jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około
W Mojej Kuchni Lubięmiejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec, posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez
Kuchnia DanusiBiałka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około 5mm grubości). Masę orzechową rozsmarować na cieście drożdżowym. Zwinąć jak na roladę. Przełożyć do blaszki, odstawić na około 30 minut przykryte ściereczką. Piec około 35 minut
Amatorka kuchennastronę Moje ciasto gdzie czeka na Was mnóstwo fajnych przepisów na ciasta, ciasteczka i różne słodkości - do wykorzystania na Święta, ale nie tylko. Ja piekłam już kilka ciast jakie tam znalazłam, m.in. Roladę makowąSmaczna Pyza i cake pops - zdjecie OrganizatoraROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazeschło. Wyjmujemy je z blachy i studzimy. Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące. Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaCiasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 centymetrów i posmarować równo przygotowanym masłem cynamonowym, zostawiając z każdej strony jeden centymetr marginesu. Na posmarowanym cieście ułożyć owoce, zwinąć ściśle w roladę, zaczynając od szerszej krawędzi prostokąta. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając około pięć centymetrów na końcu i zapleść tak, by przecięcie (z widocznymi owocami) było na wierzchu
Zabawa smakiemZapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotujeDodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą.Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 8 w miarę równych części.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odległościach żeby się nie posklejały, jak będą
Czerwona PorzeczkaCiasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na biszkopt: - 5 jaj- 3 łyżki mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki drobnego cukru(...)częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką.Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje na wierzchu dopełniły reszty. No i te 4 super babeczki… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna
Marta Gotujeblachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut.Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę.Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.Nadzienie:- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g- 1 kg jabłek- cukier puder do posypania
Pasje Jolkiciemną częścią do góry). Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i zostawiamy do wystygnięcia.Nadzienie:Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan-fix. Ciasto rozwijamy i smarujemy masą śmietanową. Układamy wiśnie i ponownie zwijamy. Gotową roladę owijamy papierem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaProsta, pyszna i aromatyczna. Taka jest rolada z truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi.Co potrzebujemy ... Na ciasto : 4 jajka 60 gr cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam.Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową z truskawkami zostawiając brzegi po ok 1-1,5 cm. Całość zwijam w roladę i na przechowanie wkładam zawiniętą w folię aluminiową
Mechanik w kuchniolej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieolej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzienagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia na jakieś 2 godziny (i pilnujemy, żeby nikt z domowników nie zachachmęcił, bosko pachnie ;). Oczyszczonego melona miksujemy na gładką(...)wycieknie przy ponownym zawijaniu. 1/3 masy rozsmarowujemy po wierzchu, dokładnie pokrywając całą powierzchnię rolady, dzięki czemu nie ma szans na wyschnięcie przy dłuższym kontakcie z powietrzem. Tarką ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady (tak, większość przygotowanej do ciasta i tak zjadamy) i układamy świeże owoce. Biszkopt najlepiej zostawić na noc w lodówce, delikatnie wilgotnieje od owoców, dzięki czemu jest
sama złodyczDużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę(...)miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie
Ala piecze i gotujekrem - najlepiej delikatny ale jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady po zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance z wrzątkiem
Milion Smakówciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone
Kolizje Smakówpłacie ciasta francuskiego rozłożyć masę grzybową, a na niej mięso, które posmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi i odcinając nadmiar ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu przykleić paski ciasta i posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Na cieście zrobić np. wykałaczką trzy niewielkie otwory
wyzwania kuchenne