Myślę ,że każdy uwielbia pączki,czy te kupne ,czy upieczone przez nasze babcie czy mamy.Pamiętam jak moja mama zarabiała ciasto w dzieży,a potem wykrawała paczki i je smażyła w olbrzymim rondlu , gdyz było nas aż pięcioro!. Ich zapach roznosił się po całej kuchni , a za oknami sypał cudowny,magiczny śnieg.W piecu trzaskał raźno ogień(...)cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i ucieramy na puch ,ot taki sobie kogel- mogel!.Dodać go do przesianej mąki i dolewamy resztę ciepłej śmietanki ,która nam została.Wlewamy alkohol,dodajemy zaczyn drożdżowy oraz stopione ,schłodzone masło.Wyrabiamy chwilę w misce ,aby się wszystko połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest chyba najszybsze ciasto ucierane, z którym nikt nie będzie miał problemów. Wstając godzinę wcześniej będziemy mieli je gotowe nawet na śniadanie do kawy z mlekiem. Takie czyniłam właśnie na włoskie śniadania. Składniki 4 duże wiejskie jaja szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia niecałe dwie szklanki mąki pszennej ciut niewiele ponad pół kostki masła szczypta soli mango pokrojone(...)cukrem na puch i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania wlać masło. Miksować,ale tylko do chwili połączenia składników. Wsypać jabłka i mango, delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Piec do suchego patyczka około 40 minut. Wyciągnąć, przestudzić, pokroić. U mnie kwadratowe ciasto przekroiłam na pół
Z Kuchni Do Kuchnimieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto wykładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 45 min. w 180 st.C. Po upieczeniu odstawimy cisto do całkowitego wystudzenia. składniki na krem(...)Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. składniki wkładkę galaretkową: 1000 ml kompotu z owocami czarnej porzeczki 2 czerwone galaretki woda, dopełnienie kompotu wykonanie: Z kompotu odsączamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącego kompotu, gdyby było mniej kompotu to dopełniamy wodą i odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Do foremki wkładamy jedno
Domowy Smak JedzeniaJajka ubić z cukrami na puch. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach. Cienką strużką wlać olej i zmiksować całość. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. 4. Formę na babkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 st.C przez
Kuchnia domowa Aniblaszkę z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na trzy blaty. Krem - z budyni czekoladowych, mąki ziemniaczanej, cukru i mleka ugotować bardzo gęsty budyń. Nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła(...)część kremu czekoladowego, nakryć kolejnym krążkiem biszkoptu i nasączyć sokiem z wiśni. Wyłożyć drugą część kremu i nakryć ostatnim krążkiem biszkoptu, również nasączyć. Ostatnią częścią kremu czekoladowego przesmarować całe ciasto - góra i boki. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach i oprószyć cały tort. Udekorować czekoladkami. Tort czekoladowy z wiśniami udekorować czekoladkami. Włożyć do lodówki na kilka/kilkanaście godzin
WSZYSTKO SMACZNEStopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Na sam koniec delikatnie mieszając szpatułką łączymy pianę jajeczną z pierniczkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwa blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy(...)masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, miksujemy do połączenia. Opcjonalnie na koniec wlewamy „chlust” rumu bądź spirytusu. Jeden przekrojony blat piernikowy ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy na niego połowę masy. Rozkładamy odsączone wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy pozostałym ciastem. Dekorujemy polewą
Smaki Na Talerzublaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (następnie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku). Ostudzone ciasto smarujemy nutellą. Następnie wykładamy obok siebie kakaowe herbatniki. Za pomocą pędzelka nasączamy je delikatnie mlekiem. W garnuszku miksujemy żółtka, 1 szklankę mleka oraz proszek kisielowy. Pozostałe mleko przelewamy do większego rondelka(...)doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę z kisielu, mleka i żółtek i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimną masę. Przygotowany w ten sposób krem rozprowadzamy na nasączonych herbatnikach. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na małym
Smaki Na Talerzupokroić na drobniejsze kawałki, namoczyć w rumie (oprócz orzechów) . Margarynę zmiksować na puch, dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Raj dla Podniebieniaa następnie powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego
Luźna KuchniaUwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem(...)przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut
Grunt to przepis!wypieków, deserów, lodów… Na blogu już niedługo znajdziecie kolejne pistacjowe pyszności. Zaglądajcie, bo… będzie pysznie i zielono A teraz zapraszam na przepis na pyszne pistacjowe ciasto na jogurcie. Składniki: (na keksówkę) 3 jajka 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 kubeczek jogurtu naturalnego 180 g 3/4 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek(...)miksujemy na puch. Kolejno dodajemy powoli jogurt naturalny miksując (jogurt musi mieć temperaturę pokojową). Następnie dolewamy olej rzepakowy, miksujemy. Po czym dodajemy 2 łyżki budyniu i powoli wsypujemy mąkę, ciągle miksując. Na koniec do naszej masy wsypujemy nasze rozdrobnione pistacje, całość mieszamy łyżką. Pistacjową masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszkiciastem. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości i piekarnik z termoobiegiem to możecie jak ja upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 litra mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła 1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy na puch(...)czekamy aż zaczną tężec Polewa: tabliczka czekolady (u mnie pół gorzkiej i pół mlecznej) 5 łyżek mleka Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta. Jeden z placków smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy tężejącą galaretkę z malinami. Gdy galaretka całkowicie zastygnie rozsmarowujemy pozostały krem, przykrywamy drugim plackiem, polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki
Cynamonowe szczęściecukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na miękki puch. Dodawać stopniowo po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec
My simple kitchen