poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka. Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova) były totalną klapą, więc dałam sobie spokój. Okazuje się(...)Zapiekamy około 10-15 minut. Kiedy wierzch piany zacznie się zarumieniać ponownie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni, a drzwiczki piekarnika lekko uchylamy. Tak suszymy bezę przez około 1,5 godziny. Ciasto studzimy nie wyjmując go z formy
Bon appetit mon amieścisłym domowym gronie, a dopiero potem jest duża impreza rodzinna, pierwsze wegańskie torty musiały być od razu dwa. Tort nr 1, a właściwie torcik, był typowym torcikiem BEZ PIECZENIA, bez jakiejkolwiek mąki, cukru i różnych takich, naturalnie słodki, łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort marchewkowo-figowy na bazie kaszy jaglanej, idealny dla rocznego dziecka. Przepis znalazłam tutaj , deser(...)powrót stężeje i wszystko będzie ok (dzięki owocom nie będzie z kolei zbyt twarda). Używając takiego kremu i dodatkowo owoców do przekładania już nie musimy nasączać blatów, ciasto będzie idealnie wilgotne bez tego. Jeśli ktoś robi taki tort po raz pierwszy pewnie zastanowi się przez chwilę z nożem w ręku, ile tego kremu w ogóle posmarować? :) Moja podpowiedź: podziel sobie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię wyrzuca? a tych silikonowych nie chciałoby mi się myć ;) ) Do każdej papilotki/otworu nakładamy łyżkę jasnego ciasta, wkrawamy po kawałku jabłka lub wrzucamy wiśnie bez pestek (muszę spróbować). Na wierzch nakładamy ciasto ciemne. Dawałam troszkę ponad małą łyżeczkę ale jak widać pod koniec już brakowało ;p Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Żeby naprawdę upodobnić
W kuchni bez szafekkwaśnej śmietany wykonanie: Z podanych składników zagniatamy cisto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty. składniki na bezę: 1 białko 50 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białko ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na, aż piana będzie
Domowy Smak Jedzeniamoją domową wersję worka cukierniczego bardzo ciężko przechodziło, polecam taką końcówkę z ok 1cm dziurką na końcu. Ewentualnie można przeciskać przez sam worek z wyciętą większą dziurką bez zakończenia od szprycki. Ciasto wyciskamy do garnka na długość ok 10cm i smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Gotowe churros podajemy z sosem czekoladowym z poniższego przepisu. SOS CZEKOLADOWY
Smaczne ZdroweAlessio Orrù - Fotolia.com Ptysie same zjechały z blaszki :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna, taka jak kwaśna śmietana. Blaszki
Przepisy i porady kulinarnewiększych wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć
Mia Cucina Sofietakąpieli wodnej, ale brzmi to bardziej skomplikowanie, niż jest w rzeczywistości. Coś, czym idealnie dogodzicie sobie lub swojej połówce w Walentynki – to jest po prostu MEGA PRZEPYSZNE. My podajemy ciasto ze zmiksowanym bananem, bo te dwie rzeczy idealnie się dopełniają. Przepis z jednego z lepszych blogów cukierniczych mojewypieki.com – jednak nieco zmodyfikowany i zrobiony z połowy porcji. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)zabezpieczyliśmy tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej z zewnątrz i wystarczyło. Jednak można też posłużyć się formą żaroodporną, której już nie trzeba zabezpieczać, bo jest szczelna – a ciasto też upiecze się bez problemu (próbowaliśmy tego przy większej porcji i było ok). Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość
Nerds Kitchentego bez dodatku cukru i bezglutenowy. Gorąco zachęcam do przyrządzenia go nie tylko na Święta :) 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego łyżeczka syropu z agawy słoiczek ok. 260g kwaśnego, niesłodzonego dżemu (ja użyłam ekologicznego dżemu z agrestu) 200 g masy marcepanowej Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy
Mienta blogPRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji
Kulinarne Fantazje MarioliKatowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju
Moja smaczna kuchniaSzybka i prosta w przygotowaniu przekąska. Nie tylko mocno serowa ale również cudownie chrupiąca :) Zapraszam! Paluszki serowe z ciasta francuskiego Składniki: 1 blat ciasta francuskiego 1
Tagebuch po polskuostygnięcia, po czym przekrawamy je na dwie, w miarę równe części. Masę budyniową robimy według przepisu na opakowaniach, używając do tego tylko 650 ml mleka(ja robiłam bez cukru, ponieważ samo ciasto jest słodkie), odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu wykładamy na dolną część biszkoptu, równo rozprowadzając - przykrywamy drugą częścią ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę
Moje-pitraszeniemąki 3-4 łyżki wody 1 gruszka 1 jabłko 70g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki cukru sól PRZYGOTOWANIE: 1. Jajko dokładnie mieszam z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do ciasta. Mieszam. 2. Na gotującą się osoloną wodę wrzucam łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotuję 5 minut
Tradycyjna kuchnia Kasisilikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce
Kulinarne przygody Gatity