wlej mleko oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić(...)wyjść około 20 naleśników o średnicy 20 cm. Krem z masła orzechowego (Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Masło utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera na biały puch. Kolejno dodaj masło orzechowe oraz sól morską i zmiksuj do połączenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek Philadelphia , nie przerywając ubijania. Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje
Food Squareprzeszedł zmiany. Ale smak jego pozostał. Dzisiaj najnowsza wersja mojego keksu, który upiekłam na święta. Jest na bazie ciasta biszkoptowego. Polecam go tym, którzy lubią takie właśnie delikatne ciasta (foremka 30x12 cm) Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jajek 1 cytryna(...)papaja...) Wykonanie: Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Następnie odcedziłam. Daktyle i morele pokroiłam w paseczki. Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wsypałam otartą skórkę z cytryny a następnie wlewałam cienkim strumieniem sok z połowy cytryny. Białka oddzieliłam od żółtek. Do masy maślanej wbijałam po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Każde
Kuchnia u Krysicytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
Marder&Marder Manufacturepodzielają moje zdanie :( Intensywnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciacho w którym można wykorzystać ów mleczko kokosowe, i znalazłam. Ciasto jest wilgotne i bardzo dobre. Polecam smakoszom kokosu :) Ciasto robi się w 5 min a ja lubię takie ekspresowe ciacha. Przepis na to ciacho zaczerpnęłam z tego linka: http://mojekuchennesmaki.blox.pl/2013/01/SZYBKIE-CIASTO-Z-MLECZKA-KOKOSOWEGO.html Składniki(...)szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć na biały "puch". Dodać ekstrakt waniliowy i po jednym jajku nadal miksując. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę (przesiane przez sitko) oraz mleczko kokosowe i zmiksować. Na koniec wsypać wiórki kokosowe
Amatorka kuchennacytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
mojewypiekiinietylkoBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm lub do specjalnej formy w kształcie boiska. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem(...)łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej wody (można to pominąć jeśli ktoś chce), dodać do utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę
Z miłości do słodkościcytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy(...)się połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp.Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).Nagrzewamy piekarnik
Moje domowe kucharzeniesuchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie za pomocą noża oddziel ciasto od formy, zdejmij papier ze spodu, odetnij delikatną górkę, aby wyrównać ciasto i podziel na dwa blaty. Solony karmel W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki (oprócz soli) i wstaw na średni ogień. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień na minimum(...)karmel będzie miał konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do przestudzenia, a następnie dopraw solą. Ja wsypuję około ¼ łyżeczki. Karmel wystudź całkowicie. Krem karmelowy Masło utrzyj mikserem na biały puch. Następnie powoli wlewaj część karmelu, nie przerywając miksowania. Krem wstaw na kwadrans do lodówki, a następnie zmiksuj ponownie. Gotowy krem powinien być gęsty na tyle, by móc się rozsmarowywać
Food Squareświąt zostało już niewiele czasu -najwyższa pora pomyśleć o wypiekach -Dla tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ(...)Sernik hałwowy -po przepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka -po przepis klikajcie TUTAJ Jabłkowa krówka bez pieczenia -po przepis klikamy TUTAJ Kinder country -po przepis klikajcie TUTAJ Śnieżny puch -po przepis klikajcie TUTAJ Drożdżówka cynamonowa do rwania -klikajcie po przepis TUTAJ Sernik na kakaowy spodzie -po przepis kliknijcie TUTAJ Może któryś przepis się wam przyda.... Wesołych Świąt
Swojskie jedzonkoproszek, mieszamy delikatnie. Połowę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (21x37 cm) i pieczemy przez ok 30 minut w 170 st. C. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta. Masa chałwowa: 300 g miękkiego masła 250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów) 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżki(...)zagotowujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami i mąką. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej
Cynamonowe szczęścieagrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek(...)piec około 40 minut w 180 stopniach. Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę. Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona. Wstawić do lodówki do całkowitego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany: 3 żółtka, czubata szklanka cukru, szklanka mleka, 150g margaryny, 2 łyżki(...)mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą
Z miłości do słodkościpowoli cały czas mieszając. Osobno przygotuj budyń z 3 łyżkami cukru i do gorącego budyniu wlej gorący syrop miętowy.Wymieszaj dokładnie i odstaw aż całkowicie przestygnie. Masło utrzyj na puch i stopniowo dodawaj budyń. Do gotowej zimnej masy zetrzyj gorzką czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksować. Następnie dodaj jogurt(...)biszkopt ponczem. Wyłóż masę miętową z czekoladą a na wierzch biszkopty nasączone kawą od spodu. Następnie masę z galaretką. Dekorujemy startą czekoladą i wkładamy na noc do lodówki, bo ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnirąk. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut. Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia(...)masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć z lodówki na około 1-2h przed użyciem). Przekładamy je do miski i przy użyciu miksera ucieramy na puch. Następnie dodajemy niewielkimi porcjami ( 1-2 łyżki) masę kajmakową cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodać spirytus i wymieszać dokładnie. Stężałą galaretkę kroimy w niewielką
Jedz zdrowo żyj zdrowo!rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem(...)gotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
w mojej kuchniCiasto bez pieczeniaSkładniki ok. 4 paczek herbatników1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml mleka150 g masła1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego na 0,5 l mleka400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru2 śmietan-fixystarta gorzka czekoladkaPrzygotowanie1. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Masło ubić na puch i powoli dodawać po łyżce budyń, miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. 2. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Na papier wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, następnie rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmak wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany
coolinarnastrefa.blogspot.com