czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed(...)wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta. Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao
Rozpustne gotowaniedole Wykonanie – masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Dodać olej, ocet i olejek waniliowy, wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wszystko razem do masy maślanej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Pieczenie – wstawić ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez
Kuchnia PokoleńCzasami mamy ochotę na ciasto. Na ciasto ciemne, czekoladowe, aromatyczne. Dziś u mnie takie właśnie jest! Biszkopt czekoladowy i mocno czekoladowy krem! Składniki na biszkopt czekoladowy -6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru ,u mnie Diamant 2-3 łyżki letniej wody 2 łyżki kakao Nagrzej piekarnik(...)podgrzewać w kąpieli wodnej z dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej
Z Kuchni Do Kuchnizmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać. 4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem. 5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki tortowej(...)szklanki śmietanki 30 % Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą
w mojej kuchniSkładniki na ciasto mąka pszenna, 170g cukier, 200g świeże liście szpinaku, 150g olej, 110ml jajka, 2 szt cukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak(...)zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową, miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st
Gotowanie moimi oczamitradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam! Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich, pełnych radości i miłości Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g masła(...)śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka słodkie kakao do oprószenia ciasta Krem: 700 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 150 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników(...)biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin przed podaniem. Udekorować pozostałymi wiśniami i listkami melisy lub mięty
Smakołyki Asiwaniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników. Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota! Gotową masę dzielimy na 2 części. Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa. Dekoracja
Lawendowe Niebopłaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem: 200g masła, 175g margaryny(...)Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin. Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie
Z miłości do słodkościpołowy cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką
Obiad gotowySposób przygotowania: Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania
Kolorowy Przepisowniktutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej (u mnie). Mimo, że czytałam o tym sposobie już wiele lat temu, jakoś nie było okazji, aby takie ciasto upiec. Aż do dzisiaj 😉 Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru - w oryginalnym przepisie, u mnie 3/4 szklanki 1 cukier waniliowy 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jaja wbijamy do misy miksera, ubijamy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puch. Następnie wlewamy olej oraz partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia miksując cały czas na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy oranżadę i wymieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą. Na ciasto wykładamy
Walijskie Pichcenieminut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam(...)budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki
mojewypiekiinietylkowystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut(...)gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon