ciasto puch - 2218 przepisów (strona:67/148)

Czekoladowe z serem i wiśniami 134

CIASTO:* duże jajka – 2 szt* mąka – 80 g* cukier – 80 g* kakao – 2 łyżkiMASA:* serek homogenizowany naturalny –  400 g* cukier wanilinowy – 1 op* cukier puder – 3 łyżki* wiśnie – 250 g* żelatyna – 3 łyżki* sok wiśniowy – 150 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy(...)blachy długości ).Serki homogenizowane mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym , a następnie dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody – bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy

Ostra na Słodko
Najsmaczniejsze ucierane ciasto orzechowe ze śliwkami i kruszonką 159

kruszonką.   Do ciasta zużyłam 1 kg śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam, że może mi tych śliwek do ciasta zabraknąć.   Składniki: 1 kg dużych śliwek 300 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g orzechów włoskich 300 g masła(...)była dobrze utarta, wsypywałam stopniowo mieszankę z mąką. Utarłam na puch.   Foremkę (36x26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 180 °C.   Śliwki umyłam, wyjęłam pestki i przekroiłam na ćwiartki.   Zrobiłam kruszonkę. Wymieszałam wszystkie składniki. Roztarłam palcami, żeby kruszonka nabrała konsystencji grubego piasku. Ciasto przełożyłam do foremki. Na wierzchu poukładałam śliwki skórką do spodu

Kuchnia u Krysi
Jagodzianki z mascarpone 209

Jagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni(...)lekko przysypujemy z wierzchu mąką. Zostawiamy na 15 minut. Jajka ubijamy na puch z pozostałym cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy

Poezja smaku
Ciasto z rabarbarem i kokosem 101

puści sok który trzeba odsączyć ) Krok 2 Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Odmierzamy mąką z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, dodajemy do jaj.Dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy. Krok 3 Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i kładziemy odsączony rabarbar.Pieczemy w 17- stopniach 45 minut. Po wyjecie z pieca

Różowa kuchnia
MINI SERNICZKI Z GRUSZKĄ 170

ucieramy robotem na puch, dodajemy cukier puder. Biały ser, jajka i masę z masła umieszczamy w misce i miksujemy ręcznym blenderem. Kokilki wysmaruj masłem  ustaw w niej obraną i wydrylowaną gruszkę, wlej masę serową. Pieczemy na złoty kolor przez 40 minut temp. 180 stopni C Studzimy i można się zajadać! Idealne mini ciasto na weekend

SMYKWKUCHNI
MIĘTUSEK 127

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie.  Ciasto wylać na papier do pieczenia wyłożony na blaszce o wymiarach 24x36cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach C. krem miętowy: Wodę przelać do rondelka wsypać landrynki i na małym(...)Pozostawić do wystygnięcia.  Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić do lodówki

Prosto i Smacznie z Anetą
Cytrynowe ciasto z kremem wiśniowym 132

Składniki na ciasto kaszka manna, 120g cukier, 65g olej, 70g śmietana 18%, 200g jajka, 2 szt mąka pszenna, 2 kopiaste łyżki soda oczyszczona, 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki cytryna, 1 szt sól, szczypta Składniki na krem serek mascarpone, 200g dżem wiśniowy, 200g Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy z kaszką(...)Jajka ubijamy z cukrem na puch, dolewamy olej i śmietanę, miksujemy, aż do połączenia składników. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy sok i  startą skórkę z cytryny. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 170st.  Studzimy, przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Serek mascarpone miksujemy z dżemem, smarujemy blat ciasta oraz wierzch i boki. Chłodzimy

Gotowanie moimi oczami
Ciasto ucierane z rabarbarem i owsianą kruszonką 196

jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na blaszkę 24x32 cm: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej jasnej 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki z cytryny 2 jajka 50 ml mleka 200 g cukru(...)cukru i 125 g miekkiego masła utrzeć na biały puch. Wmieszać kolejno 2 jajka, krótko ucierająć- po 30 sekund. Na zmiane dodawać mąkę i mleko mieszając na najniższych obrotach miksera cisto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz wrażenie, że ciasta jest bardzo mało, nie przejmuj się, bo bardzo urośnie. Ułożyć pokrojony rabarbar i rozsypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WUZETKA Z KREMEM KARMELOWYM 141

Wuzetka to klasyk ciast, pyszna idealna na przyjęcia i do niedzielnej kawki. Bardzo smaczna jest również wuzetka z kremem karmelowym, robiłam ją dopiero pierwszy raz i myślę że to ciasto to rozkosz dla podniebienia. Upieczcie i spróbujcie sami, polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy na puch, najlepiej mikserem lub robotem z misą, powoli dosypujemy cukier, najlepiej partiami i ciągle ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, nadal ubijając. Wsypujemy mękę wymieszaną z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Formę na biszkopt ( 25/30 ) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równo je formując i pieczemy 30 minut w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Oczy carycy 357

pieczenia. Wylewamy na przemian ciasto ciemne i ciasto jasne. Na koniec wyrównujemy i całą masę delikatnie mieszamy jeszcze widelcem. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa równe blaty. W 500ml wrzącej wody rozpuszczamy dwie galaretki, odstawiamy do schłodzenia. Masa: Masło ucieramy na puch. Ja robię to za pomocą miksera, najszybsza(...)galaretkę wlewamy w miejsca między biszkoptami. Czekamy aż galaretka zastygnie. Następnie wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy górnym blatem. Polewa: Wszystkie składniki podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Polewamy wierzch ciasta. Polewę można posypać czymś chrupkim, u mnie były to rozdrobnione chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym ;-) Ciasto chłodzimy około 2 godziny. SMACZNEGO!:)) Przepis pochodzi z bloga  Zjem

Czerwona Porzeczka
Ciasto Milky Way-z mlekiem w proszku,rewelacyjne,proste,szybkie i pyszne 1352

minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. KREM Do garnka dajemy 250 ml mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów. Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami UWAGA na tym etapie(...)polewy dajemy do miski i wstawiamy nad garnek  z gotującą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli jest gęsta (zależy to od czekolady) można dać więcej mleka. Polewę wylewamy na ciasto,wyrównujemy i opcjonalnie możemy ozdobić perełkami. CIASTO WSTAWIAMY NA NOC DO LODÓWKI Jest pyszne,rozpływa się w ustach,pięknie wygląda  a krem z mlekiem w proszku jest jednym

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto jabłkowo - bakaliowe. 179

Wyśmienite ciasto z rodzynkami, orzechami i jabłkami.  Szybkie w przygotowaniu, miękkie i wilgotne w środku.   Serdecznie polecam! Składniki: 4 jajka ¾ kostki masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 0,8 kg jabłek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)dokładamy rodzynki, cukier waniliowy i cynamon. Żółtka ucieramy z cukrem na pucha, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Do mąki dodajemy sodą oraz proszek do pieczenia i łączymy z roztopionym masłem, całość dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mieszankę bakaliową i znów mieszamy. Gęste ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 35x25cm wyłożoną papierem do pieczenia

Symfonia smakowa
Kruche ciasteczka z dżemem 1768

roboty, ale może być każdy inny jaki lubicie) Wykonanie: Masło zmiksować na puch (aż stanie się prawie białe). Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać

IMPRESJA SMAKU
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 154

Wczoraj Góry Suche spowiła cienka warstwa śniegu. Cieszę się jak dziecko stojąc przy oknie i napawając się widokiem swobodnie opadających, grubych, śnieżnych płatków. Widok gór i dolin otulonych białym puchem, zmrożonych świerkowych lasów oraz chmary wróbli i sikorek dokazujących w karmniku wyjątkowo mnie odpręża. By jeszcze bardziej umilić sobie dzień upiekłam drożdżówkę idealną na bożonarodzeniową ucztę, hojnie nadzianą orzechami(...)ciepłym mlekiem, pycha! To taki przedsmak Świąt w listopadzie. Polecam! Składniki na bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu:  na formę z kominem o średnicy 28-30 cm CIASTO: 300 ml mleka 60 g masła 425 g mąki pszennej 1 op. drożdży instant (7 g) 60 g  cukru waniliowego 1 jajko      Mleko i masło podgrzewamy

Rozpustne gotowanie
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 166

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa(...)pieczenia. Odzielić żółtka od białek miękkie masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!