ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:11/67)

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 1569

układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 176

Smaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka

Trzeci talerz
szybki deser,zawsze smaczny... 94

Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe Ślimaki 134

plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze

Mama Gotuje
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 79

godzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada.  Smacznego

ClauditteMissCooking
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 131

zdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę.   Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie.   Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką

SMYKWKUCHNI
Tort egipski 11192

Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały

Poezja smaku
Ślimaczki z pieczarkami 162

Posolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry o szerokości ok. 1 cm. Ślimaczki układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 minut

Fabryka pomysłów
Rolada z jagodami i budyniem 143

Rolada biszkoptowa z jagodami i budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie. Potrzebujemy:4 duże jajka3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 litra mleka3 łyżki cukru1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka)ok. półtorej szklanki jagódCukier puder do posypania Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać(...)papier. Rozprowadzić gorący budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 162

smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie(...)kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę

Słodka Strona
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 226

połączenie wprost idealne. Tradycyjnie bez cukru z dodatkiem ksylitolu i bez pszenicy, na mące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej, która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne(...)całość odwracamy do góry nogami. Z odwróconego ciasta zdejmujemy blaszkę z piekarnika, następnie delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Przy pomocy ręcznika kuchennego, na którym znajduje się nasze ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku roladę. Odstawiamy na kratce do wystygnięcia. Wystudzoną roladę delikatnie przekładamy na półmisek, posypujemy mielonym ksylitolem lub przygotowujemy lukier z pudru trzcinowego i możemy się już delektować naszym ciastem

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 149

odcedzamy rodzynki i osuszamy na papierowym ręczniku.Wyrośnięte ciasto przelozyc  i rozwalkowac na grubosc3-4 mm Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy rodzynkami i skórka kandyzowaną Ciasto zwijamy jak roladę ,rulon długi. Natluszczonym maslem nożem ,nacinamy ciasto wzdłuż Odwracamy 2 czesci przecieciem do gory i skręcamy je częścia nacięta na zewnątrz. Tworzymy okrąg i układamy na blaszke wyłożona

w mojej kuchni
Ślimaczki z ciasta francuskiego 214

najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Farsz II: 0,5 kg pieczarek(...)grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Rolada czekoladowa 148

Rolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka

SMYKWKUCHNI
Rolada z jabłkami 205

najszybsza rolada jaką znam. Przepis ten dostałam od siostry ciotecznej, a ona ma go od koleżanki. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie(...)dostało zakalca) Na jabłka wylać przygotowane ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć na ścierkę (ciasto dotyka ścierki).  Zdjąć papier do pieczenia z jabłek. Gorące zwijać, bo inaczej rolada popęka. Smacznego

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania