pół i pieczecie np.w okrągłej tortownicy. Moja podwójna porcja powstała w prostokątnej standardowej blaszce. Jaka by nie była, ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe. Ja nazywam to ciasto, ciastem awaryjnym. Robi się szybko, można je przewieźć, może podróżować, może leżeć. Użyłam jabłek. Możesz dać każdego owoca np.brzoskwinie,truskawki,rabarbar,śliwki,maliny, nawet mrożone owoce (bez rozmrażania). Składniki 3 kubeczki(...)prosa w miodzie z czarną porzeczką u mnie Soligrano Rozpuść masło, odłóż na bok. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż na bok. Cukier i jaja ubij na puch, zwiększą swoją objętość znacznie i masa stanie się bardzo jasna i puszysta. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem i ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem rozpuszczone, chłodnemasło. Zmiksuj delikatnie
Z Kuchni Do Kuchniblogu Arabeska Waniliowa i bardzo mnie zaintrygowała masa z niezbyt czerstwych bułek. Oczywiście musiałam wypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej(...)przy pomocy widelca lub łyżki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe i gotujemy przez ok 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnej masy bułkowej. Biszkopt przekrawamy na pół. Smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostałą masę
Cynamonowe szczęścieroku w końcu będziemy mieć białe Święta. Moja radość nieco przygasła o poranku, gdy stanęłam przed sporą górką śniegu, która jeszcze poprzedniego wieczoru była moim samochodem. Na szczęście pod puchem nie kryła się szelmowsko warstwa lodu; otrzepanie autka poszło mi więc całkiem sprawnie. Po drodze do pracy obserwowałam gwiezdne wojny - śnieg padający pod kątem prosto na przednią szybę. Jako dziecko(...)akurat uda Wam się znaleźć w sklepie czy zamrażarce. U mnie były to czerwone pomarańcze, porzeczki i maliny, choć bardzo żałuję, że nie sięgnęłam po wiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu potrzeba już tylko mocnej, czarnej kawy... Jacyś
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:) Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa Wystudzony biszkopt
Szczęśliwa kuchniazamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piecyka - będziemy robić karmelizowany słonecznik Gdy biszkopt stygnie - bierzemy się za ziarenka(...)Jeśli karmel robimy sami z mleka słodkiego skondensowanego - to porada tutaj . Jeśli z gotowej masy krówkowej - to sprawa jest prosta:) Na masę karmelową ucieramy masło na puch a następnie dodajemy po jednej łyżce stołowej masy krówkowej lub naszej, zrobionej z mleka skondensowanego. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa karmelowa gotowa Wystudzony biszkopt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskładniki: 200 g chałwy (ja użyłam chałwy domowej roboty przepis tutaj ) 200 g miękkiego masła 1 opakowanie wafli (5 listków) wykonanie: Masło ucieramy na puch
Domowy Smak Jedzeniacoś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem do góry (formy niczym nie smarować). Docisnąć do formy i gęsto ponakłuwać spód widelcem. Nałożyć z powrotem pergamin, obciążyć grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami. Piec(...)cukru waniliowego 250ml śmietany kremówki + 10g cukru pudru dodatkowo 250g malin 2 garście jagód trochę jeżyn wiórki masła listki mięty do dekoracji Żółtka utrzeć z 20g cukru pudru na puch. Miksując dodać mąkę. W rondlu zgotować mleko z 30g cukru pudru i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, wlać cienkim strumieniem gorące mleko do masy z żółtek. Przelać
Pełny talerzciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20 dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu(...)mąką pszenną i polową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać masę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puch. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem
Wanilia i Kardamonfigi, rodzynki, morele Przygotowanie : Bakalie : figi i morele pokroić na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie Czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, ostudzić Orzechy zmielić Żółtka utrzeć z cukrem na puch Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę i wsypać kawę - dokładnie połączyć Wsypywać partiami zmielone orzechy, ucierać, dołożyć osączone rodzynki i resztę bakalii - i w tym momencie ucierałam masę łyżką(...)śmietany 30% czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej, dodać masło i śmietanę, wszystko razem dokładnie wymieszać, polać ciasto. Przepis znalazłam w świątecznym numerze Poradnika domowego. W smaku przypomina brownie
Proste PotrawyNazwa tego sernika jest adekwatna do jego smaku. Kremowa struktura nie pozwala poprzestać na jednym kęsie. To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżki kaszy manny - 1 puszka brzoskwiń Brzoskwinie dokładnie osuszam* i kroję w kosteczkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie
kawawszklancepokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzedstawiam Państwu bardzo prostą w wykonaniu tartę z dyni, z dodatkiem cynamonu i przepysznego karmelu z miodem! Tarta jest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)masło i cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki puch - w osobnej misce oddziel białka od żółtek - żółtka dodaj do przestudzonej masy dyniowej, dokładnie wymieszaj - następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko
SMYKWKUCHNIciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Studzimy KREM Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i miksujemy na gładko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzrobić najprostsze i do tego przepyszne ciasto przy minimalnej ilości składników? Nie? To musicie przeczytać ten przepis i koniecznie go zrobić. Dawno nie robiłam serników na zimno, zapomniałam jak prosto jest je przyrządzić i jak mogą być pyszne. Do czasu kiedy znajoma mnie niedawno takim sernikiem poczęstowała. Sernik smakował jak puch, jak najdelikatniejsza pianka, rozpływał się ustach, genialny
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia. *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty 4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŻółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną- wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową. Piecz w 180 stopniach ok 50-60 minut. Ciasto wystudź. Zmiksuj brzoskwinie
AZgotuj!pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę ucierać.Następnie dodać przesianą mąkę(...)kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie
Mix smaku