zawiera ona hity z bloga Moje wypieki. Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie. Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu(...)około 1 minuty i odstawić. Krem odstawić do wystudzenia w temp, pokojowej, Wcześniej przykrywamy go folią spożywcza aby nie pojawił się kożuch. Następnie masło utrzeć na gładki puch, stopniowo dodawać wystudzony kre m, miksować. A na koniec dosypać zmielony suchy mak. Zmiksować. Poncz; 125 ml ulubionego alkoholu (likier, koniak) 125 ml przegotowanej zimnej wody Alkohol wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.którym można złączyć stoły nawet dla kilkunastu osób. Małe lane piwo kosztuje 4 zł a duże 6,5 zł. Do tego dostaniemy prawdopodobnie najlepszą pizzę w Lublinie na cieniutkim cieście w bardzo dobrej cenie. Poza tym można zjeść frytki i inne ciepłe przekąski za rozsądne kwoty. Bagatela Pub - % Ciasno, średnio klimatycznie, niskie ceny - 4 zł ma małe lane i tylko(...)Własnej produkcji mają pils, pszeniczne i dunkel. Niestety jedzenie do piwa średnie, aczkolwiek śmiało można zasmakować "niekomercyjnego" piwa. Miksując słowa Henia Sienkiewicza i Adasia Mickiewicza można by powiedzieć - studencie, puchu marny, ty wietrzna istoto, quo vadis na piwo
Right Behind The KitchenUwielbiam serniki i pomarańcze. Dziś zapraszam Was na przepis, w którym połączyłam te dwa smaki. Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Lekko
Słodkie okruszkiMoje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych! ( każdego dnia słyszę czy to od Was czy
Ostra na Słodkosię ze śniegiem i dzwoneczkami. Nie wiem, skąd mi się to wzięło, ale noszę w sobie głębokie przekonanie, że cały dwunasty miesiąc roku powinien upływać nam oprószony białym puchem. Takim miękkim i skrzypiącym pod stopami. Gdzie zimę czuć każdą porą skóry. Lubię tak. Tymczasem owszem, zrobiło się zimno i wyciągnęłam mój czerwony płaszcz, w którym wyglądam jak niedorobiony Mikołaj(...)Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto partiami rozwałkowywać na grubość 4-5 mm, ewentualnie lekko podsypując mąką. Wycinać koła nieco większe od foremki, którą chcemy nadać kształ pierniczkom. Na środku koła kłaść mniej niż pół łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewracałam do domu ostre, zimowe słońce świeciło mi prosto w oczy, a ośnieżone pola skrzyły się, niczym obsypane tysiącami najdrobniejszych diamentów. Dachy przykryte równą warstwą białego puchu, drzewa i krzewy zawinięte w zimowy całun. Zmrożony świat emanuje chłodnym pięknem, któremu nie potrafię się oprzeć. Zabrałam więc Ptysię na spacer, żeby nacieszyć się nim z bliska. Nasze oddechy zamieniały się(...)cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawami. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Dodać skórki cytrusów, pistacje i cukier, połączyć. Wbić jajka, zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek grubości małego palca, a następnie pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x
Malinowo w kuchniTort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x
Malinowo w kuchniDziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny
Słodkie okruszkiKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama
Wanilia i Kardamongodzinie piątej rano, gdy panom (i paniom oczywiście też; w końcu mamy równouprawnienie) od odśnieżarek śnią się ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym puchem, zaklęłam pod nosem niezbyt elegancko. Przy zjeździe z autostrady zarzuciło mi tył auta w jedną i drugą stronę, chociaż ledwo się kulałam, a parę zaledwie kilometrów od piekarni odstawiłam widowisko(...)migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło,posiekać, a następnie rozterzeć palcami. Wbić jajko, dodać ekstrakt i szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy około 3cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, można przez całą noc. Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzePascha wielkanocna przygotowana z własnego sera. Jeśli nigdy nie jedliście paschy to spróbujcie sobie wyobrazić bardzo delikatną masę z aromatem wanilii, migdałów i skórki pomarańczowej. To
Poezja smakuTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDo pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle
W kuchni Karmel-itkiMiałyśmy ochotę na coś innego, niecodziennego, delikatnego i cholernie smacznego. A skoro obie wypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat
Wypisz Wymaluj