wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę. Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
R'n'G Kitchenmąką. Czym szerszy będzie jeden z brzegów, tym więcej warstw będzie miała spiralka po upieczeniu. Ciasto białe ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :)Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją
Codzienna kuchnia niecodziennacukrem. Dżem roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy i szybko mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na biszkopt i zwijamy w roladę. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę
Gotowanie moimi oczamiwypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :) Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto francuskie pocięte migdały sezam oliwa z oliwek Warstwa I: 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu(...)mamy gotowy farsz. W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę
vegetanieokrąg ciasta, tym razem jednak na sześć trójkątów. Pamiętajmy jednak, że mamy zostawić 1-2 centymetrowy rant nieprzecięty. Trójkąty wywijamy na zewnątrz. Pozostawiony ostatni kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zwijamy jak roladę i ukośnie tniemy na cztery kawałki. Umieszczamy je wewnątrz. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie smarujemy
Rozpustne gotowanieOstatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej,2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać(...)jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.Krem:szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód
Z miłości do słodkościbył mój pierwszy raz w tym temacie - i jak mówią Ci, którzy próbowali, była bardzo dobra. Uwaga: Kremu wychodzi dość dużo, więc można albo od razu zrobić dwie rolady albo spożytkować go np. jako nadzienie do tartaletek. Ewentualnie ja nie umiem zwijać i wszystko powinno się zmieścić w jednej :)) Źródło przepisu: "101przepisów", t. 32, s. 67 - dodatek do magazynu(...)usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe (3-4 sztuki) i posypać rodzynkami. Roladę zwinąć i odstawić do lodówki. Po zastygnięciu masy wyjąć roladę
Pasja SmakuRolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Roladę pokroić w plastry o szerokości
Mama Gotujeposypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części. Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta. Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę. Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.Ostrym nożem nacinamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180
Maminek kulinarnyBardzo przepyszna rolada serowa z chrupiącymi orzechami i miękkim serem. Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser. Rolada serowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....
Moje Małe Czarowaniewięc jak już mamy na stolnicy pierwszą rolkę ciasta rozwijamy je i pokrywamy 1/2 farszu szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego
vegetanieSmarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser. Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki. Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu. Pizzerinki powinny pozostać
WeAreCrazycukier. Taki róż to chyba każdy lubi:) Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (od strony krótszego boku). Tak otrzymany rulon kroimy na jedno- lub dwucentymetrowe plastry, plastry stawiamy pionowo i spłaszczamy od góry, starając się, żeby z co najmniej jednej
les mirabellespapier z dłuższego boku, oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć
Mix smakuwyrabiamy do połączenia składników. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy oba ciasta na cienkie prostokąty. Kładziemy jedno ciasto na drugim, zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Dzielimy wałek na 6 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki na stojąco, smarujemy delikatnie wodą lub białkiem i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy bułeczki
Gotowanie moimi oczami