ciasto puch - 2218 przepisów (strona:84/148)

Pianka 154

książki "100 nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty.   - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka; 25 dkg masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)pszennej; 8 łyżek kokosu; 5 żółtek; 3-4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem. Składniki na piankę: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 łyżeczka żelatyny; 2 czubate łyżki galaretki czerwonej; 3 łyżki wody; Wykonanie: Żelatynę namoczyć

In my kitchen
Piknikowe ciasto gryczane 186

zapach jej wręcz mnie drażnił, musiałam do niej dorosnąć.  Przyszedł ten czas,  choć trwało to latami, dziś ją uwielbiam!  Charakterystyczny orzechowy smak tego wilgotnego i zdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis na piknikową imprezę.....Polecam. Składniki: Forma 40/11 cm 2 torebki kaszy gryczanej 5 dużych(...)prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia.  Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto, wylać do wyłożonej papierem

Wanilia i Kardamon
ciasto Latte Macchiato 1966

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)składniki na krem: 200 g miękkiego masła 400 g waniliowego serka, homogenizowanego 2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy serek oraz mleko w proszku i miksujemy do chwili połączenia się składników. dodatkowo: ok. 140 g okrągłych biszkoptów kakao do posypania Pierwszy blat ponczujemy i rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
babeczki makowo serowe 144

składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tort chałwowy z sezamem 126

mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Ciasto sezamowe: białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Krem(...)dokładnie żółtka z mąkami i wlać powoli do gotującego się mleka. Mieszać bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawić go aby całkowicie wystygł. Zimny budyń połączyć z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodawać po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy

Państwo Wojtczuk gotują
Szyszkowa dama. 129880

Siedząc przy porannej kawie zastanawiałam się co zrobić dobrego. W planach pojawiły się szyszki i ciasto z masą mlecznej kanapki. Nie mogąc zdecydować się ani na jedno, ani na drugie postanowiłam te 2 przepisy połączyć. I tak powstało nowe ciacho, któremu nadałam nazwę "szyszkowa pani". Jest naprawdę połączeniem moich ulubionych smaków. Karmelu i mleka w proszku. Jest słodkie jak diabli(...)temp pokojowej miksujemy na puch. Dodając następnie partiami i na przemian ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem o amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta. W planach miałam polanie tego ciacha jeszcze czekoladą

Malinowe Pocałunki
SERNIK GOTOWANY, PARZONY 233

ksylitolu i cukru trzcinowego (lub więcej, gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta) Dodatkowo: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego (lub cytryny) - kremówka Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami (najlepiej wykorzystać tortownicę ze szklanym spodem, gdy mamy). Boki przesmarować masłem. W garnku roztopić masło. W misie miksera ubić na puch jajka z cukrem. Dodać do nich partiami ser i proszek

Smaczne Zdrowe
tartaletki z kremem jeżynowym 115

pieczenia cukier  oraz jajka - zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować a następnie ciasto upiec w foremkach. Z mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu

Pychotkaaa
Babka dwukolorowa 139

misy wbijamy jaja , miksujemy je z ksylitolem na puch . Do ubitych jaj dodajemy letnie mleko i olej nadal miksujemy już na mniejszych obrotach . Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia, miksujemy nadal na mniejszych obrotach. Na końcu dodajemy parę kropel olejku waniliowych . Połowę ciasta przelewam do formy silikonowej . Do drugiej polowy dodaje błonnik kakaowy

Różowa kuchnia
Ciasto kawowe w paski 120

dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć ilość cukru). Dodajemy partiami

My simple kitchen
pyszne ciasto z brzoskwiniami i winogronem 1346

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie np. przy pomocy szklaneczki wycinamy(...)dokładnie mieszamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. dodatkowo: 3 galaretki agrestowe + 1200 ml gorącej wody 3 galaretki wiśniowe

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO UKRAINKA 549

szklankę mąki i wykładamy ciasto. W tej mące ze stolnicy wyrabiamy całość(mąka ze stolnicy wchłonie się w ciasto, a jeśli będzie zbyt twarde dodajemy ok. 3 łyżki śmietany). - Ciasto dzielimy na 5 części (mi wyszły 4 ) i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Każdą pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach(...)mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się

RAROSSA
LODY WANILIOWO KAWOWE 148

Lody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej.     Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250

RAROSSA
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 194

połowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone(...)szklanka mąka pszenna  typ 500 Kos- Pol 2 szklanki soda 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka jaja 4 szt masło 1 kostka Wykonanie: Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych ,marchew,skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników

Różowa kuchnia
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 296

fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi, przygotowałam je na konkurs. Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki(...)masła orzechowego około 300 g * 150 g małych bezików Masa śmietanowa :* 300 ml śmietany kremówki 30 %* 2 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki wrzątkuDodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić

Magiczne Życie Marty