planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet
Plate of Joywykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy. W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się
Marta Gotujeraty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu.Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam(...)serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto szpinakowe. Na serek układam łososia i zawijam w roladę.Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki.Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem
Mechanik w kuchniwygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć. * Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm. Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową(...)dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika
mojewypiekiinietylkociasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć tworząc prostokąt. Ser pleśniowy pokroić w 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej
UgotujmyTo.plBułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego.Z ciasta formułujemy płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
Moniki SmakołykiMoje początki z roladami były delikatnie mówiąc niezbyt udane. Nie chodziło o smak, a raczej o wygląd. Zupełnie nie przypominały tego, co powinny. Tak też było z tą roladą. Pokazywałam ją już na blogu dokładnie 5 lat temu . Zajrzyjcie w ramach rozweselania. Tym razem w przepisie pominęłam proszek do pieczenia. Przepis pochodzi z "Kobieta i Życie" chyba sprzed(...)stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą
Sto kolorów kuchniPyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kolizje Smakówzawsze strasznie trudne a okazało się całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam(...)smaku ale należy pamiętać, że biszkopt jest dość słodki. Kiedy masa troszkę przestygnie i zacznie tężeć delikatnie rozwijamy biszkopt ze ściereczki i smarujemy go masą najwięcej nakładając na początek rolady. Delikatnie zawijamy i układamy go tak aby pod spodem był dolny wystający koniec. Wstawiamy do lodówki na ok 2 h do całkowitego stężenia. Mój biszkopt troszeczkę się spiekł dlatego
sierotka maRysia w kuchnimokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej(...)wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru
Ola la LCHFSzarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie
Trzeci talerzOryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie
Trzeci talerzChyba każdy kto piecze ciasta chociaż od czasu do czasu ma na koncie przynajmniej jedną porażkę związaną z polewą. Gotowe polewy kupowane w sklepie kiepsko się
Trzeci talerz