małym ogniu aż płyn odparuje, zostawiamy by trochę ostygł. Rozwijamy ciasto francuskie. Na ciasto nakładamy równomiernie przygotowany szpinak, a następnie plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźną roladę, żeby ciasto mogło urosnąć również wewnątrz. Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 30 – 40 minut w temperaturze 180 o C. Studzimy i zimną roladę kroimy
Mama GotujeCiasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym(...)Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada z jabłkami 41. Ciasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty
kruche babeczkiROLADA ŚMIETANOWO - GALARETKOWA Składniki SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY;**************************************************5 JAJEK1 SZKL. CUKRU2 ŁYŻKI KAKAO2 ŁYŻKI OLEJU1 ŁYŻECZKA PROSZKU1 SZKL. MĄKIMASA ŚMIETANOWA;******************************0,5 L KREMÓWKI 30 %3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1.Białka oddzielić od żółtek, 2.Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę(...)proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3.Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4.Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5.Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6.Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić
Sama słodycz i szczypta chilimożna przygotować z orzechów? W polskiej kuchni orzechy włoskie używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki
Trzeci talerzRolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak 70-30. Tak, Mama ma w sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam(...)nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć
Gosia gotujeroladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem bo od razu prawie całą zjedliśmy. składniki: ciasto na roladę 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki do ubijania 200 g jeżyn(...)wstawić na kilka minut do lodówki aby lekko zesztywniał dzięki temu nie spłynie z ciasta i będzie się ładnie rozprowadzał. Gdy krem zesztywnieje delikatnie rozwinąć ciasto i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 3-4 godziny aby krem dobrze stężał. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać tylko cukrem pudrem. Roladka podana
Monia miesza i gotujeozdoby choinkowe, nie wszystkie były schowane. Korzystając więc z okazji, wpadłam na pomysł sesji w świątecznym klimacie. Moim zdaniem, ta rolada na to zasługuje, by pokazać ją w takiej odsłonie. Podaję proporcje na 2 sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować(...)brzegu. Podnosząc papier od dłuższego brzegu, zwijamy roladę, a następnie – boki podwijamy delikatnie pod spód. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut
mojewypiekiinietylkorazem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone(...)jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę z jabłkami na słodko. Zwiększyłyśmy porcję ciasta (dałyśmy o połowę więcej niż do poprzedniej rolady), ponieważ w nowej kuchence forma jest dużo większa niż w porzedniej. Tym razem zamiast mąki pszennej mama
Lili w kuchniBiszkoptowa rolada z jabłkami... Wiórki soczystych jabłek. Otulone ciastem biszkoptowym. Oprószone cukrem pudrem. Proste, szybkie i pyszne ciasto. Polecam! Składniki: 4 jaja; 1/2 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 5 średnich jabłek. Dodatkowo: Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do oprószenia ściereczki; Cukier puder do oprószenia rolady. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Jabłka umyć(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 30 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym ściereczkę, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę
Gospodyni Miejskaprince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem(...)powidłami śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche
Ala piecze i gotujezagranicznych blogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij z piekarnika i bardzo delikatnie zroluj wzorem na zewnątrz na czystej lnianej ściereczce roladę. Zrolowaną roladę pozostaw w ścierce do ostygnięcia.KREM:Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone
Słodko-Słony Świat Ilonysię na każdej imprezie. Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka. Przepis zaczerpnięty z internetu. RADA: Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne Rolada szpinakowo – łososiowa Składniki: na ciasto szpinakowe opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 4 jajka 3- ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka - masła Nadzienie do rolady szpinakowej 200 g wędzonego(...)Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego. Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiRolada w kropeczki jest efektowna i na dodatek pyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;) Składniki: masa dekoracyjna: 40 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 40 g mąki 1 białko 1 łyżka kakao biszkopt: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki(...)połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia w 4 partiach mieszając delikatnie. Ciasto wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, przygotowujemy ściereczkę i kładziemy na nią biszkopt, ściągamy papier i zwijamy roladę ze ściereczką (kropeczki muszą być na zewnątrz) i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy
Symfonia smakowaupiekłam w ciągu 45 minut. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę(...)układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc sobie szerokim nożem. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej czekolady, a nastepnie ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby mus jabłkowy z czekoladą znalazł się wewnątrz rolady. Roladę biszkoptową zawijamy w ścierkę, związujemy końce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchyba strach absurdalny, bo nigdy do niczego takiego nie doszło). Poza tym jest okrutnie kaloryczne. Niemniej w moim domu jest mnóstwo łasuchów, którzy po prostu je uwielbiają ;) KREMOWE CIASTO NA ROLADZIE Z BANANAMI Składniki na roladę biszkoptową: - 6 jajek - 6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek drobnego cukru do wypieków - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - dowolny dżem do posmarowania (u mnie truskawkowy(...)drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy
Życie zamknięte w smaku