pokroić na drobniejsze kawałki, namoczyć w rumie (oprócz orzechów) . Margarynę zmiksować na puch, dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Raj dla Podniebieniaa następnie powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego
Luźna KuchniaUwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem(...)przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut
Grunt to przepis!wypieków, deserów, lodów… Na blogu już niedługo znajdziecie kolejne pistacjowe pyszności. Zaglądajcie, bo… będzie pysznie i zielono A teraz zapraszam na przepis na pyszne pistacjowe ciasto na jogurcie. Składniki: (na keksówkę) 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek(...)miksujemy na puch. Kolejno dodajemy powoli jogurt naturalny miksując (jogurt musi mieć temperaturę pokojową). Następnie dolewamy olej rzepakowy, miksujemy. Po czym dodajemy 2 łyżki budyniu i powoli wsypujemy mąkę, ciągle miksując. Na koniec do naszej masy wsypujemy nasze rozdrobnione pistacje, całość mieszamy łyżką. Pistacjową masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszkiciastem. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości i piekarnik z termoobiegiem to możecie jak ja upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 litra mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła 1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy na puch(...)czekamy aż zaczną tężec Polewa: tabliczka czekolady (u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej) 5 łyżek mleka Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta. Jeden z placków smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę z malinami. Gdy galaretka całkowicie zastygnie rozsmarowujemy pozostały krem, przykrywamy drugim plackiem, polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki
Cynamonowe szczęściecukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec
My simple kitchenkąpieli wodnej. Masło utrzeć z połową cukru na puch, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i orzechami, wsypać do masy maślanej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec ubijania dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta. Formę do babki (22-24cm średnicy, z kominem
Obiad gotowyMasło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy do połowę. Dolną część smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy bułkowej. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i smarujemy równo resztą masy. Skałdniki na posypkę smażymy w rondelku, aż do uzyskania złotego koloru. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wklepujemy. Schładzamy w lodówce
Gotowanie moimi oczamiglutenowe : W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu . Ubijamy całe jaja ze szklanką ksylitolu( inaczej cukier brzozowy dietetyczny ). Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki(...)kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu. Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo. Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem , czasem piecze się szybciej :) Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy
Różowa kuchniadawno mnie tu nie było, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami! Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki(...)cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 400 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło i szklankę cukru pudru ucieramy na puch. Wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
Cukier&PuderPrzepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150 gramów masła (nie miałam, więc użyłam margarynę) 150 gramów cukru 5 jaj - oddzielnie żółtka i oddzielnie białka 100 gramów zmielonych orzechów włoskich (u mnie laskowe) 50 gramów kakao 70 gramów mąki lukier: 200 gramów(...)cukru pudru kieliszek rumu lub spirytusu (u mnie olejek rumowy, 5 kropel + woda do uzupełnienia) Masło utrzeć z cukrem Dodawać powoli po jednym żółtku i ucierać na puch Orzechy zmielić lub ubić tłuczkiem. Ja robiłam tak, że przełożyłam orzechy na papier do pieczenia, dokładnie zawinęłam z każdej strony i ubijałam. Można również rozwałkować wałkiem Białka ubić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem, czy to zasługa dodatku popularnego deseru do ciasta, dużej ilości kremu, czy czekolady, ale jedno wiem na pewno — te babeczki są rewelacyjne! Pomysł na ich upieczenie podsunęła mi pewnego lutowego dnia Kasia — właścicielka uroczego(...)szklanki. Masło utrzyj na biały puch, następnie zacznij dodawać cukier, dalej ucierając. Wbij kolejno jajka, nie przerywając miksowania. Masę podziel na 2 równe porcje. Do jednej porcji utartego masła dodaj śmietankową (białą) część deseru Monte. Wsyp następnie połowę (1,5 szklanki) mąki i zmiksuj do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej odrobinę mleka
Food SquareRewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich, nie za słodkich deserów. Składniki: Biszkopt makowy: 1 szklanka maku 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 jajek 3 łyżki wody Masa waniliowa: 1 kg sera delfiko o smaku waniliowym 250g(...)cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu. 4. Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5. Składanie ciasta: Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę
Szalona Kuchnia EwelinyCzas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce
W kuchennym oknie Ewypapierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut (do suchego patyczka) i studzimy. Zimny przekrawamy na dwa blaty. Krem: Masę do ciasta przygotowujemy po części w kąpieli wodnej. W tym celu będziemy potrzebować garnka z gotującą się wodą oraz (najlepiej) metalowej lub szklanej miski, której dno swobodnie zeprze się na garnku(...)momentu aż masa zbieleje, ociepli się i zwiększy objętość. Zestawiamy z palnika, hartujemy wstawiając miskę do zimnej wody i ubijając cały czas by masa równomiernie przestygła. Masło ucieramy na puch, dodajemy powoli przestudzone ubite na parze jajka, a na końcu zmiksowane truskawki. Nie wszystkie na raz tylko po trochu, bo zbyt duża ilość na raz może spowodować ścięcie
Kuchnia w czekoladzie