ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:42/67)

Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 218

fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej(...)dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min. Kroić

Proste Potrawy
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 119

szpatułką. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 170°C. Czystą ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, tak aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do przestudzenia. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą makową. Zwinąć ponownie. Przełożyć na talerzu do lodówki. Schłodzić 2 godziny

Pełny talerz
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 178

opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu  do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp

słodki bratek
Bułki "ślimaki" 221

popieprzyć do smaku.  Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół.  Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu.  Zawinąć jak roladę.  Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 172

mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość.  3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy masą serową i zwijamy od dłuższego boku, jak roladę. Powstały wałek kroimy na 2-3 cm plastry i układamy drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na kolejne pół godziny

Apetyczna babeczka
Święta, święta, święta 194

ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem. Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne.Nie

NA MOIM TALERZU
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 210

ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy a potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Strucla serowa 157

cytrynyTwaróg przekładamy do miski, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie dosypujemy cukier i skórkę z cytryny, odstawiamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.Kruszonka:50 g masła1o0 g maki60 g cukruRobimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 495

też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany! Przepis znajdziecie na dole tego postu. A teraz trochę statystyki(...)najwięcej wyświetleń w maju 2016 (25.262) opublikowanych postów uzbierało się 154 post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Dziękuje serdecznie! :) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko

Tagebuch po polsku
Paszteciki z pieczarkami . 203

pieczarki z cebulą pokruszony pasztet i przyprawy. Chwilkę dusić aż pasztet zmięknie .Do zimnego farszu dodać starty ser i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na duży prostokąt , nałożyć połowę  farszu , zwijać jak roladę. Z wałka wycinać romby . Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Podawać jako dodatek do barszczu . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 114

wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu. Pokroić w plastry szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek nacisnąć na środku tępą stroną noża, aby boki uniosły się

MyCookBook.pl
DROŻDŻÓWKI Z RUMOWYM NADZIENIEM 149

soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy  na prostokąt. Nakładamy na niego równą warstwę budyniu z rodzynkami i zwijamy jak roladę - wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy ostrym nożem na 1cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym

Walijskie Pichcenie
Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem 196

zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Studzimy. Na płat ciasta francuskiego wykładamy farsz, posypujemy startą mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem brie. Zwijamy jak roladę i umieszczamy w lodówce na minimum 20 minut. Po tym czasie kroimy paszteciki o szerokości ok. 2-3 cm. Przekładamy na papier

Słodka Strona
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 155

dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt wilgotne, trochę mąki. Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, następnie wałkujemy prostokąt o grubości około 4 mm. Rozkładamy farsz, zwijamy w roladę i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 177

             Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania