Ciasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli nie lubisz kokosa - możesz pominąć. jeżeli od dżemu malinowego wolisz porzeczkowy - śmiało. Ograniczeniem jest wyobraźnia. Składniki: (na formę 20 x 23 cm) - 250 g miękkiego masła - 150 g wiórków kokosowych(...)minutę. Rondel zdejmuję z ognia, przykrywam folią spożywczą, tak by stykała się z masą (nie powstanie wtedy kożuch) i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram na puch. Dodaję po łyżce budyniu i łączę na gładki krem. Do kremu dosypuję wiórki i startą czekoladę, mieszam łopatką. Formę wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam ściśle warstwę
Cook&Lovepozostałym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto na dnie foremki. Wstawiamy korpusy babeczek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone korpusy wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące ostrożnie wyjmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder i miksujemy razem na puch. Następnie wkruszamy do ubitego masła
słodkie i nie tylko historie kulinarneRozsmarować 1/7 ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut, aż biszkopt lekko zakoloruje. Pierwszy placek będzie się piekł najdłużej, około 10 minut. Czynność powtórzyć jeszcze sześciokrotnie, za każdym razem na nowo wyścielić tortownicę papierem do pieczenia miękkie masło utrzeć na biały puch. Dodać w 3 porcjach budyń, wymieszać mikserem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Białka miksujemy na puch ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i nadal miksujemy( najlepiej mieć wysokie naczynie bo może pryskać). Dodajemy teraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą piane z białek na sztywno. Wlewamy olej i aromat, mieszamy łopatką. Krok 2 Formy do babek natłuściłam olejem. Ciasto podzieliłam na dwie równe części
Różowa kuchniaubijam z cukrem na puch, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a potem olej. Wsypuję kakao, a na końcu dodaję dżem. Formę z kominkiem smaruję masłem, posypuję bułą tartą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C na 45-50 minut. Upieczoną zostawiam na kilkanaście minut w piekarniku. Potem wyjmuję ,a kiedy ciasto odstaje od ścianek blaszki przekładam
Ciasteczkowy Potwórucieram z cukrem na puch dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy Potwórpapierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania kremu, ubijamy początkowo na wolnych obrotach, potem przez 2 minuty–na najwyższych. W osobnej misce miksujemy na puch 200g miękkiego masła, które następnie
mojewypiekiinietylkoPyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego(...)łyżki grysiku (kaszy manny) 1 budyń śmietankowy 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego Żółtka utrzeć na puch z cukrem i szczyptą soli, ciągle miksując dodać ser i połączyć. Dodać proszek budyniowy i miksując dodać kaszę manną i skórkę z cytryny.Wymieszać, odstawić. Z białek ubić pianę ,kiedy zacznie sztywnieć dodawać cukier i ciągle miksując ubijać aż będzie sztywna
Z Kuchni Do Kuchnibrzoskwinie, maliny na wierzch) Przygotowanie: Mleko zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!!). Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na puch. Ubić pianę z białek. Do masy maślanej dodać chłodne mleko oraz pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Połowę masy wylać do tortownicy i wstawić do lodówki(...)wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam
Malinowo w kuchnisię, że na egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj(...)rozmarynem i nutą pomarańczy nie mogło się nie sprawdzić. I tak, brzmi całkiem świątecznie, ale za oknami typowo bożonarodzeniowa pogoda - śnieg sypie bezustannie od dwóch dni, przykrywając wszystko białym puchem. I jak tu się oprzeć świątecznym połączeniom smaków...? Czyżbym aż tak wcześnie w tym roku miała zacząć z pierniczkami...? Pomarańczowa focaccia z cebulą, żurawiną i rozmarynem Składniki: (na 1 focaccię
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu, żeby stężeć, najlepiej przygotować go zaraz na początku. Z ciastem zapisuję się do zabawy "ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu mamy tam "owocowe szaleństwo"; różne owocowe pyszności znajdziecie również u: Dagmary , Mal Gosi składniki: biszkopt: 4 jaja 2 łyżki zimnej wody 1 szkl cukru(...)niedużego arbuza 2 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa masa serowa: 500 g sera homogenizowanego waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Jaja ubić z wodą i cukrem na puch. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 25 minut. wyjąć, wystudzić
6nieborazem delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub kaszą manną. pieczemy w 170 stopniach ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę i dwukrotnie upuszczamy ją na blat/ziemię z wysokości ok 50-60 cm. Odstawiamy blachę do piekarnika do ostygnięcia. Krem Mascarpone ubijamy z cukrem na puch. Chałwę rozdrabniamy w palcach
Mieszam w Garnkupapierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo
Smakołyki AsiRazem ze mną ciasto piekły: Marzenka , Joanna , Joasia , Ala .. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa jogurtowa 500 ml jogurtu owocowego 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo 2 różne galaretki owoce czarnej morwy Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę
Moje domowe kucharzeniedelikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń
Domowy Smak Jedzenia