ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:252/1217)

Chleb Domowy Farmerski na Drożdżach 207

drożdże I wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki w misce Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i trudno by było je wyrabiać na blacie bez podsypania dużej ilości mąki . Ciasto wyrabiam w misce około 8 minut – jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne Teraz miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam(...)wyrośnięciu przykleja się do foli i jest trudno ją zdjąć ) foremkę z ciastem na chleb odstawiam na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Naleśniki na słodko z jabłkami bez cukru . 121

rozkosz dla podniebienia, słodkie delicje dla kubków smakowych, ale bez wyrzutów sumienia. 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pełnoziarnistej jajko szczypta soli łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu  tłuszcz do smażenia Nadzienie: 4 duże jabłka 10 daktyli łyżka skórki otartej z cytryny łyżka soku -//- odrobina wody Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na około(...)płynu. A więc jeśli ciasto będzie się trudno rozprowadzać, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli mamy dobrą patelnię proponuję dodać łyżkę oleju  lub roztopionego masła do ciasta i smażyć już bez tłuszczu. Gdy nasza patelnia pozostawia trochę do życzenia bez tłuszczu się nie obejdzie. Daktyle kroimy dość drobno. Obieramy jabłka, dwa ścieramy na tarce jak na szarlotkę, podlewamy odrobiną

Dieta moja pasja
Pani Walewska 3932

ciasto dostałam od teściowej. Piekę je na wyjątkowe okazje oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie i do przygotowania kremu użyłam gotowej mieszanki na krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo

Z miłości do słodkości
Kwiecista tarta z cukinią 153

Misję mam. Jutro jedziemy w daleki świat- i chcę w niego jechać bez zaległości blogowych. Dlatego zamiast prasować gacie i krochmalić skarpetki siedzę przed ekranem i piszę. Ale mentalnie jestem już w przedwakacyjnym rozkroku. Nie jest to moje ulubione uczucie, więc może rzeczywiście lepiej się skupić na pisaniu. A na trasie poznacie mnie po wygniecionych ubraniach. Wszystko przez to blogowanie(...)potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest ono do końca przyjazne w wykonaniu. Rzeczywiście wyrobienie go do formy innej

les mirabelles
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 220

breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym!  Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)ŁYŻKA RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie

Zofiana
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 174

Moje ostatnie odkrycie! Pomysł na najprostsze, jednoskładnikowe ciasto naleśnikowe  - z samej kaszy! Bez dodatku jajek, mleka, czy nawet tłuszczu. Banalne w przygotowaniu, a na dodatek bezglutenowe i wegańskie. Nie miałam zamiaru ich celowo ,,uzdrawiać", ale one naprawdę nie potrzebowały niczego więcej prócz kaszy. Przepis sam w sobie nie jest mojego autorstwa, ale na wielu blogach widziałam podobne pomysły(...)tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz

Kuchnia Ellie
Babka wielkanocna - Pandoro di Verona 150

świeżych drożdży 60 g ciepłej wody 50 g mąki 1 łyżka cukru (około 10 g ) 1 żółtko W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości. I etap: Do startera dodać: 200 g mąki 3 g drożdży ( rozpuszczonych

Posadzone i zjedzone
Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży 214

zrobienia i do tego bez drożdży. Smak dzieciństwa. Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży to z pewnością idealny pomysł na szybkie śniadanie, jarski obiad lub podwieczorek dla całej rodziny . Wykonasz je w 10 minut. Czas smażenia to kilkanaście minut. Racuchy są doskonałe także w diecie wegetariańskiej. Kaloryczność: około 105 kcal na 100g. Racuchy z jabłkami bez drożdży są przede wszystkim(...)jabłka wrzucam do przygotowanego ciasta i mieszam za pomocą łyżki. Krok 5 . Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję ją do masy ciasta, stopniowo i delikatnie mieszając łyżką. Krok 6 . Na dużej, żeliwnej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju (do każdej kolej serii racuchów dolewam 1 łyżkę oleju). Na rozgrzany olej nakładam za pomocą łyżki porcje ciasta i formuję placuszki. Smażę

Ania gotuje
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 124

robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki, ciasto wyszło cudownie, nie spodziewałam się takiego smaku, dlatego jak najbardziej polecam wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania :)  Składniki na kwadratową blaszkę (połowa tradycyjnej):  Na spód : 2 szklanki płatków owsianych 6 łyżek otrębów owsianych z nasionami chia ( z melvita)  6 łyżek masła orzechowego ( bez cukru) 2 czubate łyżeczki miodu (więcej(...)melivta (można dodać więcej otrębów jeśli nie mamy płatków) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki miodu  Dodatkowo :  mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru ) Przygotowanie :  Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej

zdrowa vege kuchnia
Tradycyjny sernik z rosą 147

waniliowego 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki mleka 3,2 % 125 g margaryny Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką(...)margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut. Beza: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić szlaczki. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka z budyniem i owocami 153

Jeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce.  Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami.  Mam nadzieję

Kuchnia w czekoladzie
Delikatny tort musowy 233

mojprzepisna.pl | Delikatny tort musowy Przepyszny, mało słodki, wręcz prawie wytrawny tort zrobiony głównie na bazie gorzkiej i białej czekolady oraz bitej śmietany. Spód pieczony jest bez dodatku mąki, więc ciasto może być dla osób na diecie bezglutenowej. Tort jest bardzo lubiany w mojej rodzinie, szczególnie brat i bratowa za nim przepadają i proszą abym go przygotowywała na specjalne okazje. Tort

moj przepis na