ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:16/67)

Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 247

domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia.  Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto Leśny mech 12194

Leśny mech to ciasto, które każdy już chyba widział na jakimś blogu. Prezentuje się pięknie i oryginalnie, a i główny składnik jest niebanalny – szpinak w słodkim

Trzeci talerz
Cynamonki 141

grubych oczkach. Odcisnąć sok i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Masło roztopić dodając cukier i cynamon, Ciasto rozwałkować i posmarować za pomocą pędzelka masłem z cynamonem następnie wyłożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na krążki. Krążki włożyć do formy na muffiny i piec 20 minut w 180 stopniach

Pychotkaaa
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 276

Ryziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się

Trzeci talerz
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 779

Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką

Trzeci talerz
strudel z makiem i jabłkami 107

puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4658

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z

Trzeci talerz
Zupa krem z selera i gruszki 175

zmiłuj, idzie zima :)  Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną

bistro mama
Drożdżówki z cynamonem 151

podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto zwijamy w roladę  i kroimy na ok 5 cm paski. Każdy z pasków nacinamy do 3/4 długości i przecięte boki wywijamy na zewnątrz. Smarujemy z wierzchu delikatnie rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem

Słodka Kraina Wypieków
CIASTO DROŻDŻOWE Z DAKTYLAMI 128

LINKU http://harrisa.eu/drozdzowka-z-jagodami/ Ciasto różni się tylko tym, że podzieliłam na dwie części, posmarowałam daktylami które rozgotowałam (1/2 szklanki wody) i zmiksowałam. (1 1/2 szklanki daktyl). Ciasto zwinęłam jak roladę

harrisa
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 195

misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z poziomkami 125

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce 115

szpinak dokładnie po całym płacie zachowując ok 0,5cm wolnej przestrzeni przy obrzeżach. Wzdłuż jednego boku przez całą długość wykładamy łososia i zawijamy go w rulon raze z ciastem francuskim. Wkładamy roladę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia). Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę

ChilliJemy
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 126

wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.  Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche paszteciki z grzybami 146

tłuszczu z cebulą.  Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto,  zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania