ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:44/67)

COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 150

całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 2-3 cm. Każdy kawałek bierzemy w rękę i palcami drugiej ręki(...)dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem  Przepis oryginalny     tutaj

w mojej kuchni
Domowe pieczenie 183

godziny.Cytrusowe skórki dokładnie wymieszać z cukrem.Pozostałe masło rozpuścić.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą rozwałkować na prostokąt grubości około 2-4 mm, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, dokładnie rozsmarować cytrusową posypkę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 1,5-2 centymetrowe kawałki.Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 161

rumu 1 cukier waniliowyłyżeczka cukru1 jajkoNajpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach

Bon Appetit Małgorzaty
ROLADA WAFLOWA 5502

Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1

Z Majeczką w kuchni
Rolada orzechowo - czekoladowa 79

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem(...)zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pizzowe roladki 189

sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek.   Ketchup  lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez

Moje domowe kucharzenie
Makowiec podwójnie rolowany 168

wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym zdjęciu. boki zwijamy do spodu ,lekko

Wypieki Rene
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 181

Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów  Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również

W kuchni u Moniki
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 228

Składniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa  12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki

Luźna Kuchnia
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1143

Tak jak większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że

Domowa Cookierenka Agi
Ślimaczki z budyniem i malinami 120

schłodzonego masła. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Budyń: - 1 opakowanie budyniu waniliowego

dom-agi.pl
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 177

piekarnika i piec na złoto 25-30 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.  Jeśli chcecie upiec wieniec z cynamonem, część ciasta należy rozwałkować, posmarować masłem (2-3 łyżki), posypać cukrem i cynamonem, a następnie zwinąć jak roladę i dowolnie formować, np. jak wieniec.   * fragmenty książki W Wigilię przyjdzie Niedźwiedź, autorstwa Janoscha, wydawnictwo Znak, 2007 I nie myślcie

KUCHARNIA
Wieniec drożdżowy z tapenadą 197

podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc

Smakowity Blog Kulinarny
Cinnamon rolls 170

dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.NADZIENIE :Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.CAŁOŚĆ :Przygotowane ciasto wyrabiamy  następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę.Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem.Boki smarujemy odrobiną mleka.Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Szpinakowe roladki z ciasta filo 213

przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy oliwą.Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz.Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10 części.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.Smacznego

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania