ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:35/67)

Islandzkie bułeczki z marcepanem. 225

obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie,  zwijamy jak roladę. Tniemy na ok. 5 cm kawałki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut

Z butelką mleczka w tle
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 194

miałam sezamu, więc na cześć Lo prowadzącej blog Pistachio, posiekałam pistacje. Nie łączyłam ich jednak z cukrem.  Podrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt. Z wierzchu posypać sezamem lub pistacjami i zwinąć jak roladę.  Ostrym nożem pociąć na ok. 3-4 cm kawałki, przełożyć na pergamin, nakryć i odstawić na 15 minut(...)rosną, więc nie należy układać ich zbyt blisko siebie.  W celu przygotowania bułeczek-róż podzielić ciasto na małe porcje wielkości dużej czereśni. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła. Sześć kół nałożyć na siebie (jak na zdjęciu), a następnie zwinąć jak roladę. Przedzielić w połowie - w ten sposób każda zewnętrzna strona po ustawieniu na pionowo będzie przypominała pączek róży

KUCHARNIA
Zawijana drożdżówka :) 189

średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru i kruszonka się przykleiła. Składniki na kruszonkę wyrabiamy

Zdrowie na języku :P
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 161

odstawić do  wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować nadzienie.Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać stopione i przestudzone masło, cukier i cynamon.Wszystko razem wymieszać.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta ,posmarować masą i zwinąć w roladę .Pokroić   plastry i układać na blaszkę zostawiając odstępy. Odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika  posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.Piec w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 208

PODSMAŻAMY,MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI FARSZU I DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH

Swojskie jedzonko
Bułki z pokrzywowym pesto 163

słonecznik na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wkładamy pokrzywy, rucolę, słonecznik i oliwę. Miksujemy na pesto, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy pesto i zwijamy jak na roladę. Kroimy na bułeczki ok 4-5 cm kawałki, na środku przyciskamy mocno każdą bułkę, aby powstał rowek. Układamy na przygotowanych foremkach, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia

Apetyczna babeczka
Drożdżówka zawijana z makiem 167

łyżką cukru.Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcić.Przełożyć do blaszki, tortownicy .Odstawić do wyrośnięcia.Piec w 175 stopniach przez około

Moje domowe kucharzenie
Roladki z rukolą i żółtym serem 181

rukoli 6-7 plastrów żółtego sera 1 jajko pesto- u mnie nieco mniej niż połowa małego słoiczka Przygotowanie: Rozmrożone ciasto francuskie smarujemy rozbitym jajkiem Układamy na nim umytą, pokrojoną rukolę, a na niej plastry żółtego sera Delikatnie zwijamy całość w roladę i kroimy w plastry, mnie wyszło 7 plastrów Roladę posmarowałam rozbitym jajkiem z wierzchu oraz wlałam jedną łyżeczkę jajka

Proste Potrawy
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 146

mąką i wyrobić jeszcze przez chwilę. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez

pink envelope
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 144

roślinki czują się dopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI:  1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka

Kuchnia w opałach
Waflowa rolada z kaszą jaglaną, czyli zdrowsza wersja salcesonu :) 259

Odchudzona wersja popularnego ciasta bez pieczenia - bez masła, białego cukru, za to ze zdrową kaszą jaglaną i bakaliami. Przyjemność bez wyrzeczeń :) Przepis na nadzienie może się wydawać znajomy, bo już go kiedyś prezentowałam, z tymże w formie tarty . A Ty którą wersję wybierzesz? :) Składniki (na dwie rolady 2-waflowe lub jedną 3-waflową): 3-4 wafle tortowe (użyłam tych

Domowa Cookierenka Agi
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 202

ślimaczków Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem Przyprawiamy pieprzem i czosnkiem Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Połową porcji sera posypujemy ciasto Szynkę kroimy w kawałki (tłuszczyk, który ma szynka, wytopi się)... ... układamy na serze... ... i posypujemy drugą połową sera Roladę zwinąć i włożyć do zamrażalnika na 20 minut - dzięki temu rolada łatwiej się pokroi i nie rozpadnie podczas dzielenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Strucla z rabarbarem i amarantusem 158

nieco większa niż długość keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada szpinakowa z łososiem 658

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem... Składniki: 1 opak. mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1 łyżka mąki dwa serki almette śmietankowe lub chrzanowe łosoś wędzony w plastrach 400g Na patelni podsmażamy szpinak z masłem, czosnkiem i solą. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy mąkę, mieszamy(...)następnie dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Później ciasto smarujemy serkiem almette, na to kładziemy łososia i zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na kilka godzin... Kroimy na plastry ok.1

Pelusiowa Kuchnia
Kaszanka waflowa 258

Kaszanka waflowa Bardzo prosta i smaczna rolada waflowa, wystarczy mieć zawsze w zapasie wafle tortowe, a pomysł na fajne co nieco do kawy już macie:) Składniki

na moim stole...