ciasto puch - 2218 przepisów (strona:98/148)

Jagodowa rozkosz 365

Czyż sama nazwa nie brzmi już zachęcająco? Ja skusiłam się na to ciasto i zrobiłam je w wersji jagodowej. Można również wykorzystać borówki amerykańskie, jednak kolor masy będzie wówczas nieco mniej wyrazisty. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 40 g startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa(...)Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia!) w kuchence mikrofalowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Do jednolitej masy dodajemy mus jagodowy, miksujemy do połączenia. Jedną/dwie łyżki masy łączymy z żelatyną (w razie gdyby po dodaniu utworzyły się

Smaki Na Talerzu
CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze! 149

Wiem, że uwielbiacie moje ciasto marchewkowe , dlatego postanowiłam przygotować dla Was drugi, równie pyszny przepis! Tym razem mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i masłem orzechowym. Niesamowicie wilgotne a zarazem puszyste, wyraziste w smaku i delikatne. To chyba najlepsze ciacho marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Idealne na słodki, jesienny podwieczorek! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-22 cm ) * marchew(...)łyżki DODATKOWO: * masło orzechowe do przełożenia * orzechy do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrana marchew ścieramy na drobnych oczkach. Obrane orzechy drobno siekamy. Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na gładki puch, , dodajemy marchew, orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cynamonem – wszystko razem dokładnie miksujemy, Wlewamy wiśniówkę, dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka

Ostra na Słodko
A'la Malakoff truskawkowy 190

Dziś na deser proponuję austriackie ciasto Malakoff tylko, że w wersji bez pieczenia. Inspirację znalazłam na blogu Ostra-na-słodko  i postanowiłam ją lekko zmodyfikować. Polecam wersję Sylwii Ładygi z ww. bloga a także zachęcam do wypróbowania mojej. Mniam! A'la Malakoff truskawkowy Składniki: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka(...)kilka kropel aromatu waniliowego. Do gotującego się pozostałego mleka wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość dokładnie i energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę

paapilotkaa
Biały lion 198

ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt(...)kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć

Cynamonowe szczęście
Orzeszki 367

Kuleczki ciasta wkładać w otworki, zamknąć formę i piec na złotobrązowy kolor z obu stron po kilka minut. Długość pieczenia ciastek zależy od Waszej formy jak i od wielkości ognia na palniku. Po upieczeniu ciasteczek przyciąć brzegi jeśli jest taka potrzeba. Masa: orzechy mleko i cukier prażyć chwilę do odparowania płynu, ostudzić. masło zmiksować na puch, cały czas

Smakołyki Asi
Tort wiśniowy z cukrowymi płatkami róży 187

wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa wiśniowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem

Smakołyki Asi
Owsiane ciasteczka 141

puch. Dodać jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt z wanilii, ucierać przez 2-3 minuty, aż masa będzie jednorodna. Następnie dodać kolejno uprażony sezam, płatki owsiane i płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Uwaga! Masa nie będzie "klejąca", płatki mogą nie być połączone z resztą ciasta, nie trzeba się

Zapiski Młodej Żony
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16058

cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1697

więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż mam tu pewne „ale”. Do samych blatów dodajemy (moim zdaniem) sporą ilość sody i octu spirytusowego. Ja osobiście używam tych produktów bardzo rzadko(...)budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy gaz i grzejemy dopóki budyń zgęstnieje. Odkładamy do ostudzenia. W tym czasie możemy szykować blaty. Po ostudzeniu budyniu, miksujemy masło na puch, dodajemy kajmak, ciągle miksując i na końcu budyń. Dokładnie mieszamy lub miksujemy ale na wolnych obrotach. Blaty. Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier puder oraz

Relaxtime
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 140

Napiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik   tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)małej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru  Wykonanie: Żółtka ucieramy z  połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym ciągu miksując. Na zmniejszonych obrotach ( do jedynki), dodajemy po łyżce jogurty - nadal oczywiście miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno

W Moim Magicznym Domu
Ciastka z żółtek gotowanych 101

Kruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać z żółtkami(...)proszkiem, solą. • Masło zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki i zagnieść. • Ciasto dość trudno się zagniata bo jest dość sypkie, więc dodać śmietanę. • Jeśli 1 łyżka za mało, to dodać jeszcze jedną. • Zagniecione ciasto wstawić do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą na co najmniej 1 godzinę. • Po tym czasie rozwałkować dość

To co kocham
Rafaello, puszysta babka kokosowa 273

puch. 2. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy. 3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę. 4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. 6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę

Apetyczna babeczka
Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 169

Jeśli wydaje się Wam, że krem jest zbyt lekki, możecie wzbogacić go ubitym na puch masłem. W tym przypadku około 2 duże łyżki masła. Ubić masło na puch, i wmiksować w zimny krem . Przechowywać w lodówce. Wykonanie biszkopcików Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na szywną pianę ze szczyptą soli. I powoli dodawaj po jednym żółtku(...)dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 197

Przepyszne, wysokie i podzielne ciasto! Z pyszną jabłkowo-orzechową wkładką. Trochę takie w stylu ciast s. Anastazji:) Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Pyszny, mięciutki biszkopt orzechowy. Fantastyczna, wilgotna jabłkowo-orzechowa wkładka i masa o smaku cappuccino. Masa obarczona jest ryzykiem niepowodzenia, bowiem jak czytałam w komentarzach, niektórym wychodziła dosyć rzadka. Również(...)cukrem ubijamy na parze do czasu, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się dużo jaśniejsza (około 25 minut). Studzimy miksując jeszcze przez chwilę. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zaparzoną kawę. Do masy dodajemy po jednej chochelce ubitych z cukrem jajek, delikatnie (!) mieszamy aż do połączenia (gdyby masa zrobiła się zbyt wodnista, wstawiamy

Smaki Na Talerzu
ciasto z kremem i prażonym słonecznikiem II 557

maki pszennej -250 g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka(...)szklanki. Resztę zagotowujemy. Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń.  Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem. I masa gotowa :-) SŁONECZNIK Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku