ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:46/67)

Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 156

czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami i mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Wyłożyć owoce, na wierzch zetrzeć marcepan. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 plastrów. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć płasko bułeczki, jedną obok drugiej. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski śląskie 235

swym życiu zjadał się przynajmniej raz takimi kluseczkami z dziurką. W moim rodzinnym domu, mama przygotowywała je do rolad lub gulaszu, u mnie można je spotkać podane w rozmaity sposób, jednak całym sednem udanych i smacznych klusek jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Mama nigdy nie odważała czy odmierzała składników, miała swoją metodę. Ziemniaki przeciśnięte przez praskę delikatnie ugniatała, dzieliła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 118

stopione ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia , aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

noteskulinarnyfiga
Domowe drożdżówki z konfiturami 251

godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 157

rozczyn ) Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ścierką na ok 1 - 1,5 godziny, by podwoiło swą objętość.Następnie ciasto lekko wyrobić i podsypując mąką rozwałkować prostokąt o 30 x 35 cm. Powierzchnię posmarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami. Zawinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Pokroić na około 15 równych części i kłaść na blasze wyłożonej papierem powierzchnią ściętą do dołu

Moje domowe kucharzenie
Strucla z powidłami 189

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą

Domowa Cookierenka Agi
121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 253

wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy na formę wyścieloną papierem

Symfonia Smaków
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 179

suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.CAŁOŚĆ :Ciasto francuskie kładziemy na blacie.Całość dokładnie smarujemy przyrządzonym wcześniej pesto Rosso.Posypujemy posiekamy drobno suszonymi pomidorami.Przykrywamy plasterkami mozzarelli.Zwijamy delikatnie w roladę.Kroimy plastry o grubości do 2 cm.Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy.Układamy bułeczki , jedna obok drugiej.Całość smarujemy

Ostra na Słodko
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 188

rodzynek100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na glazurze. Pozostawić do wyrośnięcia

Food Square
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 301

” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp

Ogrodnik w podróży
Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem 331

niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy je sosem i na wierzchu posypujemy mozzarellą, układamy pokrojone salami, i pokrojonego ogórka. Posypujemy listkami bazylli. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie

Mienta blog
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym 198

Ten przepis od jakiegoś czasu czekał na publikacje i ciągle był odkładany na później ale czas najwyższy aby zagościł na naszym blogu zwłaszcza,

Kuchenne Wariacje
Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą 221

przyprawić Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi... ... zwinąć całość w rulon... ... i posmarować roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy  Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut  Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać z ketchupem Świetne danie na podwieczorek lub kolację. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 140

godz). Po tym czasie odrywamy spory kawałek ciasta i wykładamy go na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy je na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczoną margaryna, posypujemy posiekaną czekoladą i rodzynkami. Całość zwijamy ciasno w roladę i tniemy na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę, pamiętając aby zostawić od siebie

charlotte gotuje
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 203

Cheddar z miodem i włoskimi orzechami, Krem cytrynowy z nutą pomarańczy), z pasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki, ale też "pastujemy" :)  11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni

Delicious Titbits