kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i słonych krakersów. Nieduże, bo przygotowane w formie keksowej. Ciasto jest jednak dość syte, więc ta ilość jest zupełnie wystarczająca. 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego(...)Studzimy. Na rozgrzanej suchej patelni prażymy płatki migdałowe, po chwili dodajemy kokos i prażymy dalej. Gdy się zezłocą przekładamy na talerz lub do miseczki. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy dalej. Na samym końcu dodajemy uprażone płatki migdałowe i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Na dnie keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy pierwszą warstwę
Smaki Na TalerzuCukinia taka droga ale moja zachcianka jeszcze większa. Nie odstraszyły mnie ceny i zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami. Składniki: 500 g cukinii startej wiórka 150 g cukru pudru ( dałam 250) 400 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki błonnika kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Przygotowanie: Jak wiecie najpierw obieramy cukinie i wycinamy środki potem ścieramy na wiórka (mamy już przygotowaną więc zabieramy się za dalszą cześć). Cukier oraz jaja miksujemy na puch ( masa potraja swoją objętość).Dodajemy olej i śmietanę, delikatnie mieszamy łopatką. Składniki nam się połączyły więc dodajemy cukinię i czekoladę którą ścieramy na wiórka. Formę użyłam tym razem inną lekki
Różowa kuchniaPiekarnik włączyłam na 180 °C. Foremki do rurek posmarowałam masłem. Paski ciasta nawijałam na foremki zaczynając od węższej strony do szerokiej. Najlepiej zostawić margines niezawiniętego ciasta na foremce, żeby łatwiej było potem zdjąć upieczone rurki. Na tackę wysypałam cukier i obtoczyłam w nim rurki tylko od góry i po bokach. Rurki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)rondla z grubym dnem wlałam mleko, dodałam masło i cukier waniliowy. Zagotowałam. Do misy miksera wsypałam cukier puder, dodałam jajka i żółtka. Ubiłam na puch. Obie mąki przesiałam do miski. Wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam. Na gotujące mleko wlewałam ubitą masę jajeczno-mączną i miksowałam mikserem na średnich obrotach. Masę podgrzewałam na małym
Kuchnia u KrysiCudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana cytrynowym
Pysznie & Piękniestworzyłam to cudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno(...)budyń, mąkę i mleko i całość mieszamy. Wlewamy mieszankę na gotujące się mleko i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Po utarciu masę dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Na dnie tortownicy
Cynamonowe szczęścieblaty. Dolny i środkowy nasączyć herbatą. Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta, zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu. Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem(...)warstwę owoców i rozsmarować. Przykryć trzecim biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacoś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz WymalujInna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :)Składniki:- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- 2 szklanki pokruszonych herbatników- 3 łyżki dżemu truskawkowego- 1,5
Zainspirowana w kuchniWykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całego ilość ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego(...)Wychłodzony budyń utrzeć z dwiema kostkami masła. Masa kajmakowa 1 puszka masy krówkowej, polecam smak truflowy, ale może być inna 2 kostki masła spirytus Masło utrzeć na puch. Dodawać stopniowo masę krówkową. Na koniec dodać spirytus. Masa jajeczna: 6-8 jaj 2 szklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze
Sto kolorów kuchniwanilią lub waniliowego -6 jaj -150 gramów stopionego, schłodzonego masła -1 łyżka mąki ziemniaczanej - herbatniki na dno formy Wykonanie: Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch, dodałam zmielony twaróg oraz ugotowane zmielone ziemniaki . Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników, mąkę również dodałam na samym końcu.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam herbatniki(...)Ksylitol odkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Idealnie nadaje się do: - słodzenia herbaty lub kawy, - wypieków (ciast, ciasteczek), - deserów, - konfitur, - napojów Ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają
Różowa kuchniachrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom(...)także połamaną na mniejsze kawałki czekoladę z jajka niespodzianki) W misie miksera ucieramy miękkie masło z dodatkiem cukru trzcinowego, ksylitolu i ksylitolu z wanilią (lub cukrem waniliowym) na puch. Następnie dodajemy jajko, masę ucieramy. Dodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy
Smaczne ZdroweDzisiaj znowu czekoladowo, upiekłam czekoladowe cupcakes. Jak szaleć to szaleć! Miały być czekoladowe babeczki , a w końcu wyszły czekoladowe cupcakes. Pyszne, kremowe,a w środku mięciutkie jak puch babeczki. Krem do cupcakes jest bajecznie prosty. Masło, czekolada, kakao i cukier puder. Można go wykorzystać nie tylko do cupcakes ale również do przełożenia tortu. Czekoladowe cupcakes Składniki(...)czekoladę, masło i brązowy cukier. Ubij jajka na puszysto z białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła
codojedzeniaspokojem. Płatkiem śniegu na nosie, nogami w zaspie i białą czapą dachu. I jest początkiem. Dźwięków i radości. Skrzypnięć pod śniegowcami, gdy brodzimy w mroźnym puchu. Śmiechów i nawoływań, gdy suniemy na sankach aż na skraj ciszy. Jest tłem. Wyostrza dźwięki i kolory. Jest skupieniem. Zbiera myśli w jeden bukiet. Jest wszystkim tym, czym(...)połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy. Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni. W czasie gdy babeczki
KUCHARNIADziś mam dla Was bardzo proste i smaczne ciacho, które ukręciłam kiedyś na szybko przed północą :) Oczywiście drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru(...)Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy. 2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu. 3. Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia w czekoladzieŚwięta , święta i po świętach...ale co nam szkodzi zrobić taką wiosenną babkę? Nic! Baba jak malowana i do tego wiosenna, czegóż chcieć więcej! - Składniki 100
Z Kuchni Do Kuchni