tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie kasze mannę? Ja uwielbiam ją na mleku z dodatkiem domowej konfitury lub z syropem truskawkowym . Postanowiłam więc wykorzystać stary(...)masa była wyraźnie gęsta. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Kiedy masa jest już całkowicie chłodna i osiągnęła temperaturę pokojową to zabieramy się za zmiksowanie jej z masłem. Masło ucieramy na puch (można dodać troszkę cukru) i łyżka po łyżce stale miksując dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak
Poezja Smaków - blog kulinarnyskubiąc bezpośrednio na wiśnie. Na ciemne ciasto wylewamy pianę. Na pianę kładziemy połówki brzoskwiń (sok zostawiamy) a na to dajemy 3 część ciasta jasnego, również skubiąc a nie rozwałkowując. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie.Piana:10 białek 360 g cukru(...)sokiem z brzoskwiń. Mieszamy, uzyskując konsystencje budyniu. Odstawiamy do ostudzenia. 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i tężejącą galaretką. Ucieramy na puszysty krem. Krem wykładamy na ostudzony placek.Galaretka jabłkowa:1 kg jabłek szare renety 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody
Made By Mom And Sondwukolorową babkę. Jest puszysta, smaczna i długo zachowuje świeżość (o ile oczywiście nie zostanie od razu zjedzona). Zachęcam, bo taka babka w łaty, to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast. Spróbujcie. Czyż taka łaciata babka nie wygląda pysznie? Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. 2016-04-21 17:44:26 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki pszennej aromat pomarańczowy cukier puder po posypania Przygotowanie Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka. Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na "biały puch" ze szklanką cukru. Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników
Słodkie okruszkiwsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna(...)mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy nasze płynne wymieszane składniki. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do otrzymania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Na pierwszy biszkopt nakładamy ciemny krem. Przykrywamy
Made By Mom And Sonkolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Krem budyniowy: Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Garnek przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Masło ucieramy na puch i kolejno dodajemy
VioletoweKucharzeniebiały puch skrzypi pod stopami, a niesamowicie jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię sięgnąć po drożdże. Mam wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMargarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i wystudzonego grysiku. Do formy wkładamy pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy 1/3 część kremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę kremu. Wkładamy do lodówki. Posypka: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kokos. Smażymy, aż się zarumieni. Ciepłe wykładamy na wierzch ciasta, lekko dociskamy, chłodzimy
Gotowanie moimi oczamiskładników zagniatamy ciasto i wykładamy nim tortownicę o średnicy 22 cm Masa serowa: 80 g masła opakowanie cukru waniliowego 30 g cukru 3 jajka 200 ml mleka kokosowego 350 g sera na serniki tabliczka białej czekolady opcjonalnie suszona żurawina Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrami na puch, dodajemy ser, chłodną
Cynamonowe szczęścieNajlepsze ucierane ciasto z czekoladą, Nutellą i jabłkami. Pyszne, słodkie i kaloryczne ;-) Składniki: - 450 g mąki pszennej - 250 g masła - 150 g Nutelli - 150 g cukru pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder
SMYKWKUCHNIciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Kolejno wyciągać na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam ilość składników. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać partiami cukier
Świat Ciastacukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna(...). Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, s tudzimy. Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy. Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy. BEZA WŁOSKA: Białka ubijamy z solą do momentu „miękkich wierzchołków”. Wodę
Ostra na SłodkoDziś chcę wam pokazać właśnie takie jedno z moich ciast które lubię robić i wiem, że na pewno zasmakuje nie tylko rodzinie ale i znajomym. Podejrzewam , że znacie to ciasto więc chętnie się z wami podzielę moim przepisem. Składniki: 400 g szpinaku 250 g ksylitolu Kłos -Pol 3 jajka niepełna szklanka oleju 300 g mąki tortowej(...)skrobię, zalałam wodą. Gotowałam do z żelowania lekkiego.Wyłączyłam gaz i dopiero teraz dodałam napęczniałą żelatynę. Mieszałam do połączenia składników, zostawiłam do ostygnięcia. Biszkopt: Jaja ubiłam z ksylitolem na puch. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do ubitych jaj porcjami.Szpinak dodałam rozdrobiony oraz olej. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia( tylko
Różowa kuchniażółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka(...)budyniowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (można pominać) W misie miksera rozkręcić miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na puch, partiami dodawać ser i po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszać, dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy
Smaczne Zdroweklasycznego biszkoptu. Chciałam aby frosting nie był tak słodki jak w klasycznych przepisach i chciałam aby był rzadszy, więc zmniejszyłam o połowę ilość cukru. W efekcie wyszło smaczne ciasto. Postanowiłam sobie jednak, że niedługo zrobię je ponownie i popracuję nad jego wyglądem. Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)cukrowej, kolorowej Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. W drugiej misce maślankę i białka miksujemy. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, rozertrzeć między palcami.Masło ucieramy na puch,, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i miksujemy. Następnie wlewamy ekstrakt cytrynowy. Do powstałej masy dodajemy 1/3 części mąki, po przemiksowaniu dodajemy 1/2 mieszanki maślanki i białek, potem ponownie
Blondynka GotujeOlej kokosowy i ksylitol utrzeć mikserem na puch. 3. Dołożyć do oleju wcześniej odstawioną lnianą mieszankę i miksować przez minutę na najwyższych obrotach nadal utrzymując strukturę puchu. 4. Mąkę ryżową, gryczaną, kakao, sodę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać. 5. Do mąk dodać mieszankę oleju z lnem i śmietankę kokosową, wymieszać. 6. Następnie dolewać stopniowo napój(...)roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami lub orzechami
Candy Pandas