Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitSkładniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeSkładniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeSkładniki Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem
Dziś Ja gotujeCytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na
Szalona Kuchnia Ewelinyczego by sobie człowiek życzył. Gdy więc pewnego poranka (ach, jakże bym chciała, żeby poranek nie oznaczał u mnie środka nocy!) wyjrzałam przez okno i zobaczyłam samochód okryty białym puchem, zaniemówiłam z przerażenia. Ogarnęłam wzrokiem ulicę, i zbladłam. Wszyściutko było białe! Dachy, chodniki, auta, bezlistne krzaki i drzewa; wszystko otulił najprawdziwszy śnieg. Zlana zimnym potem, wyjechałam z domu wcześniej niż(...)solą zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do szerokiej miski, wymieszać z mieloną i posiekaną, świeżą kolendrą. Partiami wsypywać przesianą mąkę, mieszając na początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzesiebie, i czym prędzej pobiegłam do drugiego pokoju, gdzie znajduje się jedyne zwykłe okno w naszym mieszkaniu. Drzewa i krzewy oblepione były białymi płatkami; samochody i chodniki pokryte lekkim puchem. Za szybami, w mroźnym powietrzu, wirowały śnieżne drobinki w szalonym, zimowym tańcu. Temu widokowi nie można się oprzeć; stałam więc i patrzyłam, dopóki C. nie wyrwał mnie z zamyślenia(...)proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej(...)Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. 4. Polewa rodzynkowa: Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy
Kuchnia w czekoladzieWiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam
Cynamonowe szczęścieM ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz WymalujWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku. Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo
Smakołyki AsiDzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt
Czerwień i błękitPrzepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany
SMYKWKUCHNI