Lekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem owoców, idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie a smak bardzo wyborny. Błyskawicznie się przygotowuje a jeszcze szybciej znika w niewyjaśnionych okolicznościach... ;-) Delikatny puch z dodatkiem owoców . Do jego przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania).Piekłam(...)czas ubijając.Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta).Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki
Smaczne ZdroweJajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy chwilę. Na samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody
Radość kipiąca uśmiechem.Mięciutka, lekka jak puch, pachnąca aromatyczną pomarańczą, z kawałkami słodkiej żurawiny. Tak w wielkim skrócie można by opisać tę babkę. Szczerze powiem, że babki nie należą do ciast za którymi jakoś szczególnie przepadam, jestem co do nich po prostu neutralna. Nie przekonują mnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać
Życie ze smakiempudrem cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce,którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 4 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 15-20 minut(...)kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć upieczone placki. Składniki polewy roztopić i mieszając połączyć ze sobą. Polewę rozsmarować na wierzchu miodownika,dowolnie udekorować. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień
Kolorowa kuchnia Elkipistacje)1 białko50 g białego cukruwykonanie:Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy.Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Przysmaki Karolkicytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Czekoladę pokroić na kawałki, połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć
Kuchnia DanusiŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkiJeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku(...)ostygnie odcedzić i zmielić maszynką lub blenderem. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć na puch z cukrem a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać mak, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w mleku i sodę. Wmieszać delikatnie bakalie i pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto. Składniki: 5 jajek olej niepełna szklanka migdały płatki pół szklanki orzechy laskowe szklanka 1,5 szklanki ksylitolu 3 szklanki mąki pszennej typ 500 łyżeczka(...)szklanka czekolada wiórka cytrynowa Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na małych obrotach wlewając olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu
Różowa kuchniaustach odpowiedziałam: - ze szpinaku - tak , te ciasto się je Odwróciłam się na pięcie i wyszłam, czekałam z niecierpliwością jakieś 20 minut i zajrzałam pod pretekstem chcecie herbatki ?? Miłe zaskoczenie- ciasto zjedzone. och czyli jednak szpinak nie odstraszył. Łał szpinak jest na plusss. Składniki: mąka pszenna 1.1/2 szklanki typ 500 mąka krupczatka 1 szklanka jaja(...)granat 1 szt Wykonanie: Jaja ubijam z cukrem na puch, dodaje mąkę pszenną i mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Dodaje rozpuszczone letnie masło i szpinak zblenderowany świeży i delikatnie miksuje do połączenia składników. Formę tortową 26 cm wykładam papierem do pieczenia, dno i boki. Ciasto szpinak-owe przekładam do formy i wstawiam do pieca. Piekę
Różowa kuchniaform o średnicach od 26 cm do 32 cm. 3. Ciasto przelewany do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. 4. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. 5. Około 500-600 g truskawek miksujemy z cukrem i wanilią. Powinny być dość słodkie. Masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy(...)górze. 8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn odstawiamy aż dobrze przestygnie. Tak powstałą, tężejąca galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: akcesoria kuchenne , biszkopt , budyń , galaretka , Gellwe , Jan Niezbędny , krem , owoce , truskawki , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykilka łyżek płatków kukurydzianych Jajka zmiksować z cukrem na puch. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 23x32 wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa pasy. Jedną część ciasta posmarować połową dżemu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić
Praktyczna plszczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie(...)kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, 100g gorzkiej czekolady, wiśnie kandyzowane (użyłam GoldPack). Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat
Z miłości do słodkościMasło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, wsypujemy ksylitol, szczyptę soli i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę a żółtka wlewamy kolejno do masy maślanej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ostudzoną wlewamy do ucieranej masy. Następnie wsypujemy zmielone migdały, bułkę tartą i pianę. Leciutko mieszamy całość. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia
Różne smaki w kuchnijeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego(...)wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt. Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki
Cynamonowe szczęście