę gdy będzie gęstnieć należy zwiększać obroty miksera. Zróbcie mu też z 1-2 przerwy, żeby się nie przegrzał, jednak nie za długie. Ciasto przełożyć do kamionkowego/emaliowego garnka (bez odprysków), przykryć ściereczką i odstawić do piwnicy/spiżarni/na najwyższą półkę w lodówce. Ciasto zgęstnieje do tego stopnia, że w kolejnym etapie będzie się dało je rozwałkować

chili & sugar
Herbaciana babka z pieprzem 144

Niedawno otrzymałam aromatyczną paczuszkę pełną przypraw od Skworcu.  Kilka z nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru

Z miłości do słodkości
Ciasto warstwowe, przepyszne 9185

Pyszne ciasto, które zawsze szybko znika. Trzeba się trochę napracować ale efekt końcowy jest tego wart. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej, która piekła ciasta na wesela. Polecam z czystym sumieniem. Zdjęcia trochę słabe. Dodam ładniejsze gdy znów upiekę, bo już nie ma nawet kawałeczka. 1) CIASTO4 jajka10 dag margaryny15 dag cukru pudru15 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaUtrzeć(...)proszkiem, na końcu pianę z białek. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem. Upiec ok.15 min w temp. 180 st.2) BEZA 4 białka15 dag cukru20 dag kokosuUbić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min.3) KREM1/2 litra mleka1 budyń śmietankowy1 jajko1/2 szklanki cukru pudrukostka masła 10 dag posiekanych orzechówWykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy

Praktyczna pl
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 549

sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się(...)osobom, które z tej diety korzystają. Poza tym, nie oszukujmy się, czasem każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk nad klasykiem, bez żółtek, złego tłuszczu i dużej ilości cukru. Składniki: 5 białek 70 g cukru pudru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka proszku do pieczenia 70 g maki kukurydzianej łyżka mąki

Słodkie Przyjemności
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 219

wszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji.  I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń.  Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza.  Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam

KUCHARNIA
Gryczane placuszki z łuską gryczaną 115

banana  1 jajko Dodatkowo:  miód, owoce do podania Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem. Jajko roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza pieczona na kamieniu 242

zamawiacie pizzę, to bez cebuli? Ja nie potrafię sobie wyobrazić, pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona w pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu(...)posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Dobrze zagniecione ciasto powinno swobodnie się rozciągać, dzięki czemu bez użycia wałka, możemy mu nadać pożądany kształt.  Odpowiednio ukształtowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Przecier mieszamy z przyprawami (my stosujemy zioła prowansalskie) i rozsmarowujemy na cieście. Następnie

Co w głowie piszczy
Murzynek z orzechami 216

Ciasto, z którym poradzi sobie nawet ktoś, kto ma dwie lewe ręce do pieczenia. W skali trudności wykonania od 1 do 10, daję murzynkowi 2. Czyli bez tragedii. Łatwiejsze jest tylko kupienie gotowej mieszanki w pudełku, wymieszanie z mlekiem i jajkami. (Czego nie oceniam, bo ostatnio „upiekłam(...)kopiec kreta, jak bardzo powinnam być tym zawstydzona?) Murzynka jadł każdy, prawda? Mam nadzieję, że jest ktoś jeszcze, dla kogo to ciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy

wcinaj to