ciasto puch - 2218 przepisów (strona:71/148)

ciasto miodowe brazylianka 300

mąki 200 g cukru pudru 100 g masła 2 jajka 4 łyżki miodu, płynnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy każdy placek w 180 st. C przez ok. 15- 20 min. składniki na krem: 250 ml meka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyża(...)puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym 60 ml gorącej wody wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy

Domowy Smak Jedzenia
Metrowiec ze śmietaną i marscapone . 155

Tego ciasta dawno nie robiłam, tak jakoś zapomniane zostało, aż do dzisiaj .Wspominałam stare czasy kiedy to byłam dzieckiem i babcia robiła  metr-owca i tak oto powstał .   Składniki:   6 jajek (w temp. pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka cukru 18 łyżek oleju 14 łyżek ciepłej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch,dodajemy wodę z olejem nadal miksując( wlewamy ciurkiem). Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Dzielimy ciacho na połowę i do jednej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Foremki jednakowe do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy razem w 180 stopniach przez

Różowa kuchnia
Murzynek z kremem 140

smakowało i zostało zjedzone do ostatniego kawałka. Wyszło trochę w takim tortowym stylu. Jak dla mnie było ciut za słodkie, ale to mogła być zasługa dodatku czekolady mlecznej. Ciasto: 220 g masła (dałam 240g) 180 g drobnego cukru 4 łyżki kakao 100 ml mleka 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rumu 4 jajka Krem(...)około 10 minut). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy krem jajeczny. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy łączymy z ajerkoniakiem i 1 łyżką roztopionej czekolady. Do drugiej części wlewamy pozostałą czekoladę oraz imbir, mieszamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2-3 blaty. Nasączamy je naparem przygotowanym z rozpuszczonej

Smaki Na Talerzu
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

będzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie za rok.. Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki(...)makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowaBabeczki nadziane chałwąBabeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypkąMuffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka

Moje domowe kucharzenie
Ciasto leśny mech -ciasto ze szpinaku 200

planowałam szpinakowe ciacho,  słyszałam różna opinie, jednym smakowało innym nie. Postanowiłam sama to sprawdzić i nie żałuję, ciasto przepyszne, szpinak wcale niewyczuwalny.  Piękne wizualnie i godne polecenia ciasto ze szpinaku, u mnie z bitą śmietaną, brzoskwiniami i  granatem na wierzchu.  Warto je upiec np na Święta:) Szczerze polecam :) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) kupicie tutaj(...)Całe jajka ucieram z cukrem na puch, następnie dolewam olej, cały czas miksując wsypuję porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Do odsączonego szpinaku dodaję 2-3 łyżki masy i rozdrabniam go za pomocą blendera.   Następnie przekładam go do reszty masy i miksuję całość aż się razem zmiesza. Ciasto przekładam do blaszki

Takie tam pichcenie
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 162

zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku(...)proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3  sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej  i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Pijany przekładaniec (Pijak) 226

ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie. III warstwa: Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko do żółtek z mąką i (cały czas mieszając) zagotować. Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje, następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i (nie przerywając ucierania) dodawać po łyżce(...)miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika Domowego

Domowa Cookierenka Agi
torcik z truskawkami 304

dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm lub nawet troszkę większej, gdyż ciasto po „złożeniu” wyszło wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem(...)zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno

Domowy Smak Jedzenia
Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą 110

ukręcić, a potem hop do piekarnika.  Wystudzoną można polać ulubioną czekoladą, najlepiej gorzką, która fajnie komponuje się z pomarańczami. Uważam, że Boże Narodzenie nie może się obyć bez ciast z makiem, a taka babka może być fajnym dopełnieniem. ;) * SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy 23 cm Babka makowa: 200 g masła + do posmarowania formy 200 g cukru(...)cukrem za pomocą miksera na puch. Następnie zacznij wbijać po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty masy. Wsyp mak, dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj ponowie do połączenia składników. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego

Food Square
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 243

słodyczy… Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z konfiturą z borówki. Spróbujcie, bo warto! Konfiturą z borówki amerykańskiej możecie nabyć tutaj . Szczerze ją polecam – nie tylko do ciasta Składniki: (na tortownicę 24 cm) 4 jajka M 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 100 g cukru 230 g mąki pszennej (u mnie typ 550 luksusowa Młyny Stoisław ) 1 łyżeczka(...)prawdziwą wanilią. Całość miksujemy na „puch”. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną wcześniej, margarynę (lub masło). Miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw delikatnie wszystko mieszamy łyżką, po czym krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy

Słodkie okruszki
Muffiny z rabarbarem 134

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Jajka ubić na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym. Dodać przesianą mąkę ze sodą,szczyptę soli,lekko przemieszać po czym wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i wsypać pokrojony rabarbar.  Papilotki umieścić w specjalnej formie do wypieku muffinek ,każdą napełnić ciastem zostawiając od góry 1 cm. Formę wstawić do piekarnika

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto ucierane z jabłkami 83

kroimy w ósemki, zalewamy sokiem z cytryny. Żółtka ubijamy z cukrem, na puch, dodajemy śmietanę i jeszcze trochę miksujemy . Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę 26cm, wysmarowaną i obsypaną grysikiem. Jabłka układamy na wierzchu, lekko dociskając. Posypujemy ciasto cukrem trzcinowym lub zwykłym kryształem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st na złoty

Gotowanie moimi oczami
Ptysie z kremem adwokatowym 267

jajka dodawać pojedynczo, ponieważ to ułatwi zmiksowanie ciasta. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, można to zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłożyć na kratkę, aby ostygły. Masa adwokatowa: Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, a następnie dodać do niego po łyżce budyniu. Gdy masa będzie już gotowa wlać alkohol i całość połączyć (tę czynność można pominąć

KuchniaWeDwoje.pl
Placek z agrestem 180

cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania

Pyry na Gaz