przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam. Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen . Składniki: 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże dojrzałe banany 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Healthy food explorerMuffinki przeważnie goszczą u nas w połowie tygodnia, gdy po niedzielnym cieście nie ma już śladu, a do weekendu jeszcze daleko. Ogromnym ich atutem jest to, że są mało absorbujące czasowo i pyszne. Dziś jedne z ulubionych moich córek, bananowo-orzechowe z karmelową nutą za sprawą dodania brązowego cukru. Cudownie aromatyczne, miękkie i idelanie wilgotne... Boskie! Muffinki bananowo-orzechowe Składniki(...)składniki. Banany rozgniatamy widelcem. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego
Mia Cucina Sofietamiło w końcu wrócić do pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres szybko minął, a po zobaczeniu efektu końcowego odzyskałam całą radość i satysfakcję z tej pracy. Muszę przyznać, że jestem z siebie dumna. Kakaowy spód pięknie wyrósł i świetnie dopasował się do delikatnej masy sernika. Jagodowy(...)proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z dodatkiem soli i ksylitolu. Stopniowo, nie przestając miksować, dodajemy suche składniki, a na koniec banana oraz masło orzechowe. Do całości dolewamy mleko. Powinno postać gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni
Kuchnia Ellieserdecznie po dłuższej nieobecności i zapraszam na wspaniałe ciasto bananowe, przez niektórych zwane bananowym chlebkiem, lub chlebkiem amerykańskim. Ciasto bardzo wilgotne, mocno bananowe, błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu. I co najważniejsze bardzo smaczne. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25x12 cm ) - 4 dojrzałe banany - 1 szklanka maki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 5 dkg masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta(...)obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków na miazgę. Do ugniecionych bananów dodaję kolejno cukier, mąkę, jajko, sodę i sól, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki ( bardzo ważne do tego ciasta nie używamy miksera ). Do masy dodaje roztopione i przestudzone masło jeszcze chwilkę mieszam. Gotowa masę przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem
Kuchnia z widokiem na ogródopisu na opakowaniu) śmietana śnieżka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) 3 banany Przygotowanie Składniki układać warstwami: 1 warstwa biszkopty 2 – krem karpatka 3 – dżem 4 – banany 5 – śnieżka (połowa) 6 – biszkopty 7 – śnieżka (pozostała połowa) Autor przepisu: Magda Malik Artykuł Ciasto przekładaniec pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)folią spożywczą, na spód układamy naleśnika lub biszkopty i wylewamy budyń. Układamy banana pokrojonego w talarki i wkładamy do lodówki. warstwa waniliowa Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo łatwe i szybkie ciasto z budyniu bez pieczenia. Ten deser jest bardzo prosty i smaczny, bo z pewnością wiele osób lubi budyń. Wystarczy go ugotować z galaretką, dodać banana i do lodówki. Spód możecie wykonać z tego, co macie pod ręką i oczywiście zamienić smaki na swój ulubiony budyń. Składniki: 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy(...)folią spożywczą, na spód układamy naleśnika lub biszkopty i wylewamy budyń. Układamy banana pokrojonego w talarki i wkładamy do lodówki. warstwa waniliowa Ta sama procedura co wyżej, tylko bez banana. Ewentualnie możecie go dać również na wierzch wedle uznania. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby ciasto stężało. Ja dodatkowo wierzch posypałam kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieSernik to bez wątpienia jedno z ciast, które najczęściej gości na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam niecodzienną odsłonę tego deseru. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a w dodatku nie wymaga użycia piekarnika. Tak, tak to znany wszystkim sernik na zimno. Jednak nie na tym polega jego niezwykłość. Jest on w 100% wykonany ze zdrowych produktów, bez użycia cukru. Więc(...)mojego przepisu będziecie mogli zajadać się bez obawy o niezdrowe kalorie. Nic dziwnego, przepis opiera się głównie na twarogu i bananach, które są stosunkowo niskokaloryczne. Kremowa konsystencja oraz intensywny bananowy smak wzbogacony nutką cytrynową to kwintesencja całego ciasta. Idealny na upalne letnie dni! Ale dosyć już tego gadania, sami się przekonajcie! Składniki (na tortownicę, o średnicy 25cm): 1kg twarogu
Smiling Shrimpdużą blachę o wymiarach: 450 g mąki 200 g margaryny roślinnej ewentualne oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka cukru waniliowego czubata łyżeczka sody oczyszczonej sok z cytryny (2 łyżki do skropienia jabłek) wierzch ciasta: 100 g oleju kokosowego 100 g cukru 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 100 g wiórków(...)minut) OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na puszystą masę utrzyj banana, cukier i olej/roztopioną margarynę, po czym przesiej do powstałej masy mąkę z sodą. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dodaj całą zawartość drugiej miski (razem z wodą, w której moczyły się daktyle i jabłka), wymieszaj dokładnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika
greenscarforzechami, kakao, miodem. Bardzo szybkie, smaczne, ilość miodu możemy modyfikować, możemy zastąpić go syropem klonowym lub cukrem trzcinowym. Orzechy świetnie pasują do tego ciasta, a fasola jest niewyczuwalna. Polecam mocno! 1 puszka czerwonej fasoli 1 banan 2 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki miodu 2 garście orzechów (ja użyłam(...)wsypać do miseczki. Resztę składników (oprócz orzechów) dorzucić do fasoli i wszystko zblendować. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Część z nich (ok. 2/3) wsypać do zblendowanej masy i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypać pozostałymi orzechami. Piec ok. godziny w 180 stopniach. *brownie najlepiej piec w keksówkach, takich jak np. TA-KLIK . (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieopakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta(...)fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem z pozostawionego ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować
W Mojej Kuchni Lubiępołączenia ubijaczką. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170* C przez 75 minut. Warto jednak po 60 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto czasem się już nie upiekło :) Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego piegowatego Primavika , w temperaturze pokojowej 30 g cukru(...)wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki powideł śliwkowych 50 g masła orzechowego piegowatego Primavika opakowanie polewy czekoladowej 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały) do namaczania ciasta: 1 kieliszek wódki + 2/3 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 czubatych łyżeczek Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego
Zdrowie na języku :Pkokosowego (rafinowanego) szczypta soli „krem”: tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego 2 średnie banany 200 g malin Przygotowanie: Przełóż mąkę, cukier i sól na blat. Dodaj zimny olej kokosowy. Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto to w tym momencie zawiń je w folię spożywczą(...)ciasto przez 20-25 minut. Ciasto powinno być lekko złote. Po upieczeniu chwilkę je przestudź. Czas gdy ciasto chłodzie się w lodówce, a potem piecze jest wystarczający do przygotowanie kremu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Zblenduj banany połącz z roztopiona czekoladą, po czym delikatnie przemieszaj z malinami. Przełóż masę na podpieczony spód tarty. Całość piecz
greenscarfChlebek bananowy może być podstawą do róznych eksperymentów. Warto dodać do niego rózne owoce i przyprawy, a od razu zmieni swój charakter – w ten sposób
Flymetothespoonszczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto
Ala piecze i gotuje