mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy dodatkowo 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier puder do posypania ćwiartka cytryny 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania Mąkę, mleko, jajko, sól i cukier miksować przez kilka minut. Ciasto powinno być bez grudek. Nastawić piekarnik na 220 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i włożyć(...)wlać ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Jak już boki urosną i ciasto się zarumieni wyjąć i położyć kawałek masła. Następnie posypać cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo można podać z jogurtem naturalnym i bananem. Jestem ciekawa, czy cenicie sobie takie naleśnikowe śniadania? Próbowaliście już dutch baby? Artykuł Dutch baby – pieczony naleśnik
Pink Envelopetakie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach gruszkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu
Zasmakuj Kuchninajlepsze przepisy z truskawkami! PUCH TRUSKAWKOWY MAKARON Z TRUSKAWKAMI I WSPOMNIENIE DZIECIŃSTWA NA ZAWOŁANIE ;-) AMERYKAŃSKIE PANCAKES WEDŁUG GWYNETH PALTROW CIASTO Z TRUSKAWKAMI UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI TRUSKAWKOWY TORT NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z BANANAMI I MASĄ Z TRUSKAWEK! ZDROWE ŚNIADANIE Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! WANILIOWO - KARDAMONOWA ZUPA(...)TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA
SMYKWKUCHNIBardzo efektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń(...)wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać obficie startą
kgwjanczewoProsty przepis na pyszne ciasto bananowe. Przygotowanie zajmuje kilka minut i nie wymaga użycia miksera. Polecam! Składniki: Banany dojrzałe 4 Olej 0,5 szklanki Cukier 0,5 szklanki ( użyłam brązowego) Mąką tortowa 1,5 szklanki jajko soda oczyszczona łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Przygotowanie: W misce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany
Kulinarne przygodydzisiejszym Dniem Dziecka postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince(...)kakao – 1 łyżeczka cukru cynamonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na krem: – 200g mascarpone – 150g masła orzechowego – 100g śmietanki 30%, schłodzonej Dodatkowo: – 4 figi – 2 banany – kawa rozpuszczalna do nasączenia biszkoptu BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna
Be Fit Be Strongmoimi wczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince(...)łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na krem: – 200g mascarpone – 150g masła orzechowego – 100g śmietanki 30%, schłodzonej Dodatkowo: – 4 figi – 2 banany – kawa rozpuszczalna do nasączenia biszkoptu BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 minut
Be Fit Be Strongłyżki oleju kokosowego w płynie. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Powinna nam wyjść w miarę twardę nie rozpadające się ciasto, z której będzie można wyciąć serduszka za pomocą foremki. Różowe nadzienie robimy miksując ze sobą banana, dwie łyżki malin oraz 4 do 6 łyżek oleju kokosowego (o jego super właściwościach do poczytania tutaj ). Wylewamy masę do pojemnika plastikowego
PaleoLifeherbatników 4 banany 500 ml śmietanki 30 % masa krówkowa czekolada mleczna starta Przepis na blachę 25×30 cm Przygotowanie Rozkładamy herbatniki na blaszkę na to nakładamy masę krówkową, następnie plasterki bananów i śmietanę ubitą i powtarzam czynności. Na koniec posypuję startą czekoladą i wstawiam do lodówki na jakieś 3-4 godz. Autor przepisu: Anna Rytel Artykuł Ciasto
Wasze Przepisyprzesączyć aby nie były za mokre. Nastepnie rozkładamy całą masę kajmakową, na to banany i chwilkę chłodzimy. Śmietanę ubijamy z cukrami, następnie wsypujemy śmietanex i chwilkę miksujemy. Na zimne babanany rozkładamy śmietanę. Deser chłodzimy 1-2 godziny i podajemy. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliChyba widać ze kochamy brownie, nie tylko dlatego ze jest to najprostsze i najszybsze czekoladowe ciasto, ale dla tego ze za każdym razem może być inne, a ograniczać może nas tylko wyobraźnia. Klasyk amerykański. Drugim typowym dla tej kuchni deserem jest banana split. A jak będzie smakowało nietypowe połączenie tych deserów? zobaczcie sami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikróżne z nią desery, lubi tez banany. Ja zaś niedawno, kiedy zrobiłam ten sernik przekonałam się, że połączenie bananów z karmelem może smakować obłędnie pysznie! Dlatego ta rolada wydała mi się więc idealna:) Zaplanowałam zrobienie rolady we wzorki, niestety - potrzymałam ciasto nieco zbyt długo w piekarniku i na mocno zezłoconej skórce mój wzorek nie był zbyt widoczny. Opisze ten sposób(...)się ładniejszymi zdjęciami... składniki: ciasto: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 250 g serka mascarpone ponadto: 200 g karmelu (1/2 puszki z Gostynia) 2 duże banany Jaja ubić z dodatkiem
6niebonałożyć dodatki. Idealna na poczęstunek z filiżanką aromatycznej kawy. Upieczcie taką i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru 2 żółtka Dodatkowo: 2 banany sok z cytryny 20 dag ( pół puszki ) masy krówkowej ( kajmaku ) 20 dag dżemu morelowego 1 śmietana typu(...)Śnieżka " 200 ml zimnego mleka mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznej tarty: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykładamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, robimy wyższy brzeg
IzabelawkuchniPudding to rodzaj kleistego ciasta, u nas mylnie kojarzony z budyniem, a jak by na siłę szukać podobieństwa to powiedzmy konsystencją przypomina połączenie budyniu z ciastem. Ten rodzaj wypieku jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i wcale się temu nie dziwię, bo ma cudowną kojąca moc, ta lepkość, ta słodycz…. Fantastycznie smakuje na ciepło podany np. z gałką lodów(...)sodę przesiej do dużej miski. Figi i daktyle zblenduj wraz z całą woda w której się moczyły, po czym dodaj resztę składników, czyli: banana, mleko, olej i esencję. Połącz mąkę z daktylową papką. Przełóż ciasto do lekko wysmarowanej formy. Piecz około 35 minut w temp. 160 stopni na środkowej półce piekarnika, jeżeli masz termoobieg to śmiało! Ciasto wyjęte z piekarnika
greenscarfPrzepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł. 3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki
Smakołyki Asi