ciasto puch - 2218 przepisów (strona:86/148)

Ciasto pietruszkowe 183

natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki(...)masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych

Cynamonowe szczęście
składany sernik z bezą i miodem 259

łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 200 g kwaśnej gęstej konfitury  Przygotować ciasto: Mąkę przesiać, sodę wymieszać z mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić ciasto na dwie części. Obie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Na jedną część nałożyć konfiturę. Oba placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około(...)niższej, w zależności od tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut.  Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 225

efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone) 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła 1 czubata łyżka kakao Dodatkowo: gorzka czekolada(...)się wodą ( tak, żeby woda nie dotykała do dna miski). Dodać cukier i ubijaćć jaja z cukrem na parze aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując dodawać stopniowo ubite jajka z cukrem. Dodać herbatniki i dokładnie wymieszać.  3. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone

Kto ugości moich gości?
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 168

składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek(...)budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych

Smaczne Zdrowe
Ciasto kakaowe z bezą 193

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)puch. Dodajemy zimny budyń po łyżce  i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy.  Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną

Garnkowe fanaberie
Makowiec japoński / makowiec z jabłkami 201

Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)  800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.  2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową.  3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy

Szefowa kuchni
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1703

mąki i proszek oraz miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka.Krem Budyniowy:Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką(...)budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy przykrywają folią aluminiową (aby, nie utworzył się "kożuch").Ostudzony budyń chwilę miksujemy, aby pozbyć się ewentualnych grudek.Masło miksujemy na puch, a następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy budyń ciągle miksując. Gotowy krem wkładamy na chwilkę do lodówki.Na dno formy wykładamy dolną część biszkoptu, smarujemy połową kremu

Słodka Strona
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #15 Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe 319

było takie wysokie. Jeżeli skusicie się na to ciacho, to dajcie znać jak wam poszło. Pomimo zakalca ciasto w smaku wyszło pyszne, więc i tak serdecznie polecam PS. ciasto będzie szybkie i łatwe jeżeli macie pod ręką lemon curd (przepis tutaj ). Jeżeli nie, to polecam zastąpić krem, bitą śmietana i owocami. Składniki na tortownicę o średnicy(...)dostatecznie miękkie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na tarce ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Masło miksujemy z cukrem na jasny puch. Następnie dodajemy po jajku, dodając jednocześnie odrobinę mąki. Miksujemy dosłownie chwilkę, aż wszystko się połączy i czynność powtarzamy do momentu wykorzystania wszystkich jajek i mąki. Na końcu dodajemy

Relaxtime
Ciasto kapitańskie 234

dalej. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wodę oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiane składniki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dwie szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy(...)mleka mieszamy dokładnie z żółtkami oraz obiema mąkami tak by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko i mieszając energicznie, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy partiami przestudzony budyń. Na samym końcu wlewamy adwokat, miksujemy tylko do połączenia*. Dwie-trzy łyżeczki kawy zalewamy około 200-250 ml gorącej wody. Dodajemy dwie łyżki cukru

Smaki Na Talerzu
ancymonek 161

Delikatny biszkopt o wyraźnym smaku cynamonu przełożony kremem cappuccino i musem gruszkowym.  Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka  opakowanie budyniu(...)puch i dodając po łyżce budyniu ucierać, aż zrobi się gładki krem. Dodać cappuccino, Połączyć.  Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym.  Blaty ciasta nasączyć wódka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 207

Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masło utarłam z cukrem na puch(...)minut. Makowiec jest w środku wilgotny, trudno więc sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony. Wystarczy, żeby wierzch się upiekł na złoty kolor i boki przyrumieniły. Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika i zostawiłam na noc do wystudzenia. Teraz już wystarczyło oprószyć obficie cukrem pudrem... ... i poczęstować gości Mój makowiec w tej chwili to już... tylko wspomnienie. Dlatego zabieram się za upieczenie

Kuchnia u Krysi
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3278

maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły. 200 ml mleka zagotować i dodać do niego drugą połowę mleka wymieszaną z budyniem. Ugotować budyń i odstawić do zupełnego wystygnięcia (dobrze jest mieszać go od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch lub przykryć wierzch budyniu folią spożywczą). Masło utrzeć na puch, dodać kajmak(...)wierzchu herbatniki, a na nich pozostały krem budyniowy. Następnie wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, a na niej pozostałą masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie. Jeśli zamiast owoców wolisz czekoladę i bitą śmietanę, polecam

Trzeci talerz
CIASTO Z RÓŻĄ 199

miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.              Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. KREM 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Konfitura różana W kąpieli wodnej ubijamy jajka(...)potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Na koniec do kremu dodajemy konfiturę różaną i chwile jeszcze miksujemy

RAROSSA
tort z musem śliwkowo-cynamonowym 160

Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch z 1/2 szkl cukru pudru i odrobiną ekstraktu waniliowego

6niebo
Fale Dunaju po mojemu 186

ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st. KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony

Gotuję Testuję
Torcik kokosowy na 1 rok "Smakołyków..." 167

zostawiając ok 1cm spód i boki. Naponczować. Wydrążone ciasto pokruszyć. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 1/2 l śmietanki ubić z cukrem pudrem. Dodać okruszki biszkoptu, czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i napełnić środek biszkoptu. Wyrównać powierzchnię. 1/2l śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami na puch. Ozdobić wierzch i boki torcika. Całość posypać wiórkami kokosowymi

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania