ciasto puch - 2218 przepisów (strona:52/148)

Tort makowy z kremem kawowym 1257

zmielonego maku dodać roztopione masło. Wymieszać. 4. Utrzeć na puch żółtka z cukrem pudrem. 5. Do masy makowej dodać utarte jabłka, bakalie, kaszę manną i aromat. Dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać całość. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, piec w 180-190 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 136

SKŁADNIKI NA CIASTO:     350 g mąki tortowej(...)szklanki śmietanki 30 % Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą

w mojej kuchni
Babka ze szpinakiem 213

Składniki na ciasto mąka pszenna, 170g cukier, 200g świeże liście szpinaku, 150g olej, 110ml jajka, 2 szt cukier waniliowy, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta Składniki na polewę cukier puder, 90g sok z cytryny, 1 łyżka Przygotowanie Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak(...)zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową, miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 169

tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam! Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich, pełnych radości i miłości  Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 200 g masła(...)śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać esencję waniliową mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ciasta cały czas ucierając, ciasto będzie dość gęste rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (do wody można

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Delicja z wiśniami (bez pieczenia) 598

szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka  słodkie kakao do oprószenia ciasta Krem: 700 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 150 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na puch, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników(...)biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić kilka godzin przed podaniem. Udekorować pozostałymi wiśniami i listkami melisy lub mięty

Smakołyki Asi
Tort cappuccino 343

waniliowy i żółtka ucieramy i gotujemy z nich budyń. Masło ucieramy na puch (ważne, by było w temperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników.  Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota! Gotową masę dzielimy na 2 części. Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa.  Dekoracja

Lawendowe Niebo
Tort z malinami i lukrową kokardą 172

płaska łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Krem:  200g masła,  175g margaryny(...)Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.  Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin. Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie

Z miłości do słodkości
Babka cytrynowa 204

połowy cytryny Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką

Obiad gotowy
Babka wielkanocna - najszybsza! 137

Sposób przygotowania: Miękką margarynę wraz z cukrem ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania

Kolorowy Przepisownik
CIASTO Z RABARBAREM NA WODZIE GAZOWANEJ 148

tutaj dodanie do ciasta oranżady (w oryginale) lub wody gazowanej (u mnie). Mimo, że czytałam o tym sposobie już wiele lat temu, jakoś nie było okazji, aby takie ciasto upiec.  Aż do dzisiaj 😉 Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru - w oryginalnym przepisie, u mnie 3/4 szklanki 1 cukier waniliowy  3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jaja wbijamy do misy miksera, ubijamy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puch. Następnie wlewamy olej oraz partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia miksując cały czas na wolnych obrotach.  Na koniec wlewamy oranżadę i wymieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą. Na ciasto wykładamy

Walijskie Pichcenie
Kremówka 340

minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut).  W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam(...)budyń, wystudziłam (przykryłam folią spożywczą, aby nie utworzył się nieapetyczny kożuch). Masło utarłam na puch. Zmniejszyłam obroty robota na najniższe i dodawałam po łyżce  zimnego budyniu. Na koniec wsypałam bitą śmietanę w proszku Śnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki

mojewypiekiinietylko
Kolorowa karpatka 437

wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut(...)gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 225

cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miekkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dodatkowo: okrągłe biszkopty (180 g) 2 galaretki czerwone ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy (u mnie z 1 łyżeczki bezkofeinowej) Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto kroimy na dwa placki. Jeden z nich smarujemy kremem, na wierzchu

Cynamonowe szczęście
Pyszne ciasto ambasador-z masą orzechowo-czekoladową i cytrynową. 1020

uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń. Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1 KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort Piernikowy 333

zamrażalce).Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia lub w tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, dlatego warto oprószać dłonie mąką podczas formowania ciasta.Każdy spód pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Piernik będzie miękki tuż po upieczeniu, dlatego zdejmujemy go z blaszki(...)doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy.Następnie masło miksujemy na puch i stopniowo, partiami dodajemy kaszkę mannę ciągle mieszając. Na dno tortownicy z obręczą wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią tortu.Polewa

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania