łyżeczki kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki
Ciasteczkowy Potwórpuszki Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Masa musi być dość długo ubijana. Zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Na samym końcu do zmiksowanej masy dodajemy jogurt, miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce. Jeśli chcemy dodać truskawki
Gotowanie moimi oczamiczekolady więc jeśli ktoś nie lubi pierników, może pominąć dodatek przyprawy do piernika, wtedy kostki będą po prostu czekoladowe. *foremka 23*23 czyli 9 dużych kostek Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika(...)przyprawę do piernika wymieszać i przesiać. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem a następnie do masy wetrzeć pojedynczo żółtka. Czekoladę rozpuścić nad parą i wmiksować do masy. Przesiane składniki sypkie także dodać i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Przełożyć ciasto do foremki wyścielonej papierem i piec w 175*C około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder. Dekorację można wykonać dowolną, ja zrobiłam ją z tego o miałam w domu, możemy jeszcze udekorować tort ozdobnie bitą śmietaną. Polecam ciasto na urodziny dla dzieci(...)PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy na puch, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier a po chwili wlewamy żółtka. Następnie dodajemy olej i wszystko mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając wsypujemy je do masy, delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez
Kulinarne Fantazje Mariolicukrem waniliowym na puch. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego grysiku, a na koniec wlać alkohol. Placki wysmarować masą grysikową w proporcjach 1:2 (Kolejno od dołu: pierwszy blat, 2/3 masy, drugi blat i 1/3 masy). Najwygodniej jest posmarować oba blaty, a dopiero później przełożyć. Ciasto udekorować i odstawić
KuchniaWeDwoje.plcukrem (200 g) na puch. Dodałam śmietanę, serek śmietankowy i serek homogenizowany. Następnie dorzuciłam skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę
Kuchnia u KrysiRozmowa z mężem -Asia zrobisz ciasto -zrobię, jaką chcesz babeczkę ? -Asia ja chce ciasto,no wiesz takie co kiedyś robiłaś, no te takie inne, no wiesz przecież Siedzę i myślę no te takie inne, kurcze no nie wiem co mu zrobić . Te inne to jakie? Myślę, myślę i nie wymyśliłam. Otworzyłam lodówkę i tak patrze. Jajka,orzechy migdały, śmietana hmmmm(...)czekolada deserowa mleko 4 łyżki Ubiłam całe jaja z cukrem na puch( tak całe jaja nic osobno i zawsze mi wychodzi).Dodałam przesianą makę ( przesiewałam nad ubitymi jajami i delikanie mieszałam) Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Po wyjeciu stygł biszkopt
Różowa kuchniaDr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła 82% Przygotowanie ciasta: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki) Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na jasny puch, stopniowo wlewamy zimną masę mleczną z cukrami i wsypujemy partiami mleko w proszku(...)osobno w 50 ml słodkiej śmietanki kremówki w goracej kąpieli wodnej , płynną polewamy orzeszki na przemian, jasną polewą i ciemną tak aby się zatopiły, ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby stężało. Na 15 minut przed krojeniem ciasto wyjąć z lodówki, wtedy lepiej się kroi. Smacznego
Wanilia i KardamonWilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej(...)Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepis i się nie zawiodłam. Babka wyszła aromatyczna a co najważniejsze bardzo wilgotna, inna niż wszystkie suche babki a to za sprawą dużej ilości kwaśnej śmietany. Ja takie proste ciasta najczęściej robię w środku tygodnia, na weekend wybieram bogatsze wypieki ale ta babka jest tak smaczna, że spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole. Składniki na dużą foremkę(...)łyżki wrzątku wiórki czekoladowe Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić. Krem: 250g masła lub margaryny, 100 g jagód, 200 g truskawek, 3/4 szklanki cukru. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać około 15 minut, aż masa będzie(...)jagód, 200 g malin, 2 truskawkowe galaretki. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła
Z miłości do słodkościzmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealna również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna! Składniki: Na dużą blachę ciastek 25 dag mąki pszennej 20 dag masła 82% 50 g mąki(...)pokojową. Miękkie masło włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć
Wanilia i Kardamonwzględu na zdjęcia. Myślałam, że kiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę. Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis(...)Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta
Obiad gotowyproszkiem do pieczenia mąkę – mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około(...)gotujemy, stale mieszając, do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Na koniec dodajemy osączone z rumu rodzynki (trochę rumu można jeszcze wlać do masy) oraz skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką. Składanie: Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy ok. 1/2 szklanki
Smaki Na TalerzuCiasta z dodatkiem warzywa wzbudzają wiele pytań, ale tez zainteresowania. Nie dziwię się. Są pyszne i niezwykle soczyste. Przygotowałam z moimi małymi pomocnikami fajne ciacho marchewkowe, które z talerza zniknęło szybciej niż się pojawiło. Składniki: 1 1/2 szklanki startej na tarce na małych oczkach marchewki 1 1/3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrami na biały puch. Dolewamy olej, nadal miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą. Stopniowo dodajemy do miksowanej masy, dodajemy też cynamon. Dokładamy orzechy i marchewkę. Dno prodiża wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 35 minut , do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchni