ciasto puch - 2218 przepisów (strona:73/148)

Ciasto budyniowo-gruszkowe 213

ciasto, piec około 25-30 minut w temp 160*c. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę tworząc dwa blaty. Śmietankowy krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch(...)dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie: Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy. Wstawiamy na całą

Wanilia i Kardamon
Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką 169

roztopioną i chłodną gorzką czekoladę, odstaw w zimne miejsce. Masło utrzyj na puch, a następnie powoli dodaj chłodną masę czekoladową. DODATKOWO słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Proste ciasto z rabarbarem 282

końcu w weekend nie może zabraknąć słodkości do kawy lub herbaty Polecam Wam również wersję ciasta z rabarbarem i jabłkiem – idealne połączenia, delikatne rozpływające się w ustach ciasto, które również nie przysporzy Wam problemów podczas pieczenia. Spróbujcie. Składniki: (na standardową keksówkę) 1 łodyga rabarbaru około 80 g + 2 łyżeczki cukru 150 g margaryny lub masła 1 i 1/2 szklanki(...)cukier z prawdziwą wanilią i miksujemy na puch. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia. Na koniec dolewamy rozpuszczony tłuszcz, znów miksujemy (tylko do połączenia składników). Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar (bez wody, którą mógł puścić). Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego

Słodkie okruszki
RAFFAELLO MOCNO KOKOSOWE 3599

wystygnięcia. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem na puch.  Następnie do masy dodajemy wiórka kokosowe i likier kokosowy.  Miksujemy jeszcze chwilkę. Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników. Powinny wyjść 4 warstwy ciasta. Na samej górze posmarować cienko warstwą kremu, posypujemy wiórkami

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto drożdżowe z wiśniami w amaretto 114

Pyszne lekkie ciasto drożdżowe. Najlepsze pierwszego dnia.  Składniki: 2,5 szklanki maki  40 dkg drożdży lub paczuszka suchych  pół kostki roztopionego masła 3/4 szklanki drobnego cukru cukier waniliowy prawdziwy 4 duże żółtka szczypta soli niepełna szklanka ciepłego mleka ok kilograma wiśni  cukier amaretto  na kruszonkę 100 gram maki 70 gram cukru 70 gram masła mielone(...)białek i  ubij na puch z cukrem. Wlej do suchych składników. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj. Jeśli robisz to na zwykłych drożdżach to najpierw niech urosną z odrobią mleka, cukru i mąki. Na koniec wyrabiania dodaj roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie odgazuj. Wywałkuj rozmiar formy i połóż ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch połóż

AZgotuj!
Ciasto z kulkami i kremową pianką 191

proszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne, ale te najbardziej tutaj pasują) Mieszamy mąkę z proszkiem, dodajemy żółtka, śmietanę, margarynę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 2 części, jedną rozwałkowujemy na blaszkę i smarujemy dżemem. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy, a następnie dzielimy(...)cukier całkowicie się rozpuści. Miękkie masło ucieram na puch i dodaję do niego partiami pianę z białek (piana nie może być gorąca) i cały czas ucieram. Kiedy już uzyskam jednolitą masę, dodaję do niej po łyżce, tężejącą galaretkę (tą rozpuszczoną w szklance wody). Masę wykładam na ostudzone ciasto i polewam drugą galaretką

Cynamonowe szczęście
Sernik z białą czekoladą 166

Delikatny jak puch, na kruchym podpieczonym spodzie z pianką z białej czekolady, smakuje coraz lepiej z każdym kęsem. Serniki bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie lubianych ciast.  Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła

Wanilia i Kardamon
Muffinki z czekoladą 122

gustu) Sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajko utrzeć z cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione

Pyry na Gaz
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 184

minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, po tym czasie wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki

Blondynka Gotuje
Piankuś wg s. Anastazji 225

żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.  Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę(...)puch, dodaję po łyżce wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość  płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 188

diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich sytuacjach ratuję się moim ulubionym ciastem marchewkowym. Jest smaczne i zaspokaja apetyt na słodycze. Oczywiście teraz wokoło jest tyle pysznych owoców z których można przyrządzić dietetyczny deser ale jakoś od czasu do czasu nie zależnie(...)Płatki owsiane miksujemy blenderem na puch, dodajemy do jogurt, proszek do pieczenia, cynamon. Wszystko razem mieszamy dokładnie. Dodajemy następnie marchewkę i posiekane orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno i gdy białka będą sztywne dodajemy cukier i żółtka. Ubite białka dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie mieszamy. gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Kilimandżaro 125

Proste, a jednocześnie efektowne ciasto o niebanalnym smaku. Inspirację znalazłam u mojej ulubionej siostry Anastazji, zmieniłam nieco przepis na biszkopt, aby był bardziej puszysty. Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki(...)najlepiej jak budyń będzie letni, a nie zimny). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać, następnie masę budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, np. taką KLIK i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 153

małym rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. Masło lub margarynę miksujemy na puch z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodajemy powoli mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i krótko miksujemy całość. Można również po prostu wymieszać ciasto łyżką, wówczas kawałki skórki będą bardziej widoczne. Polecam jednak miksowanie Masę przekładamy

Słodkie okruszki
Tort „Pożegnanie lata” 150

przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę(...)osobnym naczyniu, a następnie przesiej. Mąkę dodawaj stopniowo do piany, mieszając łyżką delikatnie w jedną stronę. Gotową  masę umieść w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do  160ºC  i  piecz przez   30-40 minut   do suchego patyczka. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt do wystygnięcia. Ciasto

Food Square
Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym 177

samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.   Krem maślany: 300 g masła 400 g masła orzechowego 320 g cukru pudru 155 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy(...)doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.   Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wykładamy pozostały krem na wierzch i boki. Polewamy czekoladowym ganache. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy wedle

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania