ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:48/67)

Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 263

truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy   MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem jogurtu i truskawkami

Grunt to przepis!
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 157

Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 149

doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 10 min, zestawić z ognia i przestudzić. Wyrośnięte ciasto szybko przerobić i wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na cienki prostokąt ( ok 100 cm na 30 cm), równomiernie rozłożyć na nim nadzienie i zwinąć jak roladę. Następnie, już bezpośrednio na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce, formować wieniec. W tym celu zwijać roladę wokół

Nie tylko w kuchni
Roladki drobiowe w cieście 152

Tradycyjnie roladę sporządzało się z mięsa wieprzowego, jednak spotyka się coraz częściej rolady robione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście. Składniki: 5 filetów z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy Vegeta 3 łyżki masła 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera 1 pomidor natka

Tradycyjna Kuchnia
Bukiet warzyw w cieście francuskim 339

półksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przyszła kolej na zawinięcie! Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy

Kuchnia moimi oczami
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 246

jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 246

jeszcze raz i rozwałkowujemy na długi prostokąt ( można podzielić na dwie części wtedy będzie łatwiej) . Rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem, posypujemy np. szynką pokrojoną  w paseczki, papryką, kukurydzą i ziołami a następnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni . Powstałą roladę kroimy w grubsze plastry ok 3 cm i układamy na blaszce delikatnie spłaszczając, po wierzchu posypujemy startym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 188

objętości.    Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić

Grunt to przepis!
DOMOWA MASA MAKOWA 182

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam

Ostra na Słodko
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1394

domu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki na piwie. 174

się apetycznie zezłoci.  DODATKI: żółtko sezam, mak, czarnuszka lub ziarna kminku      Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy na 8-10 cm kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy

Rozpustne gotowanie
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 204

tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona

Smaki Ewy
Ślimaki 154

rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra

Pudełko rozmaitości
Rolada z kurczaka 8225

Rolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a

kgwjanczewo
Truskawkowiec 606

bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy(...)wystawała nad formę. Gdy galaretka z truskawkami zacznie krzepnąć (będzie miała konsystencję bardzo gęstego kisielu) przekładamy ją na biszkopt wyłożony w keksówce. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy wystającą częścią biszkoptu. Nadmiar ciasta odcinamy, górę lekko dociskamy (na 20 minut obciążyłam ciasto deseczką, a na wierzch postawiłam zgrzewkę 0,5 l wody mineralnej). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretka

mojewypiekiinietylko
Drożdżowy zawijas 126

mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę(...)Posypujemy rodzynkami i zwijamy do środka. Końcem rolady do spodu wkładamy do przygotowanych wcześniej keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając by dobrze zlepić boki. Najlepiej zawinąć je również pod spód. Smarujemy odrobiną mleka wierzch i posypujemy delikatnie cukrem kryształem. Zostawiamy pod przykryciem w cieple jeszcze ok 20 minut do wyrośnięcia. 5. Ciasta wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika

Kuchnia w czekoladzie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 157

milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób

Rozpustne gotowanie
Cinnabon - cynamonowe drożdżówki 198

wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę kroimy na 7 równych części i układamy w odstępach w tortownicy

My Culinary Art
Baba drożdżowa z kajmakiem 198

ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce   Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec

Moje domowe kucharzenie
Ślimaki z różą 127

Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy

Lawendowe Niebo
Makowiec zawijany 163

ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania