ciasto puch - 2218 przepisów (strona:91/148)

Rozpustny sernik z brzoskwiniami 186

Nazwa tego sernika jest adekwatna do jego smaku. Kremowa struktura  nie pozwala poprzestać na jednym kęsie. To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżki kaszy manny - 1 puszka brzoskwiń Brzoskwinie dokładnie osuszam* i kroję w kosteczkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie

kawawszklance
Łatwy torcik dynia- z kremem, torcik na Halloween, torcik w kształcie dyni :-) 164

pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce budyniu i krem gotowy :-) SPODY Miskę metalową smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego.  W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta dyniowa z karmelem miodowym 151

Przedstawiam Państwu bardzo prostą w wykonaniu tartę z dyni, z dodatkiem cynamonu i przepysznego karmelu z miodem! Tarta jest bardzo delikatna w smaku i kremowa. Ciasto jest dość słodkie ze względu na karmel. Polecam wszystkim łakomczuchom.  Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1/2 średniej dyni (około 0,5kg) - 5 jaj - kostka masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)masło i cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę na gładki puch - w osobnej misce oddziel białka od żółtek - żółtka dodaj do przestudzonej masy dyniowej, dokładnie wymieszaj - następnie dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 136

ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Studzimy KREM Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i miksujemy na gładko

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Cytrynowy sernik na zimno 113

zrobić najprostsze i do tego przepyszne ciasto przy minimalnej ilości składników? Nie? To musicie przeczytać ten przepis i koniecznie go zrobić. Dawno nie robiłam serników na zimno, zapomniałam jak prosto jest je przyrządzić i jak mogą być pyszne. Do czasu kiedy znajoma mnie niedawno takim sernikiem poczęstowała. Sernik smakował jak puch, jak najdelikatniejsza pianka, rozpływał się ustach, genialny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 117

Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z kaszą jaglaną - ciasto bezglutenowe 190

Żółtka ubij z cukrem/ksylitolem na puch. Do masy dodawaj po łyżce  na zmianę wystudzonej kaszy jaglanej i sera białego, dodaj ekstrakt z wanilii, mąkę ziemniaczaną-  wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy wlej masę serową. Piecz w 180 stopniach ok 50-60 minut. Ciasto wystudź.  Zmiksuj brzoskwinie

AZgotuj!
Babka trójkolorowa 120

pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki oleju* 1 kisiel brzoskwiniowy* 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika)* 1 łyżka kakaoSposób wykonaniaMargarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać.Na koniec dodać olej  i jeszcze chwilę ucierać.Następnie dodać przesianą mąkę(...)kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao.Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności.Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formach, a następnie

Mix smaku
Tort Amaretti 151

delikatnie łączymy z roztartymi z amaretti żółtkami. Wsypujemy mielone migdały, przesianą mąkę i delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (23-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (do tzw suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Żółtka ucieramy do białości razem z solą, cukrem oraz(...)całości do rondelka z resztą mleka i gotujemy jak budyń – mieszamy cały czas, aż do zgęstnienia. Studzimy w temperaturze pokojowej. Masło z 3 dodatkowymi łyżkami cukru ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń i ucieramy aż do połączenia. Na sam koniec dodajemy zmielone ciasteczka, miksujemy. Masę dzielimy na 3 części, z tym, że ostatnia powinna być największa, gdyż

Smaki Na Talerzu
Piernikowy smaczek 19519

się z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do  pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka(...)momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych (chyba, że znajdziecie gdzieś porzeczkowe

Cynamonowe szczęście
,,Biała kostka Lionu’’ 401

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy. Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy

Podróż w kulinaria
Rafaello na krakersach - bez pieczenia 2849

szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:) Składniki: 250g masła lub margaryny,  750ml mleka,  2 budynie waniliowe,  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  1 i 1/2 szklanki(...)oraz mąkę. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia.Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować. Do masy

Z miłości do słodkości
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2917

sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier(...)minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie. Krem budyniowy: Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka

Wanilia i Kardamon
Babka tulipan 184

przekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)smaku wiśniowym (bez cukru) 3 łyżki niebieskiego maku (nie mielonego) 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka kawy zbożowej Inki szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy na puch za pomocą miksera wraz z drobnym cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku – za każdym razem dokładnie miksując. Następnie cienką strużką wlewamy olej. Dodajemy zmieszane uprzednio razem: obie

Poezja smaku
Torcik a'la Malakoff 107

Przepis pochodzi z moich starych zapisków.  Kiedyś każde popularne ciasto musiało zagościć na moim stole.  Tu przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję, która jest niezwykle smaczna i godna do wypróbowania. Uwielbiam ten torcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około(...)mikserem) ze śmietanką, żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i przelać do reszty gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny. Dżem wymieszać z wodą. W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami

Di gotuje