ciasto puch - 2218 przepisów (strona:87/148)

tort z musem śliwkowo-cynamonowym 160

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego

6niebo
Fale Dunaju po mojemu 186

ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony

Gotuję Testuję
Torcik kokosowy na 1 rok "Smakołyków..." 167

zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto pokruszyć. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 1/2 l śmietanki ubić z cukrem pudrem. Dodać okruszki biszkoptu, czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i napełnić środek biszkoptu. Wyrównać powierzchnię. 1/2l śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami na puch. Ozdobić wierzch i boki torcika. Całość posypać wiórkami kokosowymi

Smakołyki Asi
Tort egipski 11203

miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy na puch. Następnie powoli dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle

Poezja smaku
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 247

cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki(...)mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki.Wlewamy je na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady

Cynamonowe szczęście
Ciasto 3 Bit 377

wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 240 g cukru kryształu 1 łyżka(...)rozmieszanego z mąką i budyniem mleka. Mieszamy ponownie. Całość wlewamy na gotujące się mleko z cukrem. Ciągle mieszając doprowadzamy krem do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło rozcieramy na puch. Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów

Made By Mom And Son
Sernik pod słonecznikiem 187

miski, dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut. Orzechowa warstwa: 6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich,lekko rozdrobnionych 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka ubić, dodać cukier(...)jeszcze całość przez około 20-30 minut  (180 st. C) Masa kajmakowa (krówkowa) kostka masła 1 puszka masy kajmakowej ok. 2 łyżek wódki, najlepiej spirytysu Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masę z puszki, na koniec wódkę lub spirytus. Nakładać, smarować na wierzchu sernik, już po ostudzeniu! Masa słonecznikowa- posypka: 200 g słonecznika łuskanego 3 łyżki

kgwjanczewo
Ciasto makowo-kokosowe 262

rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo  w pamięci  BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego(...)wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń kokosowy i ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie

Malinowo w kuchni
TORT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I PANNA COTTĄ Z MORELI 125

Głodni czekolady ? Ja zawsze! Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było! Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch

Ostra na Słodko
Ciasto Kawosz- z kawową pianką i kremem- bez pieczenia-pyszne :-) 19273

ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno  do zgęstnienia.  Studzimy. Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch(...)mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko  Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-)  Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami  i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi i jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 279

Masło ucieramy mikserem na puch wraz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodajemy żółtko i miksujemy, aż całkowicie połączy się z masą. Powoli dodajemy koniak – cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do masy. Miksujemy do wmieszania całej mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste

Poezja smaku
Babka marmurkowa 165

Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA ,  potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)Dodatkowo: 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady małe opakowanie kolorowych jajeczek czekoladowych Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera utrzeć miękkie masło na puch, następnie (dalej ucierając) stopniowo dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać

Domowa Cookierenka Agi
ciasto adwokatowe 156

sposób mogę sobie pogratulować w każdy piątek, a od poniedziałku z nową werwą podjąć dalszą walkę z "zachciankami". Dlatego w weekendy mogę sobie bez wyrzutów sumienia pozwolić na kawałek ciasta - choćby takiego... Biszkopt, kawa, adwokat, czekolada - prawda, że brzmi zachęcająco? Wygląda i smakuje pysznie:) Może ktoś skusi się i przygotuje takie na Wielkanoc? Ja mam je w planach, w wersji(...)utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Na końcu, ucierając na najniższych obrotach wlać powoli adwokat, miksować tylko do połączenia składników. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Całość oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę rozsmarować na wierchu ciasta

6niebo
Ciasto biszkoptowe z czereśniami i białą czekoladą- z patelni! 140

podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut❗️ I wcale, ani to wcale nie smakuje(...)czekolada- 6 kostek * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka, opcjonalnie Czereśnie wypestkować (ja przekrawałam na pół, ale mogą być w całości). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch, a białka ubić na sztywno. Do puszystej masy z żółtek wlać roztopione i przestudzone masło, ekstrakt waniliowy, przesiać mąkę i wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Do masy

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką 171

puszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki. 3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia ! Masa budyniowa 4. Budyń(...)odstawiamy do prawie całkowitego wystudzenia (przykrywamy folią spożywczą, wierzch budyniu aby nie utworzył się kożuch, możemy też wstawić go do lodowatej wody aby szybciej ostygł) 5. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Postępujemy tak aż do wykończenia składników. 6. Wystudzony biszkopt smarujemy z wierzchu masą budyniową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy

Gotowanie...to proste !
ZAKRĘCONY TORT 222

suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto w pozostawić do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby  odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy

RAROSSA
Kajmakowa napoleonka bez pieczenia 231

odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na wysokich obrotach, aż do powstania gęstego kremu. Krem wyłożyć na krakersy, przykryć ich drugą warstwą - solą do kremu. Na wierzchu rozsmarować kajmak, a na kajmaku ułożyć kolejną warstwę krakersów. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki, najlepiej na całą

Cakes By Kejt
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 186

wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch . Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie sztywna masa. Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką. Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy

Różowa kuchnia
Jabłecznik z kruszonką 151

mąki) 3. Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. 4. Dodać proszek do pieczenia i olej. Miksować ok. 2 min. 5. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika

A Ty Smakuj Mnie
Ciateczka z płatków owsianych i mieszanki prażonych ziaren Migdałowy przyladek 126

cukrem waniliowym , olejkiem migdałowym i masłem na puch. Białka ubić na sztywną pianę. Do uprażonych i lekko ciepłych ( nie gorących  płatków dodać , 2 łyżki mieszanki ziaren , kakao, i utarte masło , wymieszać mikserem . Następnie dodać mąkę ze sodą  jeszcze raz wymieszać. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na około 10 minut aby zgęstniało

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania