ciasto puch - 2218 przepisów (strona:108/148)

Pychotka (pani Walewska) 143

połową dżemu. Na to wykładamy bezę z połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów.  Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.  W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg.  Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Krem: Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami i paroma(...)mieszając, gotować do powstania gęstej masy.  Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu masy) u wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. W razie potrzeby można dodać jeszcze parę kropli olejku waniliowego. Przygotowane wcześniej, wystudzone placki przełożyć kremem. Chłodzić w lodówce

My sweet a life
Pączki 117

Czas na pączkowe szaleństwo. Najlepsze pączki to te, które sami przygotujemy. Są delikatne i leciutkie jak puch. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mleka szczypta soli Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę  i spirytus.  Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.  Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Andruty biszkoptowo kokosowe 192

miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę mleczno kokosową. Do masy wsypujemy następnie ¾ szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wafel kładziemy powidła i rozprowadzamy (najwygodniej używając(...)litra). Odstawiamy na ok. 1 godzinę, następnie już bez obciążenia wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy (najlepiej na noc). Andruty biszkoptowo kokosowe to pyszna alternatywa dla ciast wymagających pieczenia. To propozycja dla tych co nie mają czasu, nie mają piekarnika lub zwyczajnie – nie lubią piec, ale… nie tylko. Swoją prezencją andruty biszkoptowo kokosowe idealnie wkomponują się również

mojewypiekiinietylko
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 120

Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec(...)cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Pokrojony

Wanilia i Kardamon
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 325

olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę(...)blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu. CAŁOŚĆ: Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch i wkładamy na kilka

Ostra na Słodko
TORT MOKA 117

moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja(...)formy, pozostaw do ostudzenia.  Przygotowanie syropu: W rondelku zagotuj cukier i wodę. Zdejmij z ognia, przestudź, domieszaj rum i kawę. Odstaw. Przygotowanie kremu kawowego: Miękkie masło utrzyj na puch. Odstaw. W rondelku zagotuj wodę z cukrem. W misce ubij całe jajko z żółtkami (trzepaczką lub mikserem), aż do uzyskania puszystej masy. Gdy syrop osiągnie temperaturę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia 201

jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty. Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem.  Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość(...)równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły

Swojskie jedzonko
Babka herbaciano-rumowa z rodzynkami 187

wielkanocnym stole. Co roku jest inna. Herbacianą zrobiłam pierwszy raz i jestem zachwycona. Jest  wilgotna, aromatyczna, po prostu pyszna! Polecam jeśli jeszcze jej nie piekliście :) Ja dodałam do ciasta aromat rumowy ale jeśli go nie lubicie równie dobrze możecie dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. 2 szkl mocnej herbaty (z 4 torebek) 100 g rodzynek 160 g miękkiego(...)cukier puder do p o sypania Herbatę gotować ok 5 minut z rodzynkami. Rodzynki odcedzić, wszystko ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i aromat. Następnie naprzemiennie dodawać po trochę herbaty i mąki. Na koniec wsypać rodzynki, wymieszać. Babkę piec ok 50 minut

Smakołyki Asi
Chałwowiec. 119

soli, pod koniec dodajemy partiamy cukier cały czas miksując, następnie pojedynczo dodajemy żółtka - dalej miksując. Dodajemy mąkę oraz kakao i dokładnie ze sobą mieszamy (drewnianą łyżką) do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę 25x25cm(ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie(...)pozostałego mleka. Do gotującego mleka wlewamy naszą miksturę budyniową i gotujemy cały czas mieszając do momentu ponownego zagotowania. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy na biały puch, dodajemy na przemian budyń i 250g pokruszonej chałwy.  Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Przekładamy połową przygotowanego kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i smarujemy drugą połową kremu. Na wierzch

Moje-pitraszenie
Arbuzowo -miętowe ciasto bez pieczenia 117

niedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną  ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza(...)minut].Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów

Moje domowe kucharzenie
Leśny Tort Improwizowany 214

masło i ponownie mieszamy.Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.MASA BUDYNIOWA MALINOWA:1 opakowanie budyniu malinowego na 3/4l mleka0,5 l mleka3/4 szklanki cukru200 g masła w temperaturze pokojowejMASA:Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając sobie 3/4 szklanki mleka(...)gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Budyń wyjdzie nam gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą, tak aby ta dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKI:1 mały słoiczek powidła z czarnej porzeczkikilka łyżek dżemu z jeżyn2 garście krokantu pistacjowego Callebautmała

Blondynka Gotuje
Prosty mazurek kajmakowy 807

rant. Lekko dociskamy, np. widelcem, aby uzyskać dekoracyjny wzorek. Tak przygotowany spód chowamy do lodówki na kolejne 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190º C. Ponownie schłodzone ciasto układamy na płaskiej blaszce i pieczemy do zrumienienia – potrwa to ok. 15-20 min. Delikatnie wyjmujemy i studzimy. Mleko i śmietankę gotujemy na niewielkim ogniu z cukrem oraz naciętą wzdłuż(...)czasu zamieszać. Kajmak jest gotowy, kiedy mocno zgęstnieje i nabierze barwy krówek. Może to potrwać nawet godzinę. Wyjmujemy wtedy wanilię i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masło ubijamy na puch w oddzielnym naczyniu, a po chwili dolewamy cienką strużką masę kajmakową. Ubijamy jeszcze chwilę, a gdy całość nabierze konsystencji gęstej śmietany, wylewamy nadzienie na ostudzony spód. Wierzch wyrównujemy

Ratunku obiad
Grzybki i orzeszki, czyli świąteczne ciasteczka z kremem 447

kruche słodkie, idealne;)  Ciasto:2 jajka,250g margaryny,3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem(...)Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić.  Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.  Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany 30%,  łyżka masła,  100g tartych orzechów laskowych (użyłam

Z miłości do słodkości
Torcik z serków homogenizowanych 358

wymaga pieczenia (chyba że najdzie nas fantazja na upieczenie biszkoptu co również jest dobrym pomysłem). :) Do tego ulubione owoce świeże (w sezonie) lub z puszki (poza sezonem) i gotowe. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Torcik z serków homogenizowanychPRZEPIS(tortownica o śr. 26 cm)Składniki 2 opakowania biszkoptów po 180g 800 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam(...)Dodatkowo 2  galaretki owocowe dowolne owoce: truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie Przygotowanie Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu (ale tylko chwilkę) i wyłożyć nimi dno tortownicy. Utrzeć masło na puch i dodawać serki. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, wymieszać.  Na biszkopty wyłożyć kolejno: masę białą, nasączone biszkopty i masę kakaową. Wstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka wielkanocna 95

  Składniki   mąka pszenna, 3 szklanki jajka, 5 sztuk cukier, 1 i 1/2 szklanki olej, 1 szklanka woda gazowana, 1 szklanka cukier waniliowy, 1 opakowanie

Gotowanie moimi oczami