myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki:5 średnich jabłek(...)ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem
Bon Appetit Małgorzatydziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne. Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna . Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek(...)kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta). Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na śliwki formując kratkę. Na wierzch posypać kruszonkę (szczególnie w miejsca bez bezy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 - 200 stopni
Sto kolorów kuchniczasem to się zmieni. Chcemy Wam bowiem zaproponować bananowe brownie. Co w nim nietypowego zapytacie? Ano fakt, że został upieczony bez cukru, bez glutenu i bez laktozy ;) Po takim opisie tego ciasta na naszym facebooku padło pytanie, czy smak został? Śpiesznie donosimy, że został, jak najbardziej jest obecny i jest zdecydowanie obłędny! Niedowiarkom polecamy wypróbować przepis :) Przepis w nieco
Kolizje Smakówmusicie już rezygnować z jedzenia ciasta, albo przypłacać to wyrzutami sumienia. U Kasi z Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku mielonego 4 jajka 3-5 łyżek miodu(...)całkowicie wystygnie. Nasz makowiec bezglutenowy możemy polać roztopioną gorzką czekoladą lub jakąkolwiek lubianą przez nas polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego! Artykuł Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeMoja kolejna propozycja świątecznego wypieku to Daktylowiec z orzechami. Już podczas jego pieczenia piękny piernikowy aromat unosił się po całej kuchni. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g suszonych daktyli bez pestek MAKAR, 300ml wody, 70g masła, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, 200g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR, 350g mąki, 2,5 łyżeczki proszku(...)masło się rozpuściło. Odstawiam do przestudzenia. 2. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę. Stopniowo dodaję przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodaję mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie mieszam ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną
Tradycyjna kuchnia KasiMalutkie babeczki w sam raz do koszyka wielkanocnego. Na jeden kęs lub dwa, ślicznie, urocze i bardzo smaczne. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, część z dodatkiem kakao. Oczywiście bez mleka, tradycyjnie na żółtkach. Zamiast wody możecie użyć mleka i wbić całe jajka. Dodatki też według uznania, nam bardzo posmakowały ze skórką pomarańczową. 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki(...)rodzynki i skórkę pomarańczową. Żółtka wymieszać z wodą i olejem dokładnie, wlać do składników suchych i rozmieszać. Masę podzielić na połowę, do jednej części dosypać kakao i wymieszać. Gotowe ciasto wlewać do małych foremek, do kilku wlać ciasto jasne, do kilku ciemne (można też wlewać warstwami,wtedy babeczki będą łaciate). Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś coś słodkiego.Upieczemy babeczki o różnych smakach.Bazą do wszystkich jest kruche ciasto, które znacie już z przepisu na szarlotkę z bezą.Ponieważ babeczek będzie więcej, podwajamy porcję produktów, czyli:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru pudru-2 jajka-20 dkg margaryny-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowyZanim zagnieciemy ciasto, musimy przygotować wiórki kokosowe na masę kokosową(...)następnie wykrawamykrążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia. Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce. Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca.Mamy 15 minut na przygotowanie bezy. Ubijamy na sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe.Napełniamy bezą szprycę i upieczone babeczki dekorujemy. Ponownie wstawiamy
Maminek kulinarnyJest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany(...)łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego szklanka cukru pudru
Krakowskie smaki Animąki 3 jajka 2 szklanki wrzątku Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy wodę porcjami i zagniatamy ciasto. Farsz suska sechlońska* bez pestki 0,5 kg orzechy włoskie 20 dkg orzechy laskowe 10 dkg łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonych goździków 2 łyżki cukru brązowego(...)cukrem brązowym. Odstawiamy. Śmietanę mieszamy z miodem – ja za pomocą miksera i odstawiamy. Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz. Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną. Smacznego
Kuchnia na wzgórzugdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować ok. 3 godzin + ok. 45 minut na pieczenie. Jednak smak chałek zrekompensuje z nawiązką ten „zmarnowany” czas poświęcony na ich przygotowanie. Ciasto można też upiec bez zaplatania w blaszce podobnie jak chałkę z tego przepisu. Najlepsza Chałka maślana (przepis na 2 sztuki): 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży(...)ciepłą wodą wymieszaną z mlekiem, rozcieramy do ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy ok. 850 g mąki, cukier i sól. Cały czas mieszając dodajemy roztrzepane jajka i rozpuszczone masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, a następnie dodajemy pozostałą mąkę (ok. 150 g ciut mniej lub ciut więcej) w zależności od tego, jakiej konsystencji jest ciasto, które powinno być dosyć elastyczne i luźne, niezbyt zbite
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych. SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła(...)polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy rodzynkami i połową orzechów. Beza: Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy
słodki bratekniego podeszłam, a okazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego(...)instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie
Rozpustne gotowanieakcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła(...)zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone
Kitchens Alphabetłyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru- 2 łyżki spirytusu- 50g roztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki i część(...)ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut.Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma ok.2-3 minuty w celu odpowietrzenia. Rozgniatamy
Smaczne ZdroweDomowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne
Smaczne Zdrowe