Dzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)nadmiaru wody, podczas, gdy Ty zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź
greenscarfJak mijają Wam ferie? U nas niestety plany się pokrzyżowały i Emilka zamiast na nartach wylądowała na 2 tygodnie u mojej mamy na wsi. Jadę do
Cooking for Emilywilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego jeśli używacie) 70 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobne paseczki 50 ml rumu 170 g daktyli (namaczamy je w gorącej wodzie) 2 dojrzałe banany 60 ml oleju(...)dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek z sodą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, na wierzchu możemy położyć przekrojonego wzdłuż banana. Pieczemy ok 45-50 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu z ciasta był suchy
Dzieje kuchennej WiewióryKilka dni temu miałam ochotę na coś słodkiego i zrobiłam tartę na spodzie z ciastek z bananami, mascarpone i z kiwi tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, gdyż ciasto poszło w jednym dniu całe tak smakowało mojej rodzince zrobiłam według tego przepisu tylko, że zamiast czekoladowych ciastek użyłam maślanych http://motylkowakuchnia.blogspot.com/2014/07/tarta-na-ciastkach-czekoladowych-z.html
Motylkowa KuchniaZestawienie najpopularniejszych przepisów w sierpniu. Witajcie. Dziś mam dla Was ranking najlepszych przepisów na mojej stronie w sierpniu. Ogólnie tamten miesiąc obfitował w przeróżne desery i
zdrowo i aktywnieZestawienie najpopularniejszych przepisów w sierpniu. Witajcie. Dziś mam dla Was ranking najlepszych przepisów na mojej stronie w sierpniu. Ogólnie tamten miesiąc obfitował w przeróżne desery i
Zdrowie i pysznie na talerzuMiękkie, puszyste a jabłek dałam dwa razy. Całe jabłko poszło do ciasta a do tego jeszcze smażone jabłka z cynamonem ze słoika. Składniki: 200 gram mąki orkiszowej w tym 20 gram pełnoziarnistej 1 jajko ( 1 łyżka octu dla wegan) 300 ml pitnego jogurtu, maślanki lub kefir sojowy lub jogurt sojowy 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia trochę ekstraktu waniliowego średnie jabłko jabłka smażone ze słoika lub szarlotka od Zakwasowni ( u mnie właśnie ich szarlotka) banan trochę mięty kilka posiekanych migdałów lub orzechów włoskich. Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy za pomocą trzepaczki. Obieramy jabłko, kroimy na ćwiartki lub ósemki a potem na cienki plasterki. Przekłądamy do ciasta i mieszamy. Na patelnię
AZgotuj!mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru * mokre: szklanka mleka 2 jajka 80 g oleju rzepakowego * dodatkowo: dwa dojrzałe banany - zblendowane + połówka banana pokrojona w plasterki pół tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: W jednej misce bardzo dokładnie wymieszałam suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej misce wymieszałam dokładnie mokre składniki(...)tylko do połączenia się składników. Do silikonowych foremek muffinkowych nakładałam po łyżce ciasta, łyżeczce sosu bananowego i pół kostki czekolady i przykrywałam jeszcze odrobiną ciasta, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Na każdą muffinkę kładłam plasterek banana. Piekłam 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przepis zgłaszam na konkurs organizowany przez Kasię z bloga: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Kulinarny Pamiętnikjajka * pół większego banana * 1 łyżka mąki pszennej * szczypta soli * 1 łyżka masła Dodatkowo na wierzch: * ulubione owoce * jogurt naturalny typu Skyr * masło orzechowe * syrop klonowy Wykonanie: Do blendera kielichowego wsypać płatki owsiane, mąkę pszenną, szczyptę soli, wbić całe jajka, dodać banana. Całość wymieszać na gładką masę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto na omlet. Smażyć
Zrób to smaczniejajko 1 banan 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru odrobina stewii Sposób przygotowania: Banana rozduszmy w misce dokładnie widelcem dodajemy ser, jajko, budyń, stewie i wszystko dokładnie mieszamy na dużym talerzy wykładamy silikonowe papilotki, które do połowy wypełniamy ciastem (na początku pieczenia ciasto urośnie, jednak potem wróci do poprzedniej wysokości) pieczemy około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmamy zamrażarkę i zapasy z poprzedniego roku? Jednak potrzebne jest miejsce na świeże zbiory, więc uszczęśliwiamy rodzinę wiśniowymi deserami: ciasta, kisiele, koktajle… no i nasze ulubione słoiczki. Kwaśne wiśnie przełamane słodyczą bananów, warto to wypróbować! Składniki (na 2 słoiki po 350 ml) i wykonanie WARSTWA WIŚNIOWA 150 g wiśni bez pestek 50 jogurtu naturalnego
Tajemnice Smakutortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków jeden kawałek dostarcza: 300 kalorii / 14 g białka / 11 g tłuszczu / 34 g węglowodanów na kruche ciasto mąka pszenna - szklanka mąka orkiszowa - 1/2 szklanki kakao naturalne - 2 łyżki banan zblendowany na puree cukier drobny/ksylitol - 2 łyżki czekolada gorzka - 40 g (2 paski) olej kokosowy - 2 łyżki żółtko - 2 sztuki
Kuchnia Ellierazem zamiast gorzkiej czkolady jest pyszne masło orzechowe. Nie dałam dodatku żadnego tłuszczu, ale mleko migdałowe, a do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (sprawdzą się też zmiksowane na mąkę płatki owsiane). Muffinki są mięciutkie i puszyste, a dzięki dodatkowi banana słodkie i wilgotne. Zamiast malin można użyć innych owoców, ale maliny pasują tu chyba najlepiej (polecam je napierw(...)mąki, proszek do pieczenia i sól. Maliny opłukać, osuszyć i oprószyć mąką. W blenderze zmiksować na gładką masę banany, masło orzechowe, mleko, jajka i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i dokładnie połączyć. Na koniec wsypać maliny i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek na muffinki do około 2/3 wysokości (ja używam silikonowych). Piec przez ok. 20-25 minut
Healthy food explorerwymieszaj z olejem i wanilią, dodaj do jajek i wymieszaj na wolnych obrotach, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki (jeśli używasz silikonowej formy nie musisz jej natłuszczać), na wierzchu połóż połówki banana. Piecz 50 minut (do suchego patyczka) w temp. 165 st. C. Smacznego
SzczyptaSmaQosób unikających nabiału i tych, którzy unikają białego cukru. W przepisie znajdziecie miód, jednak śmiało możecie zamienić go na rozgniecionego banana lub zrezygnować w ogóle, też będzie słodko Nie rezygnujcie jednak z przypraw, to one nadają ciasto wyjątkowy, korzenny aromat i smak. Chlebek daktylowo – bananowy najlepiej smakuje w towarzystwie ciepłego koca, książki i kubka dobrej, ciepłej kawy. Od razu(...)sami i dajcie znać, czy Wam smakował Chlebek daktylowo – dyniowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g suszonych daktyli 200 g puree z dyni 3 jajka duży banan 60 ml oleju kokosowego 2 łyżki miodu 50 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 100 g płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
365 dni dookoła kuchni