mleka, zagotowujemy i studzimy. Miksujemy margarynę na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Na biszkopt wykładamy połowę gotowej masy budyniowej, na wierch układamy herbatniki. Na herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową, na masę ponownie herbatniki. Wykładamy ostatnią warstwę , czyli drugą połowę masy budyniowej. Dekorujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Gotowanie moimi oczamijeśli używamy cukier migdałowy to pomijamy esencję) 1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość
Gotowanie...to proste !startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego
Smakołyki Asibiałek ( białka wykorzystaj do bezy). Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puch stawiając miskę na garnku z wrzątkiem i rózgą. Ubijaj żółtka na kogel mogel. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna
AZgotuj!PRZYGOTOWANIE : Jajka ubijamy z cukrem mikserem na puch, następnie, ciągle mieszając wlewamy ostygniętą margarynę a po chwili, wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, do nich nakładamy po około 2 łyżki ciasta. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut. Po ostygnięciu dekorujemy bitą śmietaną i drażetkami. Przechowujemy
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczki proszku do pieczenia * tabliczka mlecznej czekolady Goplana Przygotowanie : Masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem, dodać amaretto i powoli ucierając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wyrobić, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Rozwałkować ciasto na dowolną grubość, wycinać ciasteczka - u mnie stempelki - układać na blaszce do pieczenia
Magiczne Życie Martymąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie(...)ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam Was na jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, jakie ostatnio robiłam! Serio! Z ręką na sercu! Biszkoptowy spód pokryty delikatnym, orzeźwiającym cytrynowym kremem, puszystą pianką i owocami jest idealnym pomysłem na lato! Jeśli chcecie zamienić borówki na inne owoce – możecie śmiało! Pasują truskawki, brzoskwinie, maliny, ananas, kiwi, a nawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem(...)Zalewamy krem budyniowym, wyrównujemy, wstawimy do lodówki. PIANKA: Śmietanę ubijamy na puch z cukrem pudrem i wanilią, a następnie nie przerywając ubijania wlewamy lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy na krem budyniowy, wygładzamy, posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Chłodzimy. Smacznego! . INNE LETNIE CIASTA BEZ PIECZENIA
Ostra na Słodkogęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek. Polecam wypróbować. Składniki (na tortownicę o średnicy 22- 24 cm): Ciasto czekoladowe (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 2/3 szklanki mąki 90 gram masła 1/2 szklanki cukru 2 duże jajka 2/3 szklanki maślanki 1/2 szklanki kakao(...)miksuję na puch. Teraz dodaję jajka i nadal miksuję składniki. Kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i mąkę przesiewam do drugiej miski i dodaję połowę suchych składników do masy maślanej, cały czas miksując. Następnie wlewam część maślanki, potem znowu dodaję suche składniki i na końcu maślankę. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników i przekładam ciasto do wyłożonej
Mango PapajaBardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia! Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało. Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :) 250 g masła 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 75 ml mleka 4 jajka(...)zmiksować z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao. Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę
Smakołyki Asiwykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach. Po upieczeniu kulicze dekorowane są lukrem, kolorowymi posypkami z napisem XB czyli Христос Воскресе! (Chrystus Zmartwychwstał!) Dobrze wyrobiony kulicz długo zachowuje świeżość, a ciasto się nie psuje. Składniki: 500g mąki 25g drożdży 250ml mleka 6 żółtek 150g cukru 150g masła 70g rodzynków (dałam Helio ) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 25ml koniaku łyżka cukru waniliowego(...)odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania. Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa
Obiad gotowyczekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki(...)Jajka ubijamy na puch, aż podwoją objętość. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno wlewamy ostudzony mix czekoladowy. Ubijamy krótko. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Dzielimy ciasto pomiędzy dwie formy
Made By Mom And Sonczekoladowym ganache i soczystymi, orzeźwiającymi owocami – niebo w gębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki(...)Jajka ubijamy na puch, aż podwoją objętość. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno wlewamy ostudzony mix czekoladowy. Ubijamy krótko. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Dzielimy ciasto pomiędzy dwie formy
Made By Mom And SonTort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą(...)odstawić. Do miski z żółtkami dodać cukier i wrzątek. Ubić na biały puch mikserem. Masa powinna zwiększyć objętość ponad trzykrotnie. Dołożyć ubite białka. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i wmieszać białka tylko do momentu połączenia się z żółtkami. Odłożyć mikser, po łyżce wsypywać mąkę do ciasta i wmieszać ją trzepaczką/rózgą. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy
Posadzone i zjedzoneKrok 2 Ubijam jaja na puch z ksylitolem ( cukier brzozowy) jeśli nie macie to może być zwykły. Krok 3 Przesiewam mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszam łopatką. Krok 4 Formę do tarty( z rantem na dole) smaruje bardzo dokładnie masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam ciasto biszkoptowe, piekę w 170 stopniach 15 minut( wcześniej
Różowa kuchnia