pyszny, bananowy posmak oraz fakt, że są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Nie trzeba zagniatać ciasta oraz czekać aż wyrośnie! Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i bez formowania usmażyć mini pączki . Koniecznie sami spróbujcie! Bananowe pączki - składniki: (około 30 sztuk) 3 duże banany 1 jajko 1,5 - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki mleka(...)łyżeczki soli Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Bananowe pączki - przygotowanie: Banany zblendować na gładkie puree. Dodać jajko, mleko i po wymieszaniu wsypać składniki sypkie. (Powinna powstać dość gęsta, lepka oraz jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki stołowej i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki
Di gotujedziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje, a i smak ciekawy, niespotykany. W temacie deserów polecam również wszelkiego rodzaju placuszki – najczęściej na ulicach można spotkać kokosowe z wiórkami kokosowymi(...)również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą
Zawsze głodna!Przepis na proste ciasto, które przygotujemy w kilka chwil. Przy okazji pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Doskonałe w smaku i idealne na długie zimowe wieczory :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 20 CM: 2 bardzo dojrzałe banany 1 większa marchewka 2 jajka ,,L'' mniejsza połowa szklanki oleju (150 ml) 23 dag mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki(...)opcjonalnie pokrojone orzechy WYKONANIE: Marchew ścieramy na tarce na drobnych oczkach, banany rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem ,sodą i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy ze sobą za pomocą rózgi lub miksujemy mikserem do połączenia składników. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 180 st. C (góra dół) około 1 godzinki
Pani na desermałym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy(...)pamiętać o tym, by nie sięgać po produkty mleczne o znacznie obniżonej zawartości tłuszczu. Muffiny podałam z ciepłym mlekiem, to było idealne śniadanie. Składniki (10-12 sztuk): 3 banany 80 gram masła 100 gram cukru 230 gram mąki (użyłam 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 oraz 130 gram mąki owsianej) 130 gram jogurtu naturalnego (pamiętajmy by wybierać jogurt naturalny
Mango Papajamleko, mieszamy. W zależności od tego czy użyjemy maślanki czy mleka ilość może się zmienić. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto na naleśniki. W razie potrzeby można dodać więcej maślanki/mleka. Obieramy banana, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Krótko mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron na niewielkim ogniu, na patelni z niewielką ilością oleju. Jedna łyżka
Słodkie okruszkipodawaj z ulubionymi dodatkami. Gofry owsiane Składanki (na 2 gofry) : 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. mleka roślinnego 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki w blederze. Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz od. 5 do 10 minut, aż będą zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami
wegujemyPyszne i lekkie masło bananowe, które można zrobić w 5 minut. Masłem smarujemy naleśniki, gofry czy pieczywo. Jest idealne jako urozmaicenie śniadania na słodko. Składniki: 4
e-PrzepisyKulinarneorzeźwiającej słodyczy :) Muffinki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub zdrową przekąskę. Robi się bardzo szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste. Bardzo polecam :) Składniki (około 10 muffinek): 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owianych lub mąki owsianej 1 jajko 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
Healthy food explorersitko. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puch. Następnie dodać olej, mleko, i suche składniki. Dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Wlać ciasto do każdej z nich. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25 minut. Odstawić muffinki żeby ostygły. Wykonanie w thermomix nałożyć motylek, dodać jajka, cukier i cukier waniliowy(...)suche, olej i mleko, wymieszać obroty 6, czas 2 minuty reszta jak wyżej. Za pomocą noża wyciąć środki muffinek. Wycięte ciasto pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wymieszać. Na koniec dodać śmietan- fix, ponownie ubijać chwilkę. Banana pociąć na drobne plasterki i włożyć w otwór muffinki. Śmietanę umieścić w wgłębieniu muffinki i na górze. Tworząc stożek. Pokruszonym ciastem
Kuchnia Pokoleńdrugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do suchych składników i wymieszać - tylko do połączenia się składników. 4. Banany obrać, pokroić w plasterki. 14 plasterków odłożyć do dekoracji babeczek, a pozostałe rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. 5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości, na wierzchu każdej z muffinek położyć plasterek banana. Piec
Domowa Cookierenka Agipomocą piosenki Ewy Bem: Składniki na około 16 szt. (po złożeniu): 150 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej 1 mały banan 1 cała pomarańcza 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 70-80 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy) 50 g cukru trzciniowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju roślinnego tabliczka gorzkiej(...)dodaj też do niej sok z całej pomarańczy i cukier (łyżkę cukru zostaw do ciasta). Gdy kasza będzie się gotować zabierz się za ciasto, tylko nie zapomnij pilnować jaglanki, i mieszaj od czasu do czasu. Zblenduj banana z olejem i łyżką cukru. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski, dodaj masę bananową i startą skórkę z pomarańczy
greenscarfdodatku mąki, którą zastępuje tu czerwona fasola, a dojrzałe banany i miód zajmują miejsce cukru. Do tego siekane orzechy i odrobina gorzkiej, dobrej jakości czekolady i naprawdę fantastyczne ciacho gotowe! Moi domownicy kompletnie nie zorientowali się, że "coś tu nie gra" i zajadali się jak kolejnym brownie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach, jak dla mnie(...)sieci , jednak pominęłam całkowicie osobne ubijanie białek i zblendowałam po prostu wszystkie składniki razem na gładką masę. Także ciasto robi się błyskawicznie! Równie błyskawicznie znika ono z talerza :D SKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli (440 g) 2 mocno dojrzałe banany 3 jajka 3 łyżki ciemnego kakao (15 g) 3 łyżki miodu (80 g) 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej
Słodko-Słony Świat Ilonyrazem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów . Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie. A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo! SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 1 szkl - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta DODATKOWO: - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko – 1 mała(...)naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut
Ostra na SłodkoLubię banany ale bardziej niż tak zjeść samego wolę z nich stworzyć coś dobrego. Nadają się do sałatek owocowych i ciast a także do koktajli i lodów bo są tak bardzo słodkie, że nie trzeba już dosładzać cukrem. Do lodów banany są wręcz idealne bo nadają im kremowej konsystencji. I własnie dzisiaj zapraszam na takie pyszne kremowe lody bananowe
Monia miesza i gotujekaloryczną wersję, pomińcie polewę czekoladową, a maliny dodajcie do ciasta przed pieczeniem . Dodam, że smak ciecierzycy w cieście jest niewyczuwalny, co sprawdziłam na kilku osobach . Brownie z ciecierzycy 480 g ciecierzycy konserwowej ((2 puszki po odsączeniu)) 100 g masła 4 jajka 2 banany 2 łyżki ciemnego kakao 100 g erytrytolu lub innego słodzidła ((1/2 szklanki)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)owoców) ) 100 g czekolady mlecznej ((1 tabliczka)) 1 łyżka oleju kokosowego Ciecierzycę wysyp na sitko i opłucz wodą. Ciecierzycę, jajka, masło, banany, kakao i erytrtol zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Wlej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 30 cm na 20 cm). Włóż ciasto na nagrzanego piekarnika i piecz
Przepisy na widelcu