ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:30/67)

Szybki puszysty chleb śniadaniowy 188

pięknego brązowo-bursztynowego koloru. Składniki i opis wykonania znajdziesz tutaj w/g sprawdzonego przepisu. Według tego przepisu zrobiłam też Jesienny puszysty chleb Jako ciekawostkę podam, że to ciasto idealnie nadaje się na lekkie makowe rolady

Sztuka gotowania w/g Samiry
pomidorowe bułeczki ślimaczki 153

połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę. Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować po bokach białkiem i obsypać po bokach czarnuszką. Układać na blaszce "ślimakiem" do góry. Wstawić do piekarnika i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślane drożdżówki z cynamonem i wanilią 108

zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.  3. Roztapiamy masło, dodajemy miód, cukier i cynamon, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masą  cynamonową smarujemy rozwałkowane ciasto i zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę, następnie kroimy na ok 4-5 cm kawałki i każdy kawałek nakrawamy dwukrotnie i formujemy drożdżówkę.   4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy drożdżówki

Apetyczna babeczka
Wianuszki z dżemem. 147

każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa strucla z wiśniami 149

nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. (po stuknięciu

Kuchenna Kontrrewolucya
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 171

ciasto, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku, dodać cukier i cynamon oraz rodzynki - wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym

kolorowotorcikowo
Pomidorowe roladki z wędzonym łososiem/ryba 196

pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 177

można podlać wodą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dusić razem do miękkości.3. Gotowy sos wykładamy na rosnące ciasto, na to pokrojone oliwki i boczek. Ciasto zwijamy w długi rulon jak na roladę. Kroimy na paski ok. 1 cm i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ślimaczki pozostawiamy na 40-50 minut na blaszkach do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik

Apetyczna babeczka
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 148

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 224

delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej

My Culinary Art
Paluch we włoskim stylu 150

szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Rolada z wiśniami i masą śmietanową . 143

Witajcie :)  Sobota i znowu wspólne wypiekanie u Bożenki . Tym razem mamy pyszne Rolady . Moja wyszła jak wyszła :) ale w smaku jest pyszna :) Zapraszam :) Składniki : 5 jajek 1 szklanka cukru  3/4 szklanki mąki tortowej  1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao  2 łyżki  oleju   1 łyżeczka proszku do pieczenia  Blaszka duża piekarnikowa  Masa(...)żółtku , następnie dodajemy olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Blaszkę dużą taką z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczoną i jeszcze ciepłą roladę zawijamy w wilgotną ściereczkę w rulon . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach ciepłej wody . Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno , następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 176

Dodać cukier i olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie  dodać białka i dobrze wymieszać 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy  zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę  położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta

W królestwie smaków Beaty
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 181

sposób je odgazowywujemy .  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 265

razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy.  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować farszem jabłkowym, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki

Grunt to przepis!
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 269

suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 168

śmietany. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania