ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:38/67)

Rolada szpinakowa z łososiem 319

pieprzem. Na końcu dodawać sok z cytry ostrożnie, aby serek nie był za kwaśny. Z ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia.  Powoli zrolować. Po tym rolada jest gotowa do jedzenia, przechowywać w lodówce.  SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Bułeczki cynamonowe 189

razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę. Zwiniętą roladę tniemy na kawałki, które przekładamy do foremki. Jeśli mamy na tyle czasu pozwalamy wyrosnąć bułeczkom jeszcze raz już w foremce. Bułeczki pieczemy około

Ciastkozercy
Ślimaczki drożdżowe z budyniem 262

sprężyste i gładkie. Włożyć do miski i przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie rozwałkować formując prostokątne ciasto. Posmarować cały płat ciasta budyniem i zwinąć ze strony gdzie jest krótszy bok , tworząc roladę. Pociąć na plastry o szerokości 2 cm. Położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i położyć drożdżówki, zostawić na chwilkę do lekkiego wyrośnięcia. Piec

Kuchnia Pokoleń
Ślimaczki francuskie 144

też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi. Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajeczkiem, choć to niekonieczne. Piec

Pelusiowa Kuchnia
Pomidorowa zapiekanka 153

się w Australii wielu Greków, Hiszpanów , Włochów, a więc kuchnia podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego Składniki 20 dag sera koziego (u mnie rolada) 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki miękkiego masła 1 płat ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego Przygotowanie   Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem

R'n'G Kitchen
Makowiec 134

Dodać do masy makowej, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ciasto wysmarowane grubą warstwą masy makowej należy zwinąć dość luźno w roladę.  w roladę. Owinąć natłuszczonym papierem do pieczenia zostawiając 2 cm luzu. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić

Wielki apetyt
"Słodkie środy" - ślimak, ślimak pokaż rogi .... 158

cynamon  PRZYGOTOWANIE:  Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 110

dokładnie mieszając. (W razie potrzeby dodać więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do miski). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Rozkładać stopniowo dżem i zawijać w roladę. 5. Ułożyć łączeniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia

A Ty Smakuj Mnie
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 140

odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Zwijamy w roladę od dłuższego boku, kroimy w 2 cm plastry. Ślimaki układamy na wyścielonej pergaminem blasze, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną- około godziny. Rozgrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Leśne ślimaczki 175

odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

prawdziwe jedzenie
PS. Biszkopt - porady 207

Ciasto biszkoptowe jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ciast jako baza do przeróżnych słodkich wypieków, nie tylko do tortów czy rolad. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc(...)uwagi na fakt, iż ja najczęściej w swoich przepisach opieram się na metodzie drugiej, dlatego w niniejszym poradniku przedstawię wykonanie biszkopta od tej właśnie strony. JAJKA Do przygotowania ciasta na biszkopt powinniśmy użyć świeżych jajek, wcześniej schłodzonych w lodówce (one zapewniają uzyskanie puszystości, wpływają na smak, barwę, zapach i niosą wartości odżywcze), Pianę z białek ubijamy na sztywno - zbyt długie

psgotujemy
Ciasto drożdżowe z serem 341

odstawić na 1 godzinę go wyrośnięcia. W drugim naczyniu rozgnieść widelcem ser z 1 żółtkiem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować w prostokąt i posmarować masa serową. Zwinąć jak roladę i przełożyć do podłużnej blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego masła

W SMAK
Makowiec na drożdżowym :) 170

najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut

Zdrowie na języku :P
Makowiec bez zbóż i zawijania 236

Makowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa, czyli od ponad 10 lat. Wcześniej nie piekłam nie tylko makowca, ale i żadnych ciast. Kojarzyło mi się to bowiem z koniecznością posiadania niebywałych umiejętności piekarniczo-kulinarnych, których ja, tak uważałam, za grosz

Zdrowa Kuchnia Sowy
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 177

smaku solą. Jeśli smak czosnku ma być bardziej intensywny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.  Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy. Ja użyłam formy na muffinki - chciałam upiec mniejsze, pojedyncze bułeczki. Jeśli

KUCHARNIA
Nadziane francuskie koperty 162

małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy

Kuchnia w czekoladzie
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 129

wałkujemy na placek. Nie za duży, taki akuratny żeby był :) Na tym placku rozsypujemy równomiernie czipsy i zawijamy jak roladę, czy makowiec. W dłoniach formujemy taki kształt żeby nam się do foremki zmieściło i właśnie tam wkładamy. Na kolejną godzinę. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. A potem jemy

Marder&Marder Manufacture
Rolada szpinakowa 167

szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia. Całość zwijamy, a następnie ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.Gotową roladę kroimy na plasterki grubość ok. 1cm.Smacznego

charlotte gotuje
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 389

piec 15 minut. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu  doprawić do smaku. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż jednego  dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Przed podaniem pokroić w plastry

Monia miesza i gotuje
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 185

przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
C - Rolada szpinakowa z łososiem 243

lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki:  1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła            400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach(...)Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam  łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada szpinakowa 201

zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto po upieczeniu w brytfance - niczym zielone, trawiaste boisko:) Zawijamy całość ściśle w folię aluminiową . I do lodówki... Taka rolada to świetna przystawka

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania