ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:247/1217)

Szarlotka z bezą 132

przepis dostałam od mamy Sławka, która robi obłędne szarlotki. W okrągłej tortownicy prezentują się jak torcik jabłkowy. Ciasto jest bardzo kruche, jabłka aromatyczne, a beza rozpływa się w ustach. Składniki: Kruche ciasto • 1,5 szklanki mąki pszennej • 0,5 szklanki cukru • 3 żółtka • 125 g masła • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka

To co kocham
Szarlotka z kruszonką 164

jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog

Kubki smaku
Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 217

wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 152

Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy ją ciastem. (Ja zrobiłam podwójną porcję ciasta i mi jej zostało. Więc obstawiam, że gdybym wylepiła ją cieniej starczyłaby mi 1 porcja. Jednak na wzgląd formy silikonowej wolałam dać nieco

Malinowe Pocałunki
Fit Tort bananowo - figowy na spodzie owsianym z orzechami bez cukru 228

Hmm wszyscy wiecie, ze kocham desery, a teraz nadeszła moda na bycie fit. Moje pyszne ciasta raczej do tej kategorii się na zaliczały do dzisiaj :) Wymodziłam

Niezły Młynek
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 107

kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka(...)uzyskania elastycznego ciasta 10-15 minut. 3 szklanki mąki pszennej (minus 1 łyżka) 1/2 szklanki cukru (minus 1 łyżka) 30 g masła w temp. pokojowej 2 jaja ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości) w ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 163

kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka(...)uzyskania elastycznego ciasta 10-15 minut. 3 szklanki mąki pszennej (minus 1 łyżka) 1/2 szklanki cukru (minus 1 łyżka) 30 g masła w temp. pokojowej 2 jaja ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości) w ciepłe miejsce bez przeciągów (ja wstawiam

Moja Delicja
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 386

czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia się do zmięknięcia i nasiąknięcia kremem.   W naszych ciastach panuje wolna amerykanka – napoleonki kupicie i z budyniem, i z kremem budyniowym z dodatkiem masła lub margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej(...)śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie z kilku. Zrobione zarówno na cieście francuskim, kruchym, półkruchym czy cieście filo.   Ta z dzisiejszego przepisu to moja najukochańsza, najbardziej klasyczna wersja tego deseru – bez tłustego kremu z wmiksowanym masłem, za to z prawdziwym, mocno jajecznym, pysznie waniliowym, mega gęstym domowym budyniem. Piekarnik rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Ciasto waniliowo-kakaowe 104

Wilgotne i pełne aromatu. Smakuje prawdziwą czekoladą. Łatwe w przygotowaniu, idealna przekąska do kawy. Na specjalną okazję i bez jakiejkolwiek okazji. Smacznego!   Ciasto waniliowo-kakaowe Porcje 24 Składniki 270 g mąka 2 łyżeczka proszek do pieczenia 120 g masło 200 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżeczka esencja wanilii 4 szt jajka 150 ml mleko 50 g kakao

Kucharzyca
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 156

poszukując pomysłu na weekendowe ciasto. Stary przepis mojej mamy minimalnie zmodyfikowałam w trakcie robienia ciasta. Wierzchu nie posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova) były totalną klapą, więc dałam sobie spokój.  Okazuje się(...)Zapiekamy około 10-15 minut. Kiedy wierzch piany zacznie się zarumieniać ponownie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni, a drzwiczki piekarnika lekko uchylamy. Tak suszymy bezę przez około 1,5 godziny. Ciasto studzimy nie wyjmując go z formy

Bon appetit mon amie
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 323

ścisłym domowym gronie, a dopiero potem jest duża impreza rodzinna, pierwsze wegańskie torty musiały być od razu dwa. Tort nr 1, a właściwie torcik, był typowym torcikiem BEZ PIECZENIA, bez jakiejkolwiek mąki, cukru i różnych takich, naturalnie słodki, łatwy w przygotowaniu i naprawdę smaczny tort marchewkowo-figowy na bazie kaszy jaglanej, idealny dla rocznego dziecka. Przepis znalazłam  tutaj , deser(...)powrót stężeje i wszystko będzie ok (dzięki owocom nie będzie z kolei zbyt twarda). Używając takiego kremu i dodatkowo owoców do przekładania już nie musimy nasączać blatów, ciasto będzie idealnie wilgotne bez tego. Jeśli ktoś robi taki tort po raz pierwszy pewnie zastanowi się przez chwilę z nożem w ręku, ile tego kremu w ogóle posmarować? :) Moja podpowiedź: podziel sobie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Muffinki al'a fale dunaju 392

się wyrzuca? a tych silikonowych nie chciałoby mi się myć ;) ) Do każdej papilotki/otworu nakładamy łyżkę jasnego ciasta, wkrawamy po kawałku jabłka  lub wrzucamy wiśnie bez pestek (muszę spróbować).  Na wierzch nakładamy ciasto ciemne. Dawałam troszkę ponad małą łyżeczkę ale jak widać pod koniec już brakowało ;p Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Żeby naprawdę upodobnić

W kuchni bez szafek
ciasteczka maślane z bezą i marmoladą 205

kwaśnej śmietany wykonanie: Z podanych składników zagniatamy cisto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty. składniki na bezę: 1 białko 50 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białko ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na, aż piana będzie

Domowy Smak Jedzenia
CHURROS NA MĄCE ORKISZOWEJ 223

moją domową wersję worka cukierniczego bardzo ciężko przechodziło, polecam taką końcówkę z ok 1cm dziurką na końcu. Ewentualnie można przeciskać przez sam worek z wyciętą większą dziurką bez zakończenia od szprycki. Ciasto wyciskamy do garnka na długość ok 10cm i smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia. Gotowe churros podajemy z sosem czekoladowym z poniższego przepisu.  SOS CZEKOLADOWY

Smaczne Zdrowe
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 162

Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki

Przepisy i porady kulinarne