ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:9/67)

Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i malinami 333

Rolady  są wspaniałe bo są lekkie, mają też cudowną zaletę robi się je szybko i są proste w wykonaniu. Jedyną trudnością może być ich zwinięcie, mama opanowała to super i to ona je zwija. Namawiała mnie żebym spróbowała, jednak troszkę się boję że ją połamię. Pewnie następnym razem spróbuję, bo mama stwierdziła że jak się połamię to najwyżej zrobimy(...)foremka  wystygnie, wyjąć ciasto z formy położyć na nim lekko wilgotną ścierkę i odwrócić na drugą stronę. Mama zawsze każe mi wcześniej obciąć i wyrównać boki ciasta. Zdjąć papier i zwinąć roladę za pomocą ścierki. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. 150 g malin zmiksować z 1 łyżką cukru pudru. Połowę rozpuszczonej żelatyny dodać do musu malinowego

Lili w kuchni
Drożdżowe ślimaczki 117

śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki na papierze do pieczenia.Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy ok.15-20 minut(aż się zrumienią). Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Rolada wuzetkowa 442

wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.  Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który(...)takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku. Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję. Rolada wuzetkowa: Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem. Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Mini drożdżówki z serem. 194

aromatem i gotowe ;) A jeśli chcemy zrobić bułeczki z jagodami... sprawa jest jeszcze łatwiejsza - jagody posypujemy odrobiną cukru i gotowe. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy twarożkiem. Zawijamy ciasto. Powstałą roladę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, delikatnie spłaszczamy. Bułeczki natomiast formujemy z ciasta i wkładamy w środek po 1 łyżeczce jagód. Pozostawiamy

Miksturownik
Rolada z czekoladowym kremem 388

samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą(...)roladę biszkoptową wzięłam ze strony  kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec

pink envelope
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 148

Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji  u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt:  4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka(...)oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 210

słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem(...)ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat. Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )  prostokąt, zbliżony wielkością do blachy. Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek. Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku, aż powstała piękna rolada. Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec. Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia

potrawyregionalne
Drożdżowe ślimaki ze śliwką i migdałami 179

wytworzył. Nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając 2 cm wolne z każdego brzegu. Zwinąć delikatnie w rulon tak, aby złączenie znalazło się pod spodem. 5 . Ostrym nożem kroić, jak roladę) plastry ciasta grubości ok. 4 cm i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej, niedużej blaszce (28x22) jeden obok drugiego, aby lekko się dotykały. 6 . Piec ok. 40 minut

Kuchnia Prezydentowej
Rolada tiramisu 206

mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między i na biszkopty zostawiając 3 łyżki do posmarowania wierzchu, rozsmarować i zwinąć roladę

Mix smaku
Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto i pieczarkami 157

stole rozwinąć folię spożywczą wielkości rozwiniętego ciasta francuskiego. Na folii rozwinąć ciasto papierem do dołu. Całe ciasto posmarować jajkiem, rozłożyć nadzienie, posypać oliwkami i żółtym serem. Całość zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie papierem i folią spod spodu. Tak przygotowaną „roladę” można od razu pokroić do pieczenia lub można(...)zawinąć w papier i folię i odłożyć do lodówki na 1 dzień. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę z ciasta francuskiego pokroić na kawałki szerokości 2- 3 cm i ułożyć je na blasze w odstępach, „ślimakiem” do góry. Każdy kawałek posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika na około

Trzeci talerz
Pierekaczewnik 240

już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :) Krok 5 Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz. Krok 6 Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta. Krok

CoolinarniePL
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 221

maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe ze śliwkami Nutella śliwkowa zwane czkoladowymi powidłami Ciasto ze śliwkami na Lubelski kociołek Kruche ciasto ze śliwkami Śliwki w pomarańczowo-goździkowym syropie 52 przepisów zebranych w akcji Czas

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada Yule Log 327

masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać

Pyry na Gaz
Rolada śmietanowo-truskawkowa 285

przez około 8 minut.Po tym czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek(...)zwinąć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny,  aby stężała.Roladę udekorować cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Należy przestrzegać wymiarów blachy do pieczenia. Jej dłuższy bok nie powinien przekraczać 30 - 32 cm długości. Ja użyłam blachy od piekarnika o długości dłuższego boku 38 cm i ciasto wyszło bardzo cienkie.Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał

Gospodyni Miejska
A do barszczu drożdżowe paszteciki 272

części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania