mąkę.Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować foremki na tartaletki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladę.Pokroić na 1-1,5 cm kawałki i ustawiać w przygotowanych foremkach. Odstawić na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto
Moje domowe kucharzeniepapierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać(...)stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe galaretki rozpuścić osobo w szklance wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaStromboli- a cóż to takiego? Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach. Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego
Krakowskie smaki AniRolada idealna na imprezki dziecięce, ale nie tylko. Delikatna i orzeźwiająca rolada. Składniki: 90g masła 90g cukru pudru + 2 łyżki 1 szklanka mąki + 90g 3 jajka 1 białko 1/3 szklanki wody czerwony barwnik spożywczy 1/2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę, pod koniec dodać cukier . Gdy mamy ubitą pianę z cukrem dodajemy 1 szklankę mąki, wody i żółtka i mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę z czerwonymi kropkami. Pieczemy około 20 minut w 200 C. Gorącą roladę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier. Zwróćmy uwagę aby nasze czerwone kropki były ułożone na ścierce. Ciasto rolujemy razem
Amatorka kuchennapłat ciasta rozkładamy równą warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł. Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem, ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez
Miód i pieprzkwaśne dodajemy trochę cukru opcjonalnie. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto podrosło wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt naszej formy do pieczenia. Wykładamy jabłka na ciasto i obficie posypujemy cynamonem. Zwijamy jak roladę i jeszcze raz odstawiamy aby podrosło. Wstawiamy do gorącego piekarnika( 195st) i pieczemy ok 50 minut
harrisapięknego brązowo-bursztynowego koloru. Składniki i opis wykonania znajdziesz tutaj w/g sprawdzonego przepisu. Według tego przepisu zrobiłam też Jesienny puszysty chleb Jako ciekawostkę podam, że to ciasto idealnie nadaje się na lekkie makowe rolady
Sztuka gotowania w/g Samirypołowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę. Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką. Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt. 3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę. 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki
Apetyczna babeczkakażdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy
Rozpustne gotowanienagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu
Kuchenna Kontrrewolucyaciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym
kolorowotorcikowopieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry
Smakowity Blog Kulinarnymożna podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik
Apetyczna babeczka